Witam:)
Posiadam Mazde mx-3 1993 rok 1.6 interesuje mnie generalny remont plus potem tuning meczaniczny tylko nie wiem jak sie zabrac do tego .
Ale zacznijmy moze czy warto..?
GENERALNY REMONT WARTO..?
Strona 1 z 1
ja robilem prawie kapitalny remont silnika i powiem ci ze koszta dosc duze ;/
kompltny remont glowicy po znajomosci 220 zl
szlif wału i korbowodów + panewki 550 zl
komplet uszczelek jakies 240zl (w tym nie ma wszystkich)
pierscienie 220zl
pompa oklo 70
i reszta taka jak
sprzeglo paski napinacze simeringi to zalerzy jakiej firmy i jakie masz dojscie
ja jestem zadowolnony z remontu
tylko jak usłyszałem koszt zrobienie szlifu walu 500zl plus jakies 400 zl za jeden tlok to chwili obecnej tego nie zrobielm ;/
kompltny remont glowicy po znajomosci 220 zl
szlif wału i korbowodów + panewki 550 zl
komplet uszczelek jakies 240zl (w tym nie ma wszystkich)
pierscienie 220zl
pompa oklo 70
i reszta taka jak
sprzeglo paski napinacze simeringi to zalerzy jakiej firmy i jakie masz dojscie
ja jestem zadowolnony z remontu
tylko jak usłyszałem koszt zrobienie szlifu walu 500zl plus jakies 400 zl za jeden tlok to chwili obecnej tego nie zrobielm ;/
- Od: 13 paź 2009, 12:43
- Auto: Mazda MX-3 sport coupe
a i zapomnialem ze mechanik tez cie moze troszeczkę wynieść ;/
ja silnik wyjmowałem sam i sam rozkręcałem do ostatniej śrubki i później składałem bo po sąsiedzku mam kuzyna który ma warsztat samochodowy wiec przejdę tylko przez podwórko i mam wszystko co mi potrzeba ^^
ja silnik wyjmowałem sam i sam rozkręcałem do ostatniej śrubki i później składałem bo po sąsiedzku mam kuzyna który ma warsztat samochodowy wiec przejdę tylko przez podwórko i mam wszystko co mi potrzeba ^^
Artex napisał(a):jaki masz silnik 1.6 ten slabszy czy mocniejszy silnik?
jezeli mazda jest z 93 roku to napewno jest to SOHC (88 KM)
- Od: 22 cze 2009, 19:13
- Auto: Mx-3 1,6 16v SOHC
umknelo to mojej uwadze ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
nom no to ja mam taki sam silniczek ^^
a na temat posta no to moim zdaniem kupić drugi silnik w granicach 800zl z transportem ok. wyjdzie 1000zl i nie wiadomo co kupujemy? a i tak trzeba będzie później robić rozrząd i wymienić olej i filtry i nie wiadomo co jeszcze wiec chyba się nie opłaca kupować 2 silnik ?
chyba ze masz dobre fundusze i chcesz mocniejsza jednostkę ?
tylko koszta mocniejszej jednostki to ok 3000 zl z osprzętem lub troszkę więcej ...
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
nom no to ja mam taki sam silniczek ^^
a na temat posta no to moim zdaniem kupić drugi silnik w granicach 800zl z transportem ok. wyjdzie 1000zl i nie wiadomo co kupujemy? a i tak trzeba będzie później robić rozrząd i wymienić olej i filtry i nie wiadomo co jeszcze wiec chyba się nie opłaca kupować 2 silnik ?
chyba ze masz dobre fundusze i chcesz mocniejsza jednostkę ?
tylko koszta mocniejszej jednostki to ok 3000 zl z osprzętem lub troszkę więcej ...
Z tego co widze jednak nie warto bo chcac zrobić mazde żeby sie nie wstydziła trzeba dołozyc grubo ponad 10 000
( bo nie jest w najlepszym stanie..:/ )
Lepiej kupic jakies nowsze autko np mazde 6 nie bede musiał kombinować i duzo sie meczyc z tym..
z góry dzieki za infirmacje >> pozdrawiam wszystkich<<
( bo nie jest w najlepszym stanie..:/ )
Lepiej kupic jakies nowsze autko np mazde 6 nie bede musiał kombinować i duzo sie meczyc z tym..
z góry dzieki za infirmacje >> pozdrawiam wszystkich<<
-
arkady09
Strona 1 z 1