Auto odpala normalnie, ma moc, nie ubywa oleju ani plynu chlodzacego, mimo to przy odpalaniu wali klebami bialego dymu przez kilka sekund a po nagrzagrzaniu leciutenko – prawie nie zauwazalnie.
Podejrzewalem uszczelke pod glowica ale stan oleju nie ulega zmianie, plyn w chlodnicy pod korek, w zbiorniczku wyruwnawczym pomiedzy min. a max. weze wodne po chwili po zgaszeniu gietkie. (Auto stalo 3 tygodnie). Ktos ma pomysl? bo ja juz gupieje...
Zeszlem przed chwila do auta i je odpalilem, dymi na bialo – definytywnie spala wode bo przylozylem reke do wydechu i po jakims czasie mialem rose na reku, dziwi mnie to ze nie smierdzi spalonym plynem chlodniczym (a takowy mam w ukladzie) poprostu czysta woda. NNa cieplym tez kopci ale mniej.
Zastanawialem sie czy nie daje spalin w uklad chlodzacy, odkrecilem na zimnym kurek od chlodnicy no i nic, ani nie wybijalo plynu ani nie znikal jedynie po jakims czasie zaczal lekko parowac ale wiadomo na dworze zimno a plyn juz mial z 80stopni, wyciagnelem bagnet i odkrecilem korek wlewu oleju – zero dymu, zadnych niepokojacych oznak.
Zajrzalem do filtra w nadzieji ze bedzie stala woda czy cos a tam sucho ale...
...gorna obudowa filtra jest nadlamana – brakuje okolo 2cm kwadratowych wiec pewnie zamiast przez filtr ciagnie powietrze z nad przez dziur(pewnie podczas wymiany serwisant uzyl sily zamiast glowy) Czy przez to moglby tak kopcic? Tyle wody w powietrzu chyba nawet w tropikach nie maja zeby tak dawal.
Co do wezy to gorny nagrzewa sie jak silnik a na nagrzanie dolnego to myslalem ze sie nie doczekam... Caly czas pozostaja w miare elestyczne – nie nabite.
Mazda 2.0 16V + Gaz – Kopci na bialo nie ubywa plynow...
Strona 1 z 1
Dymi cholernie, jak jakis parowoz z XIX wieku wiec to dla mnie problem :/
Zastanawiam sie czy moze ktorys z domownik go nie utopil po progi i nie zalalo katalizatora, zreszta sam juz nie wiem, poprostu nie ma pomyslow....
Zastanawiam sie czy moze ktorys z domownik go nie utopil po progi i nie zalalo katalizatora, zreszta sam juz nie wiem, poprostu nie ma pomyslow....
- Od: 16 lut 2010, 20:33
- Auto: Mazda Premacy 2002 2.0 16V Sportive
Mazda 5 Furano 2006 2.0D
Mi również kopci na biało, chyba ten typ tak ma.
Widzę, że też masz gaz – może to przyczyna. Może jakieś spaliny gazu skraplają się w układzie spalinowym i np następnego dnia tak kopci.
Co więcej po odpaleniu czuć z wydechu specyficzny zapach. Nie mogę go okreslić, ale raczej nie jest to zapach benzynki...
Płynów również nie ubywa – no raz ubyło oleju z MAX do połowy miarki, ale jedyne wytłumaczenie, że serwisanci ASO za mocno dokręcili filtr oleju i teraz jest cały oblepiony. Chyba ciśnienie było tak duże, że wywaliło olej filtrem. Teraz przez tygodnie poziom zatrzymał się w połowie pomiędzy MAX i MIN i ani drgnie...
Widzę, że też masz gaz – może to przyczyna. Może jakieś spaliny gazu skraplają się w układzie spalinowym i np następnego dnia tak kopci.
Co więcej po odpaleniu czuć z wydechu specyficzny zapach. Nie mogę go okreslić, ale raczej nie jest to zapach benzynki...
Płynów również nie ubywa – no raz ubyło oleju z MAX do połowy miarki, ale jedyne wytłumaczenie, że serwisanci ASO za mocno dokręcili filtr oleju i teraz jest cały oblepiony. Chyba ciśnienie było tak duże, że wywaliło olej filtrem. Teraz przez tygodnie poziom zatrzymał się w połowie pomiędzy MAX i MIN i ani drgnie...
- Od: 28 maja 2009, 12:09
- Auto: M6 LF GY + LPG Prins
Zaraz jade go przegonic drania a w czwartek zrzuce wydech z katem i zobacze czy bedzie walic dymem bez wydechu, jak nie to dam znac dopiero w poniedzialek bo w weekend nie bede w stanie (bo bede w stanie upojenia ze szczecia) 
- Od: 16 lut 2010, 20:33
- Auto: Mazda Premacy 2002 2.0 16V Sportive
Mazda 5 Furano 2006 2.0D
Autko z gazem zawsze wydziela wiecej wody.
1. Zmien stacje gdzie tankujesz gaz , poniewaz rozne stacje maja rozny sklad mieszanki LPG.
2 Sprawdz czy na benzynce tez tak dymi – przejedz trase kilku km na benzynie, zostaw na noc i odpal na benzynie i porownaj.
1. Zmien stacje gdzie tankujesz gaz , poniewaz rozne stacje maja rozny sklad mieszanki LPG.
2 Sprawdz czy na benzynce tez tak dymi – przejedz trase kilku km na benzynie, zostaw na noc i odpal na benzynie i porownaj.
No to jesteśmy w domu. 
Mam pustki w zbiorniku LPG, a dziś nie będe koło mojje ulubionej stacji Statoil, więc zobaczę czy po samej benzynie podobnie dymi...
BTW. Właśnie z okna wrobocie widziałem śliczna grafitową szóstkę GY
Mam pustki w zbiorniku LPG, a dziś nie będe koło mojje ulubionej stacji Statoil, więc zobaczę czy po samej benzynie podobnie dymi...
BTW. Właśnie z okna wrobocie widziałem śliczna grafitową szóstkę GY
Grzyby napisał(a):Czemu na siłę szukać problemów tam gdzie ich nie ma?
I tu już była odpowiedź. Zimny zawsze podymi na biało a jak się rozgrzeje to już nie. Problem by był gdyby dymił na niebiesko.
No i popołudniu znów jechałem. Dymił ledwo co.
Jasno, że autko będzie dymić na biało – zwłaszcza zimne, ale jak już chmura za nim jest to już coś nie tak.
Trzeba by to dłużej poobserować, bo ciśnienie atmosferyczne i wilgotnośc powietrza chyba mogą mieć wpływ na takie rzeczy...
Jasno, że autko będzie dymić na biało – zwłaszcza zimne, ale jak już chmura za nim jest to już coś nie tak.
Trzeba by to dłużej poobserować, bo ciśnienie atmosferyczne i wilgotnośc powietrza chyba mogą mieć wpływ na takie rzeczy...
Dymi na biało bo to normalne przy tej pogodzie.
Układ wydechowy rozgrzewa się i kiedy stygnie skrapla się w nim para wodna.
Rano kiedy odpalisz gorące spaliny wytwarzają parę stąd ta woda na twoich rękach.
Jak dobrze się przyjrzysz to zobaczysz jak czasami nawet woda będzie kapać z rury wydechowej.
Martw się jak zacznie ubywać płynów i będzie kopcić na niebiesko.
Układ wydechowy rozgrzewa się i kiedy stygnie skrapla się w nim para wodna.
Rano kiedy odpalisz gorące spaliny wytwarzają parę stąd ta woda na twoich rękach.
Jak dobrze się przyjrzysz to zobaczysz jak czasami nawet woda będzie kapać z rury wydechowej.
Martw się jak zacznie ubywać płynów i będzie kopcić na niebiesko.
Strona 1 z 1