Nie Swieci Swiatło Cofania
Strona 1 z 1
podgiasc blaszke w srodku
- Od: 12 paź 2007, 17:38
- Auto: 323F BA 1.8 16v DOHC 1995
Toyota Celica VII – 2ZZ-GE – 2001
jeśli to nie wina żarówki to może przewody lub kostka od "włącznika" świateł który wmontowany jest w skrzynię biegów.(naprawiałem to ostatnio w mojej mx-3, inny model ale rozwiązanie techniczne pewnie to samo;)
To co koledzy piszą i w tej kolejności 
Sprawdzić żarówkę, potem styki. Mogą wymagać podgięcia, ale prościej miernikiem zbadać obecność napięcia +12V na wbitym wstecznym. Jak go brak to niemal na pewno winna jest kostka połączeniowa przy skrzyni – da się ją wypatrzyć otwierając maskę i śledząc trasę przewodu hydraulicznego wysprzęglika.
Sprawdzić żarówkę, potem styki. Mogą wymagać podgięcia, ale prościej miernikiem zbadać obecność napięcia +12V na wbitym wstecznym. Jak go brak to niemal na pewno winna jest kostka połączeniowa przy skrzyni – da się ją wypatrzyć otwierając maskę i śledząc trasę przewodu hydraulicznego wysprzęglika.
Ja miałem to samo.
kabelki się pourywały w kostce która jest gdzieś tam w silniku w takim miejscu ze ciężko tam się dostać ale polutowałem i świeci:)
dokładniej w mojej maździe ta kostka była pod obudowa filtra powietrza jedyny dostęp to od spodu do niej był
kabelki się pourywały w kostce która jest gdzieś tam w silniku w takim miejscu ze ciężko tam się dostać ale polutowałem i świeci:)
dokładniej w mojej maździe ta kostka była pod obudowa filtra powietrza jedyny dostęp to od spodu do niej był
- Od: 4 lip 2009, 10:27
- Auto: Mazda 323c 16v 1.5
a sprawdzałeś czy prąd dochodzi ci do gniazda żarówki?
- Od: 12 paź 2007, 17:38
- Auto: 323F BA 1.8 16v DOHC 1995
Toyota Celica VII – 2ZZ-GE – 2001
Miałem podobny problem panowie jak zakładali mi LPG to urwali mi kabelki przy skrzyni. Zrobiłem to z kanału bo taki mi było wygodniej. I aż wstyd się przyznać nie chciało mi się lutować i skręciłem na kostke. pozdrawiam i życze powodzenia
- Od: 24 wrz 2009, 09:55
- Auto: Mazda 323F 95r. 1.5 16V DOHOC
Czujnik od wstecznego znajduje się od strony chłodnicy, czyli od przodu skrzyni biegów, tak mniej wiecej po środku ma zielone kabelki i taką wielką białą kostkę też od strony silnika, a jak tego nie widać to lepiej umyj skrzynie.
- Od: 26 cze 2008, 22:33
- Auto: CIVIC EK3 D15Z6
ja jak pisałem robiłem to z kanału. Widać kabelki połączone ze skrzynią, najwyraźniej musi być coś luźne albo urwane. A tak jak napisał mój poprzednik kabelki właśnie miały kabel koloru zielonego i chyba brązowy jakiś.
- Od: 24 wrz 2009, 09:55
- Auto: Mazda 323F 95r. 1.5 16V DOHOC
Strona 1 z 1