Opony & felgi
A czy ktos z Was wie czy felgi DragWheels te ktore wybralem beda pasowaly do mojej Madzi. Mam opony w rozmiarze 225/25/18. No i chcialem by felgi byly takie jak oryginal bez zadnych przerobek czy innych dodatkow.
Felgi będą pasowały na 100% jeżeli będą miały taką samą szerokośc i odsadzenie jak fabryczne. Jeżeli będą szersze to będziesz potrzebował większego odsadzenia, aby zachowac je w seryjnej odległości od krawędzi zderzaka. Oczywiście im felga bardziej scalona wizualnie z nadkolem tym lepiej i mniejsze ET wychodzi w tym przypadku prawie zawsze autu na zdrowie, ale nie można przesadzic, bo będą ocierac, a w najgorszym wypadku wystawac. Kup najlepiej felgi tej samej szerokości, lub 1/2 cala szersze przy tym samym, lub o 5 wyższym odsadzeniu. Co do samych felg to ja proponował bym coś z palety TenzoR, ale to koszt 5000zł w 18" więc nie wiem czy to mieści się w Twoim budżecie. Są to jednak felgi IMO nieporównywalne z Drag czy MAK ... no może OZ, ale to już także inna półka cenowa.
Oferta TenzoR –> http://www.rpmotorsport.pl/auta/felgi_samochodowe_tenzo_r_wheels-c-753_633_2251.html
Są wykonane z domieszką magzenu, więc są także relatywnie lekkie (pewnie poniżej 10kg sztuka, co w przypadku takich felg jak DOTZ nie jest już oczywiste).
Takie kółka plus czerwone zaciski...

Tak by to mniej więcej wyglądało...

Jak chcesz to mogę Ci wrzucic kółka na auto, tylko potrzebuje dobrego zdjęcia Twojej fury z profilu.
Pozdrawiam
Lukas
Oferta TenzoR –> http://www.rpmotorsport.pl/auta/felgi_samochodowe_tenzo_r_wheels-c-753_633_2251.html
Są wykonane z domieszką magzenu, więc są także relatywnie lekkie (pewnie poniżej 10kg sztuka, co w przypadku takich felg jak DOTZ nie jest już oczywiste).
Takie kółka plus czerwone zaciski...

Tak by to mniej więcej wyglądało...

Jak chcesz to mogę Ci wrzucic kółka na auto, tylko potrzebuje dobrego zdjęcia Twojej fury z profilu.
Pozdrawiam
Lukas
Czy tam ten wątek i czytam, końca nie widać, a odpowiedzi nie znalazłem jak dotąd
Mianowicie, jaka szerokość opony jest zalecana do felgi o szerokości 7"? (17stki).
Gość od opon mówił mi, że jedynie wchodzą w grę 225, ale coś mi się wierzyć nie chce, że nic mniejszego nie podejdzie. Czy mógłbym wstawić np. 205/45/17, czy będą zbyt naciągnięte?
Mianowicie, jaka szerokość opony jest zalecana do felgi o szerokości 7"? (17stki).
Gość od opon mówił mi, że jedynie wchodzą w grę 225, ale coś mi się wierzyć nie chce, że nic mniejszego nie podejdzie. Czy mógłbym wstawić np. 205/45/17, czy będą zbyt naciągnięte?

- Od: 2 wrz 2009, 12:53
- Auto: MX6 KL '92
sewa słuchaj ja mam na felge 8'' naciagniete 205 wiec nie masz sie czym przejmować ;–) możesz spokojnie zakładac 205, wydaje mi sie ze tez mozesz spokojnie 195 założyć. (Tylko pamietaj ze wtedy ranty beda gorzej chronione, felga 8'' od 7'' różnią się 2.5cm a różnica w 205 a 195 to 10mm)
sewa napisał(a):Czy mógłbym wstawić np. 205/45/17, czy będą zbyt naciągnięte?
Nie. Ja tak mam u siebie i jest póki co dobrze, trzeba tylko uważac na ranty ...

Pamiętaj tylko, że tak naciągnięta opona wymaga mocnej gleby, aby całośc wyglądała dobrze... naciąg 205 na 8" przy fabrycznym, terenowym zawiasie to już porażka po całości według mnie.
Lukas007 zgadza sie gleba jest wymagana. Dlatego ja u siebie mam 35 w dół :–)
Ok dzięki za odpowiedź. Uspokoiliście mnie. A gleba jest a planach
Tylko jeszcze nie wiem ile mm pójdzie. Ale to i tak dopiero na wiosnę najwcześniej.
A pytam o szerokość, bo nie chciałbym dawać nic szerszego, bo całkiem mi zamuli i tak słabiutki silnik..
A pytam o szerokość, bo nie chciałbym dawać nic szerszego, bo całkiem mi zamuli i tak słabiutki silnik..

- Od: 2 wrz 2009, 12:53
- Auto: MX6 KL '92
nie chciałbym dawać nic szerszego, bo całkiem mi zamuli i tak słabiutki silnik
Prawidłowo, szerokośc 205 to max do tego silnika. Ja nawet pomyślałbym o felgach 17x7.5 i oponach 195. Tylko wtedy szukaj czegoś z ET < 40 bo felgi będą za bardzo schowane w nadkola (można to korygowac dystansami, ale po co sobie komplikowac).
ja w efce 1.5 miałem 16''x7,5'' felge i opony 215/45/16 i wiele na mocy nie traciło :–)
- Od: 15 kwi 2008, 09:31
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06
Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06
Lukas007 napisał(a):Felgi będą pasowały na 100% jeżeli będą miały taką samą szerokośc i odsadzenie jak fabryczne.
A wiesz moze jakie powinny miec parametry moje fele do nowej Mazdy 6, zaznaczam ze to wersja 2.2D – Sport – 185KM tak dokladnie to wyglada.
Z tego co zdazylem sie dowiedziec, a nieukrywam w servisach mala wiedza
5x114,3 7,5/8,0 x18" i nieiwem jakie odsadzenie
Moze ktos to skorygowac i napisac w jakiem zakresie odsadzenie powinno byc. Bo jednu mowia ze 55-60 a inni 40-45 a niechce by wlasnie byl problem taki ze bedzie cos szorowalo. Raz juz tak mialem w moim poprzenim samochodzie i juz nie chce tego
A faktycznie te TenzoR`y sa cakiem calkiem. Szkoda ze czarne tylko bo nieiwem czy z czarna fura nie bedzie to wygladalo zabardzo "blado". W sportowej furmance to co innego ale w "6ce"? czy ja wiem.
Zrobie zdjecia z profilu i podesle. Daj najwyzej na PW maila to wysle je, chyba ze gdzie indziej...
Nie wiem. Odkręc koło i sprawdz – od wewnątrz będą oznaczenia. Będziesz miał pewnośc. Czarne felgi tylko z polerowanym, czerwonym, lub żółtym rantem, będą pięknie wyglądac, ale to Tobie ma się podobac. Zdjęcia możesz wysłac mi albo na PW już z serwera, albo jako załącznik w e-mail'u na probrockers@wp.pl.
Pozdro
Lukas
Pozdro
Lukas
Zastanawiam sie nad odswiezeniem felg – sa juz mocno poorane na rantach i w paru miejscach odchodzi lakier, sklaniam sie ku bialym, ale moze ktos ma jakis ciekawy pomysl ? 

też myślę że na czarne to za mała felga a za duży balon
ale białe mogą być ciekawe, a myślałeś nad złotymi? a la Subaru
ale białe mogą być ciekawe, a myślałeś nad złotymi? a la Subaru
- Od: 15 kwi 2008, 09:31
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06
Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06
Witam jak w temacie, jaki rozmiar alufelg najlepiej kupic do mx3 1,6 dohc
mysle nad 16" rozstaw srub to 4X100