Jakie głośniki ? 626 GE – montaż, pytania, problemy
1, 2
Witam bede zakladal glosniki 16.5 do mx-6. W serii jest chyba 6x8. Widzielm ze takie glosniki zakladal carrrlos. Czy trezba tam stosowac jakies dystanse lub ringi?
U Carrrlosa przerobek nie widac wiec prosze o porade. Acha bede dokupowal zwrotnice dwudrozne. Mam tweetery seryjne a na nich kondesnatory..... Czy trzeba je wymontowac jak bede zakladal zwrotki?
U Carrrlosa przerobek nie widac wiec prosze o porade. Acha bede dokupowal zwrotnice dwudrozne. Mam tweetery seryjne a na nich kondesnatory..... Czy trzeba je wymontowac jak bede zakladal zwrotki?
Najlepiej byś zrobił wycinając drewniane panele/dystanse. Spełnią one dwie funkcje: dopasują wymiar i usztywnią blachę a to ma duży wpływ na jakość dźwięku. Jak chcesz to odezwij sie na priv to dam Ci namiar go goscia co zrobi te dystanse (i cały montaz) dobrze i tanio.
Od biedy mozesz kupic uniwersalne plastikowe przelotki z 6x9 (a tam nie ma przypadkiem 5x8?) na 16,5cm
Tweetery pozbaw kondensatorów. Najlepiej kup zwrotnice z regulowanym tłumieniem tweeterów, zeby potem w uszy nie kóło
Pamietaj zeby nie popieprzyc plusów i minusów, ma byc wszedzie tak samo
Od biedy mozesz kupic uniwersalne plastikowe przelotki z 6x9 (a tam nie ma przypadkiem 5x8?) na 16,5cm
Tweetery pozbaw kondensatorów. Najlepiej kup zwrotnice z regulowanym tłumieniem tweeterów, zeby potem w uszy nie kóło
Pamietaj zeby nie popieprzyc plusów i minusów, ma byc wszedzie tak samo
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moze cos takiego?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58366999

Globy napisał(a):Moze cos takiego?http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58366999
wcale nie lepiej bo to jest plastukowe g**no, a cała filozofia panelu jest taka, żeby to uszytywnić twardą dechą (MDF, HDF...)
To jest dobre jak komus nie zależy na dźwięku, chce tylko wcisnac głośniki 16,5 i koniec.
Pozdrawiam,
Tak myslalem, ale chcialem sie upewnic o ogolne przeznaczenie 
ja sobie robilem panele z mdf'u. za pomoca wiertarki, fleksa, pilnika i papieru sciernego. wyszlo dobrze i jestem zadowolony z efektu tylko jeszcze mate trzeba w drzwi bo wszystko lata.
PS. trzeba zakonserwowac jeszcze
PS. trzeba zakonserwowac jeszcze
- Od: 20 lut 2005, 00:00
- Auto: 323F BA 1.8 BP LPG '94
Cronos KL ATX '95
No wlasnie. Ja zlozylem nowe glosniczki juz. jeszcze nie kupilem zwrotnic. W MX-6 problem jest takize drzwi w miejscu glosniekow nie maja plaskiej powierzcheni wiece pozostaje tylko dorobic przejscowke z mdfu na orginalny plastykowy dystans. I tak wlasnie zrobilem. Nowe głosniki graja duzo lepiej. Pozostaje mi tylko zasadzic zwrptki i wymienic tweetery bo ori sa koszmarne. daja taki dretwy dzwiek. Mialem okazje je sprawdzic jak odlaczylem glosniki. Olbo ten kondensatror je tak obkraja albo to taki szmelc. Bardziej wydaje mi sie ze to ta druga opcja. Problem polega na tym ze trudno je tam zamontowac w seryjne miejsca. NIedlugo podejem taka probe.
Tylko pamietajcie ze przy zwrotnicacj 12db/okt tweeter daje się odwrotnie w dazie (plus do minusa)!
Pozdrawiam,
mbmaster a jakie glosniki kupies?? podpioes pod radyjko czy pod wzmaka??
pozdrawiam
pozdrawiam
Cronos KL ATX '95
Xionc napisał(a):Tylko pamietajcie ze przy zwrotnicacj 12db/okt tweeter daje się odwrotnie w dazie (plus do minusa)!
pociągnij temat...
Niby wiadomo, że filtry o różnym kącie nachylenia wprowadzają mniejsze lub większe zniekształcenia fazowe dla czestotliwości, które obcinają, ale czy przy wyższych częstotliwościach można wogóle zauważyć odwróconą fazę??
- Od: 10 cze 2004, 16:10
- Auto: 626 GE FS sedan
mbmaster ile za nie zaplaciles
(jesli mozna wiedziec) i jaka maja moc (jaki to model)
Cronos KL ATX '95
sonavox? jakaś lipa chyba, ale jak gra lepiej niz fabryczne, to znaczy ze fabryczne to dopiero była lipa...
Pozdrawiam,
Czołem. Mam pytanko. Znalazłem te głośniki http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=71513622 Podobno fajnie grają za przystępną cenę, ale nie jestem pewien czy da rade je zamontować do mojej madzi 626Ge '95. Wiec da sie czy nie?
A jesli tak to czy duzo z tym roboty? Jeśli ktoś móglby mi wytłumaczyć co i jak bylbym bardzo wdzięczny.
- Od: 28 lip 2005, 08:14
- Auto: 626 GE '96
mam u siebie w xedosie identyczny zestaw więc pewnie w GE też się da zamontować
Musisz tylko dorobić odpowiednie panele z MDF'u lub też odpowiednio zmodyfikować stare naklejając na nie pierścień z MDF (tak zrobiłem u siebie).
pozdrawiam
Musisz tylko dorobić odpowiednie panele z MDF'u lub też odpowiednio zmodyfikować stare naklejając na nie pierścień z MDF (tak zrobiłem u siebie).
pozdrawiam
Bardzo chetnie skorzystam.
Jak możesz to prześlij mi je na raqqos@poczta.onet.pl Z góry dzieki!!
- Od: 28 lip 2005, 08:14
- Auto: 626 GE '96
1, 2