Płyn do spryskiwaczy, odmrażacze i zabezpieczanie wkładek zamków
Pamiętajcie, że jak jedziecie to pęd powietrza powoduje zwiększone odparowywanie czynnika przeciwzamarzającego oraz temperatura jest niższa od tej "stacjonarnej". Stąd napisane -22, a zamarza przy -15. Na szybie jest wtedy mniej niż -22. Pomijam fakt, że część płynów robiona jest metodą oszczędnościową.
Siw-y napisał(a):Yard, ale u mnie zamarzło na postoju, zawartość zbiornika zamarzła a nie to co na szyby poleciało i to 3 razy przez 3 noce pod rząd
Oszczędzali glikolu przy produkcji. Nawet Castrol podaje, niższą temperaturę zamarzania niż naprawdę jest.
Witam, moze troche pozno ale chcialbym zebyscie sie podzielili swoimi doswiadczeniami gdzie warto kupic jaki plyn do szyb. Kilka tygodni temu kupilem na Bliskiej plyn, nie wzialem z firmowanym logo tylko jakis "no name" o polowe tanszy, efekt byl taki ze pozostawaly mazaje na szybie, zamarzal w okolicy -12 ( kupka szronu na dyszy wylotowej!). Mialbyc do -22! Auto "ozdobilem" sobie w niebieskie zamarzniete zacieki. Dzis kupilem na BP podobnie niesygnowany logo BP plyn za 18PLN i przy dzisiejszym mrozie -8 bylo dosc znosnie. Nawet nie smierdzial:) Gdzie kupujecie plyn? efektywnosc/cena itp.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
słuchajcie jeden z najlepszych płynów jakie miałem to płyn AURA z biedronki! naprawdę rewelacja płyn przy -23st zachowuje swoje właściwości , nie maże i nie zamarza
jest zawsze tej samej konsystencji.
produkuje go organika! więc jest to firma z klasą
koszt 5l w biedronce to 9,99 pln. naprawdę polecam
do tego ładnie pachnie!
jest zawsze tej samej konsystencji.
produkuje go organika! więc jest to firma z klasą
koszt 5l w biedronce to 9,99 pln. naprawdę polecam
do tego ładnie pachnie!
A ja kupiłem ostatnio w Makro płyn do – 60 w 2l baniaczkach. Jakiś polski.
Jedno jest pewne – nie zamarza na szybie nawet przy – 30.
Jedno jest pewne – nie zamarza na szybie nawet przy – 30.
Używam płynu z Biedronki i nie narzekam.
Ostatnio na balkon wystawiłem 1/3 pojemnika z tym płynem i po nocy -28 płyn dalej był w stanie ciekłym
Ostatnio na balkon wystawiłem 1/3 pojemnika z tym płynem i po nocy -28 płyn dalej był w stanie ciekłym
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Ja po przygodach z płynem no-name (zamarzanie na szybie) z musu kupiłem na shellu przy tankowaniu. Dolałem tylko 1/3 zbiornika bo tylko tyle weszło, ale i tak pomogło. Nie mazał się nawet podczas tych dużych mrozów
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
Dla tych "mniej oszczędnych"
polecam zimowy koncentrat Sonax
Butelka 1L w sklepie moto ok. 16zł
Rozrobiony w proporcji "na wyrost" czyli 70% koncentratu/30% wody- rewelacja!!!
Wycieraczki bardzo ładnie po szybie latają
i nie czuć typowego odoru alkoholu jak w tych tańszych gotowych już płynach do -22 stopni ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Rozrobiony w proporcji "na wyrost" czyli 70% koncentratu/30% wody- rewelacja!!!

Wycieraczki bardzo ładnie po szybie latają
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
grabu122 napisał(a):polecam zimowy koncentrat Sonax
Mogę się pod tymi słowami podpisać, jednak polecam flaszki 2l – ok 20zł
Nie polecam natomiast płynu do rozmrażania szyb tej firmy (spray) – mi stworzył dodatkową skorupę przy ok -15 i musiałem podwójnie skrobać szyby

- Od: 17 cze 2008, 23:48
- Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V
grabu122 napisał(a):Dla tych "mniej oszczędnych"polecam zimowy koncentrat Sonax
Rozrobiony w proporcji "na wyrost" czyli 70% koncentratu/30% wody- rewelacja!!!![]()
Wycieraczki bardzo ładnie po szybie latająi nie czuć typowego odoru alkoholu jak w tych tańszych gotowych już płynach do -22 stopni
Używam sonax'a i podpisuję się pod tym obiema rękami
Miałem też wcześniej do czynienia z zimowym płynem Lotosu, poza tym, że dawało procentami po nosie, wszystko było ok
- Od: 5 lip 2009, 23:42
Tak jak paliwo na statoilu podejrzane, tak plyn moze byc – wprawdzie tlusty nieco, ale po przejechaniu wycieraczkami, smugi znikaja w ciagku 2-3 sekund (paruja), a za to slicznie rozpuszcza lod. Kilka psikniec i po minucie woda z lodu. Az bylem zdziwiony (oczywiscie przy obecnej temperaturze -7 gdy wracalem z pracy – teraz juz 0 mamy
)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Ja moge polecic:
wlac butelke denaturatu do zbiornika dopelnic byle g*wnianym plynem i taki zestaw dopiero czysci szyby. Najgorszy syf na szybie bardzo szybko znika nawet przy slabej jakosci wycieraczkach, denat szybko odparowuje wiec nie ma zadnych smog. Zapach moze nie najlepszy ale dla mnie liczy sie czysta szyba.
wlac butelke denaturatu do zbiornika dopelnic byle g*wnianym plynem i taki zestaw dopiero czysci szyby. Najgorszy syf na szybie bardzo szybko znika nawet przy slabej jakosci wycieraczkach, denat szybko odparowuje wiec nie ma zadnych smog. Zapach moze nie najlepszy ale dla mnie liczy sie czysta szyba.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
Mako napisał(a):Ja moge polecic:
A co z dyszami spryskiwacza? Z reflektorami (plastik)? A jesli nie przeszkadza to spiryt tez moze byc? (w koncu ten to przynajmniej czysty)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
ale zapach masakryczny z dentki!
lepiej już izopropanol
i tu już wpadamy w koszta
a nie wiem jak wy ale ja zużywam płynu sporo 5l starcza mi na niecałe 2 tygodnie jazdy
wracając do markowych płynów – płyn z orlena za 20pln za 2l zamarzł mi na trasie
więc Aura jest jak dla mnie ok
lepiej już izopropanol
i tu już wpadamy w koszta
a nie wiem jak wy ale ja zużywam płynu sporo 5l starcza mi na niecałe 2 tygodnie jazdy
wracając do markowych płynów – płyn z orlena za 20pln za 2l zamarzł mi na trasie
krzych napisał(a):Z reflektorami (plastik)
nie mam takich udogodnien, w mx-ie leci tylko na szybe
vqsoft napisał(a):płyn z orlena za 20pln za 2l zamarzł mi na trasie usmiech
Tluste cos, bo tego plynem nie idzie nazwac, rozmazuje brud ze jednorazowo 1/4 zbiornika idze na umycie szyby. Na szczescie nie musz tego stosowac w samochodzie prywatnym
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1