Po wyjęciu akumulatora nie można otworzyć samochodu?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Ajgor » 26 sty 2010, 13:04

Witam.

Dziś okazało się, że padł mi akumulator w mojej Maździe 3 (diesel). Chciałem go wziąć do ładowania i tu okazało się, że jest coś dziwnego z zamkami w drzwiach. Oczywiście mam centralny zamek. Po wyciągnięciu akumulatora nie można zamknąć drzwi. Nawet drzwi kierowcy z kluczyka. Jak najpierw zamknąłem drzwi i później odpiąłem akumulator, to okazało się, że nie mogę ich otworzyć. Jak bym teraz zatrzasnął klapę silnika, to nie dostał bym się w ogóle do samochodu. Na razie poradziłem sobie w ten sposób, że włożyłem inny akumulator :)
Aż się boję myśleć, co mi wyskoczy jeszcze po włożeniu akumulatora...
Mam więc pytanko. Czy jest jakiś sposób na zamknięcie/otwarcie Madzi bez akumulatora?

A przy okazji.. Jaki akumulator najlepiej kupić? Ten co mam, nie ma żadnej naklejki z danymi, więc nawet nie wiem, ile ma amperogodzin...
Ajgor

Postprzez marimart81 » 26 sty 2010, 22:11

może ktos zmieniał stacyjke i do niej masz kluczyk a do drzwi pasować juz nie będą- tak mysle
Forumowicz

Od: 25 gru 2008, 00:08
Auto: xedos 6 2.0 V6

Postprzez chabas » 27 sty 2010, 00:27

Ale przeciez pozniej sprawdzal i zamknal drzwi ;)
Żyj szybko... A umieraj kiedy chcesz...
Forumowicz

Od: 19 sty 2009, 21:02
Auto: Mazda MX-3 1.6 '96

Postprzez PLaster » 27 sty 2010, 11:50

Ajgor witam na forum
poprawiłem temat, a na przyszłość zapoznaj się z regulaminem

a na temat, to trochę podejrzane!!
pytanie: na podłączonym aku da się zamknąć z kluczyka drzwi?

Ajgor napisał(a):A przy okazji.. Jaki akumulator najlepiej kupić? Ten co mam, nie ma żadnej naklejki z danymi, więc nawet nie wiem, ile ma amperogodzin...

w książce powinieneś mieć napisane, a co do marki to w dziale eksploatacja jest watek.
www.czelej.net
Klubowicz

Od: 4 lut 2008, 02:41
Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW

Postprzez Ajgor » 27 sty 2010, 12:08

Dzięki za poprawienie tematu.
Przy podłączonym akumulatorze z kluczyka normalnie otwieram i zamykam centralny zamek.
W książce może i coś jest napisane, tylko ja mam po francusku :)

Edit:

Dzisiaj zszedłem do samochodu z naładowanym akumulatorem. Okazało się, że drzwi normalnie mogłem otworzyć kluczykiem bez akumulatora, i zamknąć, ale trzeba go dwa razy przekręcić w lewo, i dwa razy w prawo :)
Ajgor

Postprzez Adam44 » 13 lut 2010, 17:59

czesc pewnie masz system dosowania szyb i szyberdachu musi sczytac czujnikii,a co do akumlatora to wybrac sie do sklepu to do pojemnosci i modelu dobiora polecam akumlator zelowy ja jestem zadowolony przetrwal ta zime nie ladowany (madzia stoi na zewnacz i odpa)
Obrazek
Profesjonalne lakierowanie
Forumowicz

Od: 23 sty 2010, 20:13
Auto: GC , była BA-GT jest Mondeo 2.5 V6

Postprzez Ajgor » 13 lut 2010, 18:42

Tak się zastanawiam, czy w ogóle muszę zmieniać. Wtedy po prostu zamarzł na kamień. Po rozmrożeniu i naładowaniu do tej pory kręci jak nowy. Nie przeszkadzają kolejne mrozy.
Ajgor

Postprzez Adam44 » 13 lut 2010, 22:59

To super kasa została w kieszeni <ok> .
Obrazek
Profesjonalne lakierowanie
Forumowicz

Od: 23 sty 2010, 20:13
Auto: GC , była BA-GT jest Mondeo 2.5 V6