Problem z odpalaniem na znacznych mrozach, ponizej -10
jesli te kabelki mialy dobry styk ze swiecą
to ewidentnie swiece masz do wymiany!
a robiłeś ten test dobrze, synu!
pozdr.
Enduro
to ewidentnie swiece masz do wymiany!
a robiłeś ten test dobrze, synu!
pozdr.
Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
kabelki dokładnie stykały się z obudowa świecy i jej górną częścią. sprawdziłem na dwóch akumulatorach, na dwóch zestawach kabelków, jedne nawet z żabkami, każda ze świec była maltretowana kilka razy, czekałem od kilku do kilkudziesięciu sekund przy każdej, efektów brak
ciężko coś tutaj źle zrobić, ale dziwi mnie fakt żeby wszystkie nie grzały
wracając do pytania, czy przy -20, męcząc auto rozrusznikiem od 30sek do 1,5 min, strasznie kopcąc, diesel jest w stanie się uruchomić przy braku grzania świec ?
ciężko coś tutaj źle zrobić, ale dziwi mnie fakt żeby wszystkie nie grzały
wracając do pytania, czy przy -20, męcząc auto rozrusznikiem od 30sek do 1,5 min, strasznie kopcąc, diesel jest w stanie się uruchomić przy braku grzania świec ?
- Od: 11 lis 2009, 19:31
- Auto: 323F 2.0 DITD 2003r.
czytałem gdzieś na forum ,że jeśli któraś świeca jest spalona to kontrolka powinna to zasygnalizować.
U mnie jak jest mróz taki duży ok -10 lub więcej to kontrolka świec świeciła dłużej, a gdy było na + to krótko.
Czy to normalne?
Dodam ,że sprawdzałem świece i żadna nie iskrzyła, i po podłączeniu do aku nie grzały. Więc 4 do wymiany
U mnie jak jest mróz taki duży ok -10 lub więcej to kontrolka świec świeciła dłużej, a gdy było na + to krótko.
Czy to normalne?
Dodam ,że sprawdzałem świece i żadna nie iskrzyła, i po podłączeniu do aku nie grzały. Więc 4 do wymiany
-
punol
przy -13 już nie odpalił wogóle, kręcił ale nie załapał... pomógł samostart wstrzyknięty do filtra powietrza
-
punol
kolego z tego co podejrzewam to nie masz dobregoo styku na baterii oraz na świecy.
a co do ps1 możliwe możesz mieć dobre ciśnienie na tłokach i silnik jakoś zapali
ps 2 kilka sekund max aż żarnik się rozczerwieni
a co do ps1 możliwe możesz mieć dobre ciśnienie na tłokach i silnik jakoś zapali
ps 2 kilka sekund max aż żarnik się rozczerwieni
- Od: 23 wrz 2009, 21:50
- Auto: mazda 6 combi 2.0 136 km 2004r
sprawdzałem nawet miernikiem i nie ma przejścia,a powinno być 0,9 oma. Zamówiłem świece zobaczymy co po wymianie.
-
punol
Wygląda na to że wszystkie świece są spalone co jest bardzo dziwne aczkolwiek możliwe. U mnie jak jedna tylko świeca nie grzała to przy minus 17 stopniach już ewidentnie było widać że jeden cylinder nie chodzi. Dopiero za parę chwil zaczął pracować prawidłowo. Więc jeżeli teoretycznie wszystkie świece nie grzeją to wydaje się to oczywiste że nie zapali, albo zapali po katowaniu. W garażu jak najbardziej zapali, bo przecież tam funkcja świec jest praktyczynie żadna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 28 maja 2009, 20:23
- Auto: BYŁO – Mazda 323F BJ DITD (2001)101KM
Trwa polowanie na Xedosa 9 :)
tak wiec jadę jutro po komplet świec i na początek sprawdzę je w ten sam sposób i przynajmniej będę wiedział czy metoda sprawdzania była dobra
jakiej marki mam kupić: mogą być NGK czy polecacie coś innego
http://www.etecno1.it/product_info.php?products_id=334 <– tutaj sa oznaczenie świec dla różnych producentów. Może się komuś przyda.
pozdrawiam
jakiej marki mam kupić: mogą być NGK czy polecacie coś innego
http://www.etecno1.it/product_info.php?products_id=334 <– tutaj sa oznaczenie świec dla różnych producentów. Może się komuś przyda.
pozdrawiam
wydaje mi się że nie ma to większego znaczenia jaka firma, chociaż ja zawsze sięgam po sprawdzone marki czyli np. NGK
Możesz mieć małe problemy z dostępnością, ja musiałem jeden dzień czekać aż sprowadzą z innego sklepu, bo tego jak na lekarstwo.. chociaż chciałem tylko jedną sztuke. Gdybym brał 4 sztuki to poinformowano mnie że było by to szybciej załatwione
Myślę że Twój problem z odpalaniem został rozwiązany, daj znać jak po wymienie. Mogę się założyć że zapali w mrozach na nowych świecach bez problemu.
Pozdrawiam
Myślę że Twój problem z odpalaniem został rozwiązany, daj znać jak po wymienie. Mogę się założyć że zapali w mrozach na nowych świecach bez problemu.
Pozdrawiam
to sprawdz ich rzetelnosc
odlej troche paliwa do sloika i postaw na dworze, na noc..
rano uwidzisz efekt testu jego jakosci
pozdr
E.
odlej troche paliwa do sloika i postaw na dworze, na noc..
rano uwidzisz efekt testu jego jakosci
pozdr
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Niestety mi też autko odmówiło dzisiaj posłuszeństwa chociaż nie ma aż takich mrozów, przy -20 odpalało. Postanowiłem sprawdzić najpierw świece ale po przeczytaniu tego wątku to chyba będę musiał to zrobić jeszcze raz.
Wziąłem kabelek i od plusa z akumulatora sprawdzałem czy iskrzą tyle, że obie klemy miałem podpięte.
Co prawda wszystkie iskrzyły.
Czy to, że nie zdjąłem klem mogło mieć wpływ na to amatorskie sprawdzanie świec?
Wziąłem kabelek i od plusa z akumulatora sprawdzałem czy iskrzą tyle, że obie klemy miałem podpięte.
Co prawda wszystkie iskrzyły.
Czy to, że nie zdjąłem klem mogło mieć wpływ na to amatorskie sprawdzanie świec?
- Od: 24 maja 2009, 14:46
- Auto: Mazda 323s BJ '00 TD
andelv napisał(a):Czy to, że nie zdjąłem klem mogło mieć wpływ na to amatorskie sprawdzanie świec?
tak.
E.
anti2020 napisał(a):co wybrac:
NGK za 64zl + jedna noc na dworze z spalonymi swiecami i mordowanie auta rano
DENSO za 82zl i wymieniam juz dzisiaj
thx
denso
Denso to dobra firma, nie ma co się zastanawiać tylko wymieniać już dziś 
witam,
mialem ten sam problem z odpalaniem na mrozie zdecydowalem sie na zakup nowych Denso koszt 48 sztuka ,mysle ze "odnawianie" swieczek mija sie z celem wczesniej czy pozniej i tak bedzie trzeba wymienic. Wymienilem je dzisiaj zobaczymy rano czy bedzie ok .
Mam pytanie po wykreceniu swiec 3 byly zalane olejem (chyba) 1 suchutka, czy to jest normalny objaw czy mam sie martwic
dzieki
mialem ten sam problem z odpalaniem na mrozie zdecydowalem sie na zakup nowych Denso koszt 48 sztuka ,mysle ze "odnawianie" swieczek mija sie z celem wczesniej czy pozniej i tak bedzie trzeba wymienic. Wymienilem je dzisiaj zobaczymy rano czy bedzie ok .
Mam pytanie po wykreceniu swiec 3 byly zalane olejem (chyba) 1 suchutka, czy to jest normalny objaw czy mam sie martwic
dzieki
- Od: 21 maja 2008, 14:03
- Auto: Mazda 323F 2.0 DITD 2002r
loscyp napisał(a): po wykreceniu swiec 3 byly zalane olejem (chyba) 1 suchutka, czy to jest normalny objaw czy mam sie martwic...dzieki
wkręć nowe a potem sprawdz czy motor chodzi
potem pomyslimy co dalej...
czy auto musi do "doktora/szpitala" czy nas opijanie czeka....
pozdr.
E.
Witam,
wzialem denso po 75zl / szt – udalo sie troche zbic z ceny.
loscyp gdzie znalazles po 48zl ? najtansze jakei widzialem to po 65zl ?
wracajac do madzi z nowymi swieczkami...
a) moj zestaw do testowania okazal sie sprawny, wszystkie nowo zakupione swieczki w kilka sekund robily sie cale czerowniutki, wiec wniosek: odpalalem auto przy minus 20 stopni bez dogrzewania przy pomocy swiec zarowych
!!
b) w sumie mroz ustapil i rano bylo tylko -10 ale odpalilo na dotyk, a nawet lepiej ;–) z rury wyszla delikatna szara mgielka, a na ucho to silnik pracuje na nizszych obrotach o niebo rowniej
tak wiec operacja zakonczona powodzeniem
PS: czy to norma, ze po odpaleniu stacyjki z okolic swiec dochodzi "pykanie", tak jakby cos przeskakiwalo ze swiecy na swiece ?
pzdrw,
wzialem denso po 75zl / szt – udalo sie troche zbic z ceny.
loscyp gdzie znalazles po 48zl ? najtansze jakei widzialem to po 65zl ?
wracajac do madzi z nowymi swieczkami...
a) moj zestaw do testowania okazal sie sprawny, wszystkie nowo zakupione swieczki w kilka sekund robily sie cale czerowniutki, wiec wniosek: odpalalem auto przy minus 20 stopni bez dogrzewania przy pomocy swiec zarowych

b) w sumie mroz ustapil i rano bylo tylko -10 ale odpalilo na dotyk, a nawet lepiej ;–) z rury wyszla delikatna szara mgielka, a na ucho to silnik pracuje na nizszych obrotach o niebo rowniej
tak wiec operacja zakonczona powodzeniem
PS: czy to norma, ze po odpaleniu stacyjki z okolic swiec dochodzi "pykanie", tak jakby cos przeskakiwalo ze swiecy na swiece ?
pzdrw,
Enduro napisał(a):andelv napisał(a):Czy to, że nie zdjąłem klem mogło mieć wpływ na to amatorskie sprawdzanie świec?
tak.
E.
Postanowiłem wiec zrobic tak jak opisywales wczesniej. Wykrecilem wszystkie swiece. Do obudowy podpialem minus do malego gwintu plus i testujem.
Po jakis 2 sekundach koncowka swiecy sie zaczerwienila. I tak było ze wszystkimi czterema. Czy to znak ze swiece są dobre??
Tak wizualnie to nie widac po nich zbytniego zuzycia.

I jeszcze pytanko. Niektorzy twierdza ze mozna sprawdzic swiece nie wyjmujac ich, odpiac klemy i kablem od plusa dotykać do swiec, jak iskrza to sa dobre. Ja tez tak probowalem ale zadan nie iskrzyla. Dopiero jak wyjalem swiece i sprawdzilem tak jak polecil Enduro.
sam juz teraz nie wiem ktora metoda jest wiarogodna.
I nie wiem czy kupowac drugie swiece czy problemu z niezapalaniem szukać gdzie indziej?
- Od: 24 maja 2009, 14:46
- Auto: Mazda 323s BJ '00 TD