Pytanie o termometr – gdzie dać czujnik od termometru?
ja mam taki sam termometr jak kolega marcin255 i żeby nic nie niszczyć, mam przyklejony, na taśmę dwustronną co była w zestawie, a umieściłem go przed kratką nawiewu co jest na szybe a przewody przeprowadziłem pod kokpitem.
Marcin
- Od: 23 wrz 2008, 17:58
- Auto: Mazda 323f BA 1998r. Special Edition 1.5 16V
Dobrym miejscem dla czujnika temperatury zewnętrznej jest przednie nadkole.
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Rafał napisał(a):Dobrym miejscem dla czujnika temperatury zewnętrznej jest przednie nadkole.
Podobnie zamontowałem, kable biegły pod deską rozdzielczą, schowkiem i wychodziły z prawej strony (pokrywki zaślepiającej deskę, widoczną po otwarciu drzwi. Dalej do prawego błotnika i zamocowałem pod chlapacz przedni. Sucho i jednakowa temperatura. Można też przeprowadzić otworami zaślepionymi gumą właśnie w okolicach nóg pasażera. Tylko wtedy trzeba kłaść się pod mazdę. U mnie ładnie działało, termometr mierzył 2 temperatury, a zamontowałem w półce pod radiem. Niestety była to chińszczyzna i rozsypał się.
- Od: 28 lut 2007, 16:24
- Auto: MAZDA 6 GJ 2.5 2016
MAZDA 6 GH 2.0 2009 MAZDA 323F BA 1.5 1996
z prawej strony kolumny kierownicy na ścianie grodziowej komory silnika jest zaślepka gumowa patrząc od wewnątrz auta, ja tędy ciągnąłem przewód do wzmacniacza i czujnika temperatury, dziura śrubokrętem, drut od strony silnika i przeciągasz 
- Od: 30 kwi 2008, 20:20
- Auto: Mazda 6 gg 2.3 lpg
W mojej byłem mx3 miałem wyciągnięty ten czujnik pod drzwi kierowcy – blisko nadkola. Kabelek jest taki cienki, że spokojnie można go schować pod listwą progową, dalej pod tapicerka podłogi i dalej gdzie dusza zapragnie.
Ostatnio sie coraz mocniej zastanawiam nad założeniem takiego bajeru u siebie. Jednak nie mogę znaleźć ani jednego "ładnego" wyświetlacza...
Ostatnio sie coraz mocniej zastanawiam nad założeniem takiego bajeru u siebie. Jednak nie mogę znaleźć ani jednego "ładnego" wyświetlacza...
Jakiś tam podpis Leszka :P
Rzeczywiście super to wygląda. Możesz napisać jak to wygląda bliżej od strony technicznej. Z tego co zrozumiałem zegar i termometr działa cały czas, a podświetlenie włącza się po przekręceniu kluczyka tak jak to jest przy oryginalnym zegarku? Skąd wziąłeś zasilanie? Czy wykorzystałeś jakoś kabelki od starego zegarka, czy podłączyłeś to pod zapalniczkę i czy coś jeszcze musiałeś zmieniać w instalacji?
- Od: 27 sie 2009, 19:27
- Auto: Mazda 6, 2.0 Pb, 2007r.
nic nie zmieniałem ,zdarłem kawałek izolacji od kabli z zasilania zapalniczki i połączyłem , dolutowałem dwa kable do zasilania zegarka i już.Dioda nieb. 12V podpięta pod to samo złacze i włożona w miejsce ori. z zegarka
Sam zegarek chodzi na baterie cały czas
Sam zegarek chodzi na baterie cały czas
A ja gdzieś wyczytałem że prawidłowo umiejscowiony czujnik temp. zew. powinien być na wysokości 1m od gruntu i wiem że VW ma te czujniki umiejscowione w lusterkach bocznych a w mazdach nie wiem jak jest bo jeszcze nie sprawdzałem 
lesiux napisał(a):w lusterkach może być chłodzony pędem powietrza
Przecież chyba o to chodzi żeby mierzył temperaturę powietrza

Co innego miałby mierzyć? Ważne żeby słońce na niego nie świeciło. Moim zdaniem w nadkolu to niezbyt dobry pomysł bo jak się nadkole oblepi śniegiem to już po pomiarach. Dobry patent jest w Renault – czujnik jest od spodu lusterka pasażera. Słońce nie świeci, wysokość ok 1m i w miarę czysto
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
fazzi napisał(a):lesiux napisał:
w lusterkach może być chłodzony pędem powietrza
Przecież chyba o to chodzi żeby mierzył temperaturę powietrza głupek
Co innego miałby mierzyć? Ważne żeby słońce na niego nie świeciło.
Tak, tylko trzeba się zastanowić ile taki pomiar ma wspólnego z rzeczywistością..... ma to ma być kolejny bajer, gadżecik, świecąca lampeczka w kabinie?
Nie wiem gdzie znajomy ma ten czujnik i ogólnie jaka jest dokładności tego typu termometrów, bo wczoraj podczas jazdy po trasie pokazywało mu -32

ja mam podklejony z tyłu we wnęce nad tablica , deszcz na niego nie pada ,slońce nie świeci ,zawirowań powietrza nie ma , przy przejeździe np. przez most gdzie są czujniki temp. różnica wynosi 0.5*C
fazzi napisał(a):Przecież chyba o to chodzi żeby mierzył temperaturę powietrza głupek
Co innego miałby mierzyć?
dobra ale temperatura powietrza a pędu powietrza to dwie różne sprawy, wystaw se głowę w czasie jazdy za okno to zobaczysz czy będziesz miał tak samo ciepło jak byś stał w miejscu.
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4