marcinmmm100 napisał(a):Mam pytanie..
Jak myślicie czy dobrym pomysłem jest zmieniać olej mineralny na półsyntetyczny?
Oczywiście, ja do swojej corollki z 1999r. z dieslem 2c-e wlałem zamiast półsyntetyka na którym jezdziła 10 lat 100% syntetyka i jest duzo lepiej, mimo że wcześniej zalewałem motulem którego i tak uważam obok Liqui moly jedynym godnym olejem którym można zalać silnik.
Wlałem 10w-40 AMO :
http://www.amsoil.com/storefront/amo.aspx
Oczywiscie wcześniej był Agip, Petro-canada które uważam za kompletną porażke, zwłaszcza petro canade.
Silnik chodzi podobnie jak na motulu 10w-40 S+ ale przy zimnym starcie jakby z mniejszymi oporami zwłaszcza przy mrozach.
Podobny krok zrobiłem w yarisce gdzie w castrola 10w-40 na którym silnik jeździł od 1999r. wlałem motula 10w-40 synergie + a jakieś kilka miesięcy temu zalałem japoński silniczek w sumie malutki bo 1.0 VvT-I olejem też AMSOIL i też 100% syntettykiem 5W-30:
http://www.amsoil.com/storefront/asl.aspx
Jest duża różnica w porównaniu do motula, silnik chodzi równiutko i jakoś bardziej miekko i lepiej, da się to odczuć.
poza tym olej spełnia praktycznie najwyższe normy jakościowe i producenckie.
Dla mnie rewelka.
Notabene zalałem ATF do wspomagania tez tej firmy w miejsce 10 letniego płynu toyoty, różnica tez niewielka na plus.
jakby ktoś chciał mogę podac fajnego manuala przydatnego do sprawnej wymiany plynu w ukł. wspomagania, który też sie sprawdza wyśmienicie w mazdach i nie tylko.
Jakby ktoś potrzebował to sam sciągam dla siebie i znajomych AMSOIL-a to mogę cos doradzić, albo sciągnąć, po moich niemiłych doświadczeniach z popularnymi markami typu mobil, castrol czy inne mniej znane jak choćby petro-canada znalazłem wreszcie cos z najwyższej półki, jak dla mnie i znajomych rewelacja.
Ja juz slyszałem pierwsze negatwne opinie o edgu, zobaczymy czy maja one swoje potwierdzenie z czasem, ja sie do castrola całkowicie zraziłem tym co pozostawia w silnikach.
Zreszta kto to wie gdzie dany olej jest produkowany w jakiej fabryce, czy mają jakakolwiek powtarzalność danego produktu i linii produkcyjnej, wątpie ....
MEV a z którego roku to auto i czy pobiera oliwę ?
Na czym wcześniej jeździło :–)