witam,
Posiadam mazdzainke 323f Bj 1.6. Ostatni zdazylo mi sie kilkakrotnie ze samochod stracil moc , silnik dziwnie pracowal jakby w wibracje wpadla co dalo sie wyczuc oraz dziwiek jakby "pyrkajacy" odglos silnika. Maksymalnie mogle w tym czasie wykecic jakies 3000 obr. min. Usterka ta powodowala zapalenie sie kontrolki "check engine". Przypadlosc ta ustepowala po chwili (dluzszej lub krotszuej), ewentualnie po ponownym uruchomieniu silnika.
Czy mozecie zasugerowac co moglo byc przyczyna takich objawow?
Pozdrawiam
utrata mocy- chwilowa
Strona 1 z 1
lechu_wawa prosze o poprawe tematu na zgodny z regulaminem, jezeli tego nie zrobisz temat poleci do kosza po 24h. Uzupelnij tez profil o samochod i miasto. Jezeli masz auto z gazem dopisz do tematu lpg po modelu Mazdy.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
sprawdzilem kod bledu. jest to P0300 czyli wielokrotne przypadkowe wypadanie zaplonu. Nie ma innych bledow. Czy to znaczy ze zaplon wypadac moze na wszystkich cylindrach czy rownie dobrze moga to byc tylko 2? I jak to ma sie do ewentualnie wczesniej opisnych objawow ?
Hilfe

Hilfe

-
lechu_wawa
Pewnie cewka któraś pada. Też to miewam, tyle że tak sporadycznie że olewam to na razie. Nie jesteś odosobnionym przypadkiem. Z tego co kojarzę to ktoś pisał że to wada cewki, cewek.
- Od: 24 lut 2008, 16:33
- Auto: Honda CR-V
Hyundai Getz 1.1
Była Mazda 323F BJ FS 2.0
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=90536 – czy przypadłość mojej mazdy może mieć to samo podłoże??
I jeśli mogłabym zapytać o koszty takiej naprawy/wymiany – byłabym wdzięczna.
- Od: 21 mar 2009, 20:58
- Auto: 323F; 1,5 16V; 99 r BJ
Jeżeli silnik nagle przerywa i nierówno chodzi, oznacza to że nei pracuje on na wszystkie cylindry. Kiedy ostatnio wymienialeś świece zapłonowe ? Radził bym je wymienic na samym początku (to też element eksploatacyjny) i dopiero poźniej szuka włąśiwej usterki.
- Od: 7 sie 2008, 11:39
- Auto: Mazda 323F BA '96 1,5 STAG
ellee napisał(a):http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=90536 – czy przypadłość mojej mazdy może mieć to samo podłoże??
Cewka od 220 do 500. Wymian a 3 minuty.
Prawdopodobnie (na 90%) bedzie to cewka. Większość użytkowników 1,5 i 1,6 w nadwoziu BJ (98-03) to ma.
- Od: 16 sie 2007, 14:23
- Auto: BJ ZL
Strona 1 z 1