Tu we Francji sniegi jak w Polsce, tak wiec nie probowalem elastycznosci. Ale moge Wam powiedziec ze przejechalem sie do Polski i spowrotem. Mam juz prawie 6000 km tak wiec cos moge powiedziec o eksploatacji.
Auto jest za....ste. Przyspieszenie , wyprzedzanie, spalanie, komfort itd naprawde bardzo OK.
Z praktycznych sprawto:
Pierwsza rzecz, wskaznik plynu do oczyszczania spalin nie zmenil sie. Jesli informacja ze plynu starcza na 20000 jest prawdziwa to powinienem zuzyc 1/4. Wdzialem inna informacje ze plynu starcza na 60000 moze to jest prawda.
Druga sprawa to uwaga na letnie pliwo zima. Wyjechalem z Francji z paliwem letnim i spotkala mnie niespodzianka. Przy minus 17 auto rano odpailo, ale nie moglem jechac szybciej niz 20km/h. Zjechalem z autostrady powiadomilem ADAC o awari. ADAC zadzwonilo do Mazda DE i tu niespodzianka. Wypieli sie na mnie i moja europejska asistance. Na szczescie auto stalo 30 min na poboczu na wolnych obrotach, komora silnika sie nagrzala i dalej pojechalem bez klopotow. Wlalem dobre paliwo a w Polsce kupilem preparat do diesla na zime. Wracajac ,rano w Berlinie napotkalem ok 20 cm sniegu na autostradzie. I tu sie zaczelo. Poczulem za co zaplacilem kupujac CX. Z oponami zmowymi to auto na sniegu spisuje sie rewelacyjnie. Uklad jezdny naped .... Wszyscy sie slimaczyli a ja jechalem jak po swoim. Srednie zuzycie na dystansie 4500km to 8.2l/100. Jechalem roznie, 100 i 160 tak wiec biorac pod uwage warunki drogowe jest OK.
Z uwag praktycznych moge powiedziec ze troche Mazda mnie zawiodla.
Przykady.
Chce kupic lancuchy sniegowe. Do modelu z oponami 235/55R19 nie ma lancuchow na rynku. Mazda proponuje skarpetki textylne ale te nie sa homologowane na stacje narciarskie.
GPS -przy zakupie auta dowiedzialem sie ze zgodnie z oferta i instrukcja auto posiada mapy europy wschodniej i zachodniej. W praktyce sa tylko europy zachodniej a za wschod trzeba zaplacic 500euro

. Uaktualnienie kosztuje 300euro

Mazda chyba sobie robi jaja z powaznych ludzi.
Generalnie mimo tych malych problemow jestem bardzo zadowolony z auta. Dynamika, komfort, ekonomia itd wszystko jak dla mnie OK. Nawet jesli jakis test wykaze ze dynamika lub przyspieszenie jest o np 0,??? gorszy od jakiejs Hondy to naprawde odczucia sa bardzo dobre i to sie liczy. Na autostradzie nie czulem ze ktos moze zagrac mi na nosie.
Pozdro i szerokosci