Pojemność zbiornika paliwa. Ile można przejechać na rezerwie?
w odpoweidzi na ukryte menu trip kompa w 3jce – test zegarów
http://www.youtube.com/watch?v=Kozgt5_NCpE
http://www.youtube.com/watch?v=Kozgt5_NCpE
odświerze trochę temat
komputer spalanie średnie pokazuje niemal idealnie
ale czasami zasięg mnie po prostu załamuje
po zatankowaniu pokazuje 1040 km a fizycznie robię 700
nie mówiąc juz o tym ze np po przejechaniu 350 km mam 1/2 zbiornika a komp twierdzi ze jeszcze zrobię 600 km:)
dodam ze tankuje zawsze jak mam rezerwę i wlewam 41 – 43 l
zawsze tez resetuje co sie da w TC
jak jest u was?
nie mówiąc juz o tym ze np po przejechaniu 350 km mam 1/2 zbiornika a komp twierdzi ze jeszcze zrobię 600 km:)
jak jest u was?
vqsoft napisał(a):odświerze trochę temat
jak jest u was?
Jak się zaświeci rezerwa to można jeszcze jeździć sporo (tylko z umiarem bo ostatnio przegiąłem :–) ). Tankuję po 850 km, do baku wlewam prawie 50 l. A komputer to optymista, też po zatankowaniu pokazuje ponad tys. km zasięg. Najpierw ten zasięg spada wolniej niż przejechane km a później znacznie przyspiesza :–). Jak dojdzie do 0 to jeszcze można jeździć.
http://allmazda.net/parts/ – katalog części do Mazdy 3 i nie tylko (diesel także)
- Od: 1 lis 2007, 11:47
- Auto: 3 BK Y6 '07
U mnie po zatankowaniu na full pokazuje, że mogę przejechać 880km. Wygląda na to,że jest to teoretyczny zasięg przy spalaniu w trasie ( średnio 6,2l/100 ). Potem juz chyba przelicza zgodnie z rzeczywistym średnim spalaniem i dlatego zasięg zaczyna gwałtownie spadać przy malejącej zawartości baku.
u mnie zawsze pokazuje po zatankowaniu ponad 1000km ale po przejechaniu pierwszej setki wszystko sie stabilizuje zblizajac sie do bardzo realnego przebiegu. Jak postoje w korku to szybciej dochodzi do prawidlowych wyliczen 
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
u mnie po awarii akumulatora wykasować sie wskazania kompa – norma
ale po zatankowaniu do pełna trip komputer pokazuje mi zasięg na poziomie 500km
pokasowałem wskazania prędkości średniej i spalania średniego
ale jak zmusić kompa do przeliczenia dystansu >?
ale po zatankowaniu do pełna trip komputer pokazuje mi zasięg na poziomie 500km
pokasowałem wskazania prędkości średniej i spalania średniego
ale jak zmusić kompa do przeliczenia dystansu >?
wskaznik poziomu jest w zbiorniku, a w szyjce dolotowej do zbiornika jeszcze sie sporo miesci
ja tankuje zawsze pod korek bo tankuje na taniej stacji jak jestem u tesciowej (do 30gr roznicy na litrze w porownaniu z moja miescowoscia), takie tankowanie wymaga troche cierpliwosci i czasu bo trzeba naprawde powoli lac zeby doszlo do konca 
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
Wczoraj jechałem na 1 pozostającym kilometrze (Remaining KM) przez około 40 km
Mógłbym zapewne jechać dalej, ale akurat przejeżdzałem koło shella, więc postanowiłem dolać zupy. Tankowałem długo, żeby się paliwo nie spieniło i wlałem 49 L – mój rekord.
- Od: 25 mar 2010, 21:21
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD 2005
mi się coś cały czas nie chce wierzyć że pojemność zbiornika to 55 litrów, Jeszcze nigdy nie udało mi się wcisnąć nawet 50l, ostatnio podjechałem od razu jak się rezerwa zapaliła i zalałem pod korek 45 litrów, Kiedyś też sprawdzałem ile przejadę na rezerwie i zrobiłem jakieś 45 km i auto zaczęło się dławic na zakrętach, a chyba nie pali 10 litrów/45 km., po tej akcji weszło mi 48 litrow.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Blumek napisał(a):mi się coś cały czas nie chce wierzyć że pojemność zbiornika to 55 litrów, Jeszcze nigdy nie udało mi się wcisnąć nawet 50l, ostatnio podjechałem od razu jak się rezerwa zapaliła i zalałem pod korek 45 litrów, Kiedyś też sprawdzałem ile przejadę na rezerwie i zrobiłem jakieś 45 km i auto zaczęło się dławic na zakrętach, a chyba nie pali 10 litrów/45 km., po tej akcji weszło mi 48 litrow.

Nie wiem ile jest zasobow (litrow) w zbiorniku M3 nie do ruszenia... nie sprawdzalem tego.
Prawdopodobnie zbiornik paliwa M3 jest zbudowany podobnie do zbiornikow w M2, M5 i M6.
W M6 jest zbiornik 64l , ale do "wypicia" jest 58l , czyli 6l jest nie do ruszenia – konstrukcja zbiornika.
Zapobiega to zassaniu syfu z dna do ukladu paliwowego.
* 58l wchodzi do pierwszego odbicia.
Odnosnie M5:
viewtopic.php?f=120&t=109724
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Czyli składając wszytko do kupy, możemy śmiało myśleć że zbiornik jest tak jakby 50 litrów a reszta, to albo przekłamanie albo faktyczne zabezpieczenie przed wciąganiem syfu z dna zbiornika.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Blumek napisał(a):Czyli składając wszytko do kupy, możemy śmiało myśleć że zbiornik jest tak jakby 50 litrów a reszta, to albo przekłamanie albo faktyczne zabezpieczenie przed wciąganiem syfu z dna zbiornika.
Mysle, ze nie jest to takie proste.
Prawdopodobnie sa niedostepne tylko 2l (tak jak w M5), a reszta to zmyslnie zbudowany zbiornik i system informacji, ktory ukrywa zelazna rezerwe... (wskazowka na "0" i wskazania zasiegu "0")
Gdy wyjezdzalem paliwo do "suchego baku" w swojej M5 wskazowka byla dawno poza zakresem...
po drugiej stronie "0" jakies 4mm ...
Arkana , Renault , Mii