Spalanie Mazda3 BK
Ja jeżdżę samochodem jakieś pół roku i przez ten czas udało mi się już "zbić" spalanie do jakiś 5,5 litra. Około 25% jazda po mieście (Wawa więc korki) i reszta trasa. Klima pracuje cały czas. Prędkość w trasie 120-140km/h. W sumie to jakoś tam specjalnie nie myślę o spalaniu w czasie jazdy.

pabl0 napisał(a):tollek napisał(a):o jakich Wy piszecie wartościach?? dla mnie to jakis szokujące dane! moja spala w trasie maxymalnie 4 a w mieście 5 – 5,2 litra i mierzyłem to na różne sposoby, dziwi mnie tez ze nie ufacei swoim komputerom bo z tego co zauważyłem mój jest idealnie dokładny.
Mazda 1,6 diesel 109 km z 2004
Zabijcie mnie ale po prostu nie uwierzę żeby ktokolwiek zszedł do 4 – 4,5 litra tym silnikiem. U mnie rekord to jakieś 5,3 litra. Oczywiście sprawdzone na dystrybutorze bo dane komputera to sobie można między bajki włożyć.
zgadzam sie z tobą
u mnie komp po mieście ( rano przelot bez korków, ale wieczorkiem swoje stoję) pokazuj 5.8
nawet spalanie na trasie rzędu 4.5l wydaje mi sie nierealne
no chyba ze ta trasa zrobiona jest z prędkościami 90 -100 km/h
ale ja jakoś tak nie umiem jechać
emilioestewez napisał(a):Aż obciach z takimi wartościami wyskoczyć no ale dobra :
Mazda 3 MPS – miasto – 13,9 – 14,2 l. (normalna dynamiczna jazda)
ostatnio sprawdziłem, że da się poniżej 11 ale co to za jazda

Czizas... Poniżej 11 po Stolcu Ci tyle wyszło ? Szacun  Zalewasz 98 czy coś inszego ?
 Zalewasz 98 czy coś inszego ?

emilio

- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Po Stolcu  ale bez korków
 ale bez korków  i nie oszukujmy się, starałem się ekonomicznie i delikatnie jeździć, żeby się przekonać co się da osiągnąć
  i nie oszukujmy się, starałem się ekonomicznie i delikatnie jeździć, żeby się przekonać co się da osiągnąć  No więc gdybym wytrwał w postanowieniu do końca to da się i 10 ale to jakaś masakra
 No więc gdybym wytrwał w postanowieniu do końca to da się i 10 ale to jakaś masakra  Te wyniki to BP Ultimate 98.
  Te wyniki to BP Ultimate 98. 
Jak klikniesz w ikonę zużycia paliwa w podpisie to tam masz szczegóły, tylko jak już otworzysz to na stronie wybierz, żeby pokazywał same tankowania – będzie czytelniej

ale bez korków
 ale bez korków  Te wyniki to BP Ultimate 98.
  Te wyniki to BP Ultimate 98. 
Jak klikniesz w ikonę zużycia paliwa w podpisie to tam masz szczegóły, tylko jak już otworzysz to na stronie wybierz, żeby pokazywał same tankowania – będzie czytelniej
Fakt – nie zauważyłem  Może ja też "poświęcę" jeden zbiornik na taki teścik. Muszę tylko do kompletu na czas testu załatwić sobie jakiś kapelusz
 Może ja też "poświęcę" jeden zbiornik na taki teścik. Muszę tylko do kompletu na czas testu załatwić sobie jakiś kapelusz  

emilio

kristofc napisał(a):I czeski prochowiec w kratkę łoł
No i wtedy to już bankowo mnie pokażą w TeleExpressie hehe

emilio

vqsoft napisał(a):4.5- napisz jaka trasa bo ja tego sobie nie wyobrażam na gierkówce przy V~140
Opole-Raciborz – normalna spokojna jazda 90-100, czasem jakiegos tira wyprzedze...
a to spalanie co podalem 6,5-7 w miescie to w zimie

- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
uszatyy napisał(a):vqsoft napisał(a):4.5- napisz jaka trasa bo ja tego sobie nie wyobrażam na gierkówce przy V~140
Opole-Raciborz – normalna spokojna jazda 90-100, czasem jakiegos tira wyprzedze...
To ja, Poznań-Wawa (ok 360km) – 4.3L
CezaR83 napisał(a):uszatyy napisał(a):vqsoft napisał(a):4.5- napisz jaka trasa bo ja tego sobie nie wyobrażam na gierkówce przy V~140
To ja, Poznań-Wawa (ok 360km) – 4.3L
zazdroszczę
zoom zoom

- Od: 7 mar 2009, 16:07
- Auto: In progres
Jak poćwiczysz to może już tak zostanie  , ja średnią z miasta mam właśnie 8,5 a Twoja fura ma palić mniej.
 , ja średnią z miasta mam właśnie 8,5 a Twoja fura ma palić mniej.

Trzeba wziąść pod uwagę że jest zima a robione odcinki są krótkie  wydaje mi sie że jak się silnik dotrze, i pogoda się poprawi spalanie będzie niższe
 wydaje mi sie że jak się silnik dotrze, i pogoda się poprawi spalanie będzie niższe 

Ale wtedy jak już będzie sucho i ciepło radość z jazdy zagłuszy zdrowy rozsądek i spalanie poszybuje do góóóry  A może nie
 A może nie  . Przy naprawdę spokojnej jeździe latem po mieście bez problemu schodzę poniżej ósemki więc Tobie też powinno się udać.
 . Przy naprawdę spokojnej jeździe latem po mieście bez problemu schodzę poniżej ósemki więc Tobie też powinno się udać. 
A tak z ciekawości, jakie masz obroty na 5 biegu przy 100km/h? U mnie około 3100 na kołach 205/55/16 .
 .

A tak z ciekawości, jakie masz obroty na 5 biegu przy 100km/h? U mnie około 3100 na kołach 205/55/16
Ostatnio po wyjechaniu z CPN i resecie kompa – czysta plynna jazda na trasie to z trudem doblem do 4.9 – po sprawdzeniu z dystrubutem potwierdzilo sie info. W miescie w te spore mrozy dobilem bez problemu do 8 

- 

Moderator "3BK" -Paweł

- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK 
 była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
 jest: 2.0 LF 150KM 06.2008