chmooreck napisał(a):Od kiedy czas (s) trwania można zmierzyć odległością/długością drogi (m) ?
Chyba ktoś nie uważał na fizyce w podstawówce
Czy ja chociaż w jednym miejscu pisałem o czasie? Przecież jasno widać, że wypalania nie przekładam na czas, a na długość drogi niezbędnej do wypalenia filtra. Problem polega na tym, że przyłożyłeś swoją skalówkę- skalówkę czasu, a ja skalówkę drogi. Pewnie dla Ciebie ważniejszy jest czas wypalania filtra, a dla mnie długość drogi niezbędnej do jego wypalenia.
Jak dla mnie jest to o wiele praktyczniejsze, niż odnoszenie się do czasu i to z prostej przyczyny. Jak jadę za miasto wypalić filtr (z reguły w tym samym kierunku) to na podstawie ilości przejechanych kilometrów, wiem, kiedy zawrócić, aby przed wjazdem do miasta zdążyć wypalić filtr i darmo nie nadłożyć drogi. Gdybym opierał się na czasie (zważywszy na różne warunki drogowe, różne prędkości, prędkości obrotowe, tłok na drodze, itp) nie byłoby łatwo dobrze to ocenić. Poznałem już filtr na tyle dokładnie, że na podstawie różnych zależności biegów/obrotów/prędkości potrafię co do kilometra dobrać niezbędną odległość.
A teraz do trewora.
Jest duża szansa na to, że właśnie padła ci sonda lambda (zwłaszcza, jeśli masz już przebieg ponad 100tkm). W swojej M5 miałem identyczne objawy. Pytał o to jeszcze jeden kolega, który miał identyczne objawy i jemu również padła sonda. Obu nam padła przy około 130tkm przebiegu.
Prawdę powiedziawszy przy tych objawach wcale nie jest pewne, że masz zapchany filtr. Może być całkiem pusty, tylko sonda ma błędne odczyty i powoduje takie komedie. Ale dla pewności możesz spróbować wypalić filtr, wtedy będziesz spokojniejszy- w końcu filtr jest o wiele droższy jak sonda

.
Odpal auto i jedź, kontrolka silnika zniknie i silnik będzie miał normalną moc. Tylko obchodź się delikatnie pedałem gazu, bo znów zapali się silniczek i klapa. Jeśli masz tempomat wrzuć trójkę i grzej za miasto. Ustaw ze 2500rpm i nie zatrzymuj się, a na pewno pozbędziesz się kontrolki DPF-u. U mnie działało 100%. Jednak jak niebawem zapali ci się ponownie, to tylko serwis. Pozdr.