Polerowanie, malowanie i renowacja felg
a jak wyglada sprawa z utrzymaniem takiego stanu pozniej? Mozna myc na myjkach czy tylko samemu czysta woda i szmatka?
Bo jeszcze czas i checi na tego typu zabieg to moze bym i znalazl ale jak pozniej musialbym czyscic te alusy 2 razy dziennie to szkoda zachodu jak dla mnie.
Bo jeszcze czas i checi na tego typu zabieg to moze bym i znalazl ale jak pozniej musialbym czyscic te alusy 2 razy dziennie to szkoda zachodu jak dla mnie.

- Od: 23 wrz 2004, 21:48
- Auto: Mazda MX-3 1.6 16V
Heh, troche Was uswiadomie, bo wlasnie moje fele sa robione na "blysk".
Papierem i polerka mozna pojechac tylko fele z gruba warstwa n.p. niklu. Robiac to na zwyklej feldze alu robota na jeden sezon, a czasami nawet krocej.
Proces renowacji felg...
1. Szlikowanie mikrokulkami szklanymi.
Najbardziej istotny element w calosci. Zastapienie tego piaskowanie sprawi, ze piasek wejdzie w alu i nie bedzie pozniej solidnego podloza do malowania. Natomiast szlikowanie kulkami olowianymi zrobi nam slady (dolki) jakby ktos strzelal w fele z wiatrowki.
2. Kapiele trawiace i czyszczace.
Procesy te usuwaja resztki brudu i przygotowuja powierzchnie. Musza byc wykonane tuz przed malowaniem.
3. Malowanie proszkowe.
Odpowiednia farba proszkowa i procedura malowania. Jest tylko kilka zakladow w PL posiadajacych dobre lakiernie.
Tak zrobione fele beda na mialy wyglad przez wiele lat. Koszt wychodzi okolo 150zl/szt., ale felgi sa jak nowe.
Papierem i polerka mozna pojechac tylko fele z gruba warstwa n.p. niklu. Robiac to na zwyklej feldze alu robota na jeden sezon, a czasami nawet krocej.
Proces renowacji felg...
1. Szlikowanie mikrokulkami szklanymi.
Najbardziej istotny element w calosci. Zastapienie tego piaskowanie sprawi, ze piasek wejdzie w alu i nie bedzie pozniej solidnego podloza do malowania. Natomiast szlikowanie kulkami olowianymi zrobi nam slady (dolki) jakby ktos strzelal w fele z wiatrowki.
2. Kapiele trawiace i czyszczace.
Procesy te usuwaja resztki brudu i przygotowuja powierzchnie. Musza byc wykonane tuz przed malowaniem.
3. Malowanie proszkowe.
Odpowiednia farba proszkowa i procedura malowania. Jest tylko kilka zakladow w PL posiadajacych dobre lakiernie.
Tak zrobione fele beda na mialy wyglad przez wiele lat. Koszt wychodzi okolo 150zl/szt., ale felgi sa jak nowe.
- Od: 7 gru 2003, 23:39
za dwa tygodnie biore sie za polerke silnika i alusów , materiały mam juz kupione , i teraz tylko musze skonczyc sesje i biore sie za robote, zdjecia bede umieszczał z przeprowadzonych prac, pozdro
-
Pyton162
czesc jedna felge juz zrobiłem , jutro zaczynam druga , ale ogolnie jest to ciezka robota, przynajmniej u mnie strasznie ciezko lakier schodzi z alusow , samym papierem probowałem ale mało co idzie , kupiłem srodek i jest troche lepiej , ale gdybym wiedział ze to takie meczarnie to chyba bym spasował, no ale skoro juz jedna zrobiełm to i reszte musze zrobic
-
Pyton162
3 felgi zrobione , w sobote moze załoze juz komplet na mazde , jutro postaram sie fotki zapodac na forum , pozdro
-
Pyton162
zrobiłem caly komplet, jutro bede miał juz na autku zalozone , calosc zajeła mi 6 dni , tak wiec chyba nie jest zle , tymbardziej ze to byla moja pierwsza polerka w zyciu. Co do kosztów to przedstawiaja sie one nastepujaco:
-2 duze tubki pasty polerskiej auto max 14zł
-dwie puszki srodka do usuwania farby scansol 22zl
– papiery scierne ok 15zł
-filc na wiertarke 10 zł
Całosc wyniosła mnie ok 60zł , moze troche ponad
Jutro bede robił foto ale bede musiał je komus przesłac bo niestety sam nie umiem wkleic , pozdro
-2 duze tubki pasty polerskiej auto max 14zł
-dwie puszki srodka do usuwania farby scansol 22zl
– papiery scierne ok 15zł
-filc na wiertarke 10 zł
Całosc wyniosła mnie ok 60zł , moze troche ponad
Jutro bede robił foto ale bede musiał je komus przesłac bo niestety sam nie umiem wkleic , pozdro
-
Pyton162
mam zdjecia poerki alusow i silnika tylko nie umiem ich tu wlozyc , komu moge podeslac na poczte zeby tu je wstawil, podajcie adres ,pozdro
-
Pyton162
mozesz na head67@poczta.onet.pl to ci wkleje
greg a co chesz , alusy czy silnik , bo jak silnik to zrobie ci w 3 godz , wiec przyjezdzasz i zostawaisz mi autko na troche , ja czekam az troche ostygnie i zaczynam robote, reszte info na PW
-
Pyton162