Mazda2 (DE) – Opinie i Informacje
Cze Matrix
Jesli chodzi o Mazdę 2 z dieslem to powiem Ci, że ten silnik to porażka. Jeżdziełm nim na jeżdzie testowej i jest on beznadziejny. Po pierwsze po odpaleniu zachowuje się jak diesle sprzed 15 lat tak głosno klekocze.
Po drugie z pojemności skokowej 1,4 litra ma on zaledwie 68 kM tak wypada blado na tle konkurencji (np. Yaris ma 90 kM i moment obrotow w wydokości 205 Nm oraz sześć biegów specyfikacja modelu na rok 2009 po liftungu). Samo to, że na model z 2008 roku w salonie otrzymasz rabat w wysokości 5000 PLN teś o czymś świadczy, w przypadku silników benzynowych rabat wynosi tylko 2000 PLN. I najważniejsze silnik diesla jest konstrukcji Forda.
Jesli chcesz beztronnej opini na temat diesla to wejdż na stronę www.wysokieobroty.pl tam jest test Mazdy 2 z silnikiem diesla.
Mazda 2 z silnikiem diesla miała by sens gdyby miała on przynajmniej 90 kM tak jak konkurencja i sześcio biegową skrzynię biegów.
pzdr
Jesli chodzi o Mazdę 2 z dieslem to powiem Ci, że ten silnik to porażka. Jeżdziełm nim na jeżdzie testowej i jest on beznadziejny. Po pierwsze po odpaleniu zachowuje się jak diesle sprzed 15 lat tak głosno klekocze.
Po drugie z pojemności skokowej 1,4 litra ma on zaledwie 68 kM tak wypada blado na tle konkurencji (np. Yaris ma 90 kM i moment obrotow w wydokości 205 Nm oraz sześć biegów specyfikacja modelu na rok 2009 po liftungu). Samo to, że na model z 2008 roku w salonie otrzymasz rabat w wysokości 5000 PLN teś o czymś świadczy, w przypadku silników benzynowych rabat wynosi tylko 2000 PLN. I najważniejsze silnik diesla jest konstrukcji Forda.
Jesli chcesz beztronnej opini na temat diesla to wejdż na stronę www.wysokieobroty.pl tam jest test Mazdy 2 z silnikiem diesla.
Mazda 2 z silnikiem diesla miała by sens gdyby miała on przynajmniej 90 kM tak jak konkurencja i sześcio biegową skrzynię biegów.
pzdr
- Od: 28 lis 2008, 22:05
no moj okciec am własnei toyote corolle 1.4D4D 90Km , chodzi autko fajnei jak na taka pojemnosc i musze przyznac ze przez chwilke po odpaleniu zwłaszcza przy mrozach chodzi jak ursus C330.
Ale to juz cos na temat silnika wiem poczytalem tylko chodzi mi o to czy wystarczy mi miejsca w srodku przy wzroscie 190cm i czy ktos ewentualnie za mna bedzie miał szanse usiąść
Ale to juz cos na temat silnika wiem poczytalem tylko chodzi mi o to czy wystarczy mi miejsca w srodku przy wzroscie 190cm i czy ktos ewentualnie za mna bedzie miał szanse usiąść
- Od: 23 sty 2009, 17:53
- Auto: Opel meriva 1.8 16v
Na stronie roadlook.pl (http://www.roadlook.pl/testy/mazda2-1-5-mzr-76-kw-sport-japonska-zabawka.html) zamieszczony jest test 2-ki z silnikiem 1,5. Musze przyznac, ze pasuje jej w bialym. Kiedys mialem okazje przetestowac wersje z tym silnikem – bylem pod wrazeniem. Tylko ta cena, zwlaszcza po ostatnich podwyzkach....
Witam
Od pewnego czasu przeglądam sobie to Forum aż wreszcie dzisiaj postanowiłem zadać klika pytań
Przymierzam się do zakupu Mazdy2 w wersji Sport
i zastanawiam się nad pewnymi kwestiami:
– kiedy w salonach powinna pojawić się Mazda z 2010 roku;
– może ktoś orientuje się, czy występuje Dwójka z podgrzewaną przednią szybą (w opcji oczywiście), bo wiem, że Trójka takowa jest;
Mam też pytanie do użytkowników Mazdy Dwójki (nie koniecznie Sport
) – jak Wam się tym autkiem jeździ?
Jak jest z jazdami próbnymi w salonach? Kombinują jakoś czy frontem do klienta, mówisz – (czekasz) – masz?
I takie pytanie, które pewnie pozostanie bez odpowiedzi: jak myślicie, jak będzie się kształtowała cena samochodu w nowym roku? Wiadomo, że obecne ceny są wg kursu € z kwietnia, kiedy to było maksimum, teraz euro jest tańsze...
Pozdrawiam i jeszcze raz witam
PS. Jako, że t mój pierwszy post na Forum, mógł się on znaleźć w nieodpowiednim wątku/dziale, jeśli tak jest, proszę Moderatora o przeniesienie do odpowiedniego i informację na PW gdzie go szukać
Od pewnego czasu przeglądam sobie to Forum aż wreszcie dzisiaj postanowiłem zadać klika pytań
Przymierzam się do zakupu Mazdy2 w wersji Sport
– kiedy w salonach powinna pojawić się Mazda z 2010 roku;
– może ktoś orientuje się, czy występuje Dwójka z podgrzewaną przednią szybą (w opcji oczywiście), bo wiem, że Trójka takowa jest;
Mam też pytanie do użytkowników Mazdy Dwójki (nie koniecznie Sport
Jak jest z jazdami próbnymi w salonach? Kombinują jakoś czy frontem do klienta, mówisz – (czekasz) – masz?
I takie pytanie, które pewnie pozostanie bez odpowiedzi: jak myślicie, jak będzie się kształtowała cena samochodu w nowym roku? Wiadomo, że obecne ceny są wg kursu € z kwietnia, kiedy to było maksimum, teraz euro jest tańsze...
Pozdrawiam i jeszcze raz witam
PS. Jako, że t mój pierwszy post na Forum, mógł się on znaleźć w nieodpowiednim wątku/dziale, jeśli tak jest, proszę Moderatora o przeniesienie do odpowiedniego i informację na PW gdzie go szukać
- Od: 19 gru 2009, 19:59
- Auto: Mazda 2 Sport 2009
Auta japońskie z nowego rocznika pojawiają się zazwyczaj w salonach w marcu. W "dwójce" niestety nie występuje podgrzewana przednia szyba (dopiero 3 BL). W Warszawie są egzemplarze do jazdy próbnej, ale nie wiem, jak to jest z innymi ASO
Auto bardzo zwinne, ma fajne zawieszenie (chociaż dość sztywne), sporo schowków, twarde materiały w środku, bezawaryjne, niedoceniane u nas ze względu na cenę i brak "bazowych" wersji wypasu. Z drugiej strony ma to zaletę w postaci niewielu egzemplarzy na ulicach
Ja poszukałbym w polskiej sieci przecenionego auta z 2009 roku i wynegocjował z dealerem rabat (rejestracja będzie w Polsce 2010, a to się u nas liczy). Powodzenia!
Globy napisał(a):Ja poszukałbym w polskiej sieci przecenionego auta z 2009 roku i wynegocjował z dealerem rabat (rejestracja będzie w Polsce 2010, a to się u nas liczy). Powodzenia!
Dobra, ale załóżmy, że za klika lat będę chciał ten samochód sprzedać (nie wiem, może tak, może nie, lepiej przewidzieć taką sytuację). Ktoś mi się zapyta 'Panie, a jaki to jest rocznik?' I będę musiał powiedzieć, że 2009, chociaż z końcówki i rejestrowany w 2010 roku. Jakoś mam mieszane odczucia co do czegoś takiego, u nas jednak bardziej liczy się jeszcze data produkcji a nie pierwszej rejestracji...
Powiedzcie mi jeszcze, proszę, czy też macie takie odczucie, że obecna cena Dwójki jest troszkę za wysoka i MMP próbuje wyciągnąć od człowieka trochę zawyżoną kwotę? Wszak to nadal po kursie z kwietnia.
Globy, mówisz, że w marcu – początek czy koniec? Chciałbym sobie zrobić prezent na urodziny (końcówka lutego) i nie wiem czy będzie spóźniony kilka dni czy prawie miesiąc
PS. Dzięki za odpowiedź, bałem się żeby post nie zginął przez Święta
Niestety, problem rocznika i rejestracji wróci przy sprzedaży. Popatrz jednak na różnicę w cenach 5- i 6-letnich egzemplarzy (pewnie 2-3 tys. zł) i wysokość rabatu (minimum 3 tys. zł). Wiem, że jestem jednostkowym przypadkiem, ale uważam, że należy patrzeć na stan i przebieg i w obrębie jednej generacji można zapłacić więcej za dużo starsze auto w lepszej formie niż nowsze i "zdarte". To zła maniera Polaków, że szacują ceny samochodów po nędznych tabelkach.
Na Twoim miejscu zadzwoniłbym kontrolnie do kilku dealerów i spytał, kiedy będzie 2 Sport z rocznika 2010 zamówiona w styczniu i poczekał do połowy miesiąca na korektę cen.
Na Twoim miejscu zadzwoniłbym kontrolnie do kilku dealerów i spytał, kiedy będzie 2 Sport z rocznika 2010 zamówiona w styczniu i poczekał do połowy miesiąca na korektę cen.
Globy napisał(a):Na Twoim miejscu zadzwoniłbym kontrolnie do kilku dealerów i spytał, kiedy będzie 2 Sport z rocznika 2010 zamówiona w styczniu i poczekał do połowy miesiąca na korektę cen.
Tak zamierzam zrobić, przy okazji może uda się odbyć jazdę próbną którąś z wersji Dwójki.
Wiem (wyczytałem to gdzieś tu, na Forum), że w styczniu 2009 dealerzy nie bardzo chcieli przyjmować zapisy na modele z nowego rocznika bez otrzymania potwierdzenia cen z MMP. 2009 dla Mazdy w Polsce to w zasadzie pierwszy pełny rok po przerwie – jak myślisz, czy w tym roku będzie lepiej?
Chyba jednak zdecyduję się poczekać na samochód z pierwszych kontenerów z 2010 roku – jak szaleć to szaleć
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Przyznam, że w ubiegłym roku nie śledziłem uważnie momentu wprowadzenia nowych cen i mam nadzieję, że w tym roku spadną. Pozytywnie wpłynie to na sprzedaż Mazd, co widać po wynikach Mitsubishi – najtańszych aut "made in Japan" (chociaż większość jest z Holandii
Ładne, nieźle wykonane i dobrze wyposażone to klucz do sukcesu. Na początku 2009 roku kurs złotówki mocno wirował, ale teraz ekonomiści zapowiadają, że euro będzie trzymać kurs w okolicach 4 zł przez dłuższy czas. Cóż, trzymam kciuki, żebyś kupił taniej 

Mnie wystarczy, żeby drożej nie było.
A obecnie wożę się Mitsubishi Spacestar z kolega (jego wóz oczywiście) i jest dosyć przyjemne. Przełożenia w skrzyni ma dosyć dziwne i trochę głośno w środku ale poza tym to wypas. A to kupowane jako używane
A obecnie wożę się Mitsubishi Spacestar z kolega (jego wóz oczywiście) i jest dosyć przyjemne. Przełożenia w skrzyni ma dosyć dziwne i trochę głośno w środku ale poza tym to wypas. A to kupowane jako używane
Praca skrzyni biegów to akurat jedna z mocnych stron "dwójki"
Co do całej reszty, polecam przejażdżkę! Daj znać o wrażeniach.
Mitsu są spoko, chociaż obecna oferta obejmuje auta odrobinę przestarzałe, budżetowe (Colt, Lancer, Outlander). Coś dla niezważających na fajerwerki.
Mitsu są spoko, chociaż obecna oferta obejmuje auta odrobinę przestarzałe, budżetowe (Colt, Lancer, Outlander). Coś dla niezważających na fajerwerki.
Dzwoniłem do dwóch najbliższych salonów Mazdy w okolicy, z dwóch różnych sieci (Mazda Boroń i Pro-mazda), w obydwu panowie twierdzili zgodnie, że jak teraz zamówię Dwójkę made in 2010 to dostanę ją na przełomie maja i czerwca (cyt. "Miesiąc produkcji i 3 logistyki).
Decyduję się zatem na Last Minute i kupuję 2009. Jak myślicie, na jakie upusty/gratisy mogę liczyć, oprócz obniżenia ceny o 3000?
Decyduję się zatem na Last Minute i kupuję 2009. Jak myślicie, na jakie upusty/gratisy mogę liczyć, oprócz obniżenia ceny o 3000?
Opony, ubezpieczenie, alarm, dywaniki i chlapacze? Prześledź ostatnie strony tematu => http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=76383 Chłopaki są tuż po zakupie nowej 3 i pisali o gratisach
Powodzenia!
Dzięki wielkie.
Z tym 'Powodzenia!' to się przyda, dzisiaj zadzwonił dealer i powiedział, że trzeba przełożyć sobotnią jazdę testową bo wczoraj był klient i zniszczył dwie opony i nie zdążą załatwić do soboty
Jak pech to pech...
Z tym 'Powodzenia!' to się przyda, dzisiaj zadzwonił dealer i powiedział, że trzeba przełożyć sobotnią jazdę testową bo wczoraj był klient i zniszczył dwie opony i nie zdążą załatwić do soboty
Powiedz mu, że idzie recesja na rynku i niech przekręci koła z innej Mazdy (ten sam rozstaw śrub), bo każdy klient na wagę złota
No i zdaj relację, każda opinia się liczy.
Oczywista sprawa, że zdam.
Właśnie też pomyślałem, czy nie mógłby zajumać kół z Trójki na przykład na te parędziesiąt minut... Ale ja w ten sposób dostałem kolejny argument do ręki na jakiś gratis – 'Panie, dyć jazdę próbną odkładaliśmy, może coś w zamian?'
Poczytałem ten wątek o Trójce i jutro dzwonię do Dąbrowy, żeby upewnić się, czy mają/mogą mieć taki kolor, jaki chcę. Bo jak nie to szefu zapłaci majątek za telefon, jak z telefonu w pracy obdzwonię pół Polski ;p
Właśnie też pomyślałem, czy nie mógłby zajumać kół z Trójki na przykład na te parędziesiąt minut... Ale ja w ten sposób dostałem kolejny argument do ręki na jakiś gratis – 'Panie, dyć jazdę próbną odkładaliśmy, może coś w zamian?'

Poczytałem ten wątek o Trójce i jutro dzwonię do Dąbrowy, żeby upewnić się, czy mają/mogą mieć taki kolor, jaki chcę. Bo jak nie to szefu zapłaci majątek za telefon, jak z telefonu w pracy obdzwonię pół Polski ;p
Oj tam, zakup samochodu to jak ślub
Dobrze dowiedzieć się u innych dealerów o dostępność i rabaty, wspominając o tym, co się dostaje u konkurencji.
Dzwoniłem też do innego dealera w okolicy, Mazda Dyga, tam z dostępnością jest gorzej, jakość obsługi klienta też pozostawia wiele do życzenia. W Dąbrowie przynajmniej poprosili o zostawienie namiarów, w Katowicach się nie chciało... Dla mnie takie pierdółki są ważne
Podzwonię jeszcze jutro, ale auto wolałbym kupić w Dąbrowie, nie gdzieś na drugim końcu województwa ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Na forum Dąbrowa też ma znacznie wyższe notowania, mimo że jest stosunkowo nowym punktem. O Dydze nie krążą zbyt dobre opinie.
Ja tez posiadam Madzie2 i tez jest swietnie.Najwieksza radosc z minimalnego spalania no i bezawaryjnosci.To przeciez podstawa.Polecam ten model,pomijajac fakt,ze moja jest z 2005 roku,a mimo to ,swietnie sie przez te wszystkie lata sprawdza.
-
Pawel Luniewski