Zreszta, w kinach Heliosa i CinemaCity bywalem na "zwyklym" 3D i bylo to bardzo dobrze widac.
Muwies :D
matysh IMAX jest w stanie
Zreszta, w kinach Heliosa i CinemaCity bywalem na "zwyklym" 3D i bylo to bardzo dobrze widac.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
strOOs napisał(a):w kinach Heliosa
no właśnie u nas jest Helios i ludzie usiłują tam emitować filmy na projektorach do klasycznych emisji
Może w IMAX jest lepiej – może kiedyś uda mi się zobaczyć coś w tej sieci
- Od: 29 mar 2008, 17:17
- Auto: EC K8 | BA B3 | Civic MB3 D15Z8 vtec | CRX ED9 D16Z5 | E30 316i coupe
Avatar obejrzany. Efekty powalają – murowany Oscar. Historia naiwna i prosta ? Tak. Naciągane motywy – zdarzają się, w końcu to SF. Jednak na szczęście są tacy reżyserzy jak Cameron, potrafiący zrobić 3 godzinne pomieszanie Pocahontas, Tańczącego z wilkami i Aliens w taki sposób, że nie sposób oderwać oczu. Świat Pandory (flora, fauna, Na'Vi ) żyje a wygenerowany jest przez komputer. Warto samemu zobaczyć jak już prawie zatarła się granica między efektami specjalnymi a "żywym" nagraniem. Ten film to zdecydowanie krok milowy w kinematografii. Polecam.
P.S.
Stephen Lang jako pułkownik Quaritch rządzi![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
P.S.
Stephen Lang jako pułkownik Quaritch rządzi
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

Blade napisał(a):Avatar obejrzany. Efekty powalają – murowany Oscar.
Mnie jako grafika 3D powalił na kolana, efekty wizualne niesamowite... ciekawe na jakim sprzęcie to renderowali
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)
Moja Madzia ;)
Moja Madzia ;)
Jacol czytalem ze render byl w nowej zelandii na jakims innowacyjnym sprzecie nvidia.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
komputery w hollywood niewiele wspólnego mają z domowymi PCtami
W latach '90 specjaliści od FX pracowali na kompach Silicon Graphics a teraz to już raczej na sprzęcie przypominającym wojskowe superkomputery.
Ciekawostki które sobie przypomniałem:
Efekty specjalne do Terminatora 2 powstały na Amidze
Cameron był prekursorem efektów komputerowych: "wodna macka" w filmie Otchłań ( The Abyss ) z 1989 roku. Przy okazji polecam ten film w wersji reżyserskiej – bez porównania do tego co było wyświetlane w kinach i telewizji.
W latach '90 specjaliści od FX pracowali na kompach Silicon Graphics a teraz to już raczej na sprzęcie przypominającym wojskowe superkomputery.
Ciekawostki które sobie przypomniałem:
Efekty specjalne do Terminatora 2 powstały na Amidze
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Cameron był prekursorem efektów komputerowych: "wodna macka" w filmie Otchłań ( The Abyss ) z 1989 roku. Przy okazji polecam ten film w wersji reżyserskiej – bez porównania do tego co było wyświetlane w kinach i telewizji.

Glona scena Avatara renderowala sie 1.5 dnia
W opisie renderingu dodali, ze na komputerach poprzedniego typu trwaloby to minimum tydzien.
W opisie renderingu dodali, ze na komputerach poprzedniego typu trwaloby to minimum tydzien.
strOOs napisał(a):W opisie renderingu dodali, ze na komputerach poprzedniego typu trwaloby to minimum tydzien.
Tak to można napisać o każdej nowej generacji sprzętu
Na mnie Avatar nie zrobił takiego wrażenia na jakie liczyłem. Rozmach – tak. Efekty – oczywiście. Fabuła – niesmak i to ogromny. Kinowe SF idzie w niebezpiecznym kierunku... śladem gier, niestety
- Od: 23 sty 2009, 14:18
- Auto: MX-6 2.5 V6 '92
zahariash no trudno się spodziewać czegoś na miarę Blade Runnera
Baaadzo dawno nie widziałem dobrego SF, podobnie horroru.
Jedynym filmem który w ostatnim czasie wywarł na mnie większe wrażenie był krytykowany przez niektórych "Antychryst" Larsa von Triera.
Jedynym filmem który w ostatnim czasie wywarł na mnie większe wrażenie był krytykowany przez niektórych "Antychryst" Larsa von Triera.
co do sprzętu, to ja niektóre filmiki renderowałem po 20-30 dni
A swoja prace inż. renderowałem przez 14 dni na 2 kompach 
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Moja Madzia ;)
Moja Madzia ;)
W ten weekend wybieram sie na CIACHO jak będzie napisze później, wydaje sie być sensowna propozycją na rozluźnienie mięśnia zwieracza
a moze nawet sikać sie na nim nie da , Zobaczę!
tadeyro napisał(a):zahariash no trudno się spodziewać czegoś na miarę Blade Runnera
proponuję zobaczyć Pandorum oraz Moon
pozdrawiam
My cars are able to eat my soul & money in seconds.

My cars are able to eat my soul & money in seconds.

CIACHO
Wczoraj zaliczyłem, jak dla mnie i dla calej sali Dobra Zabawa przez 80% projekcji
Fakt te gościnne "gwiazdy" tez podnosiły gwar na sali
Wczoraj zaliczyłem, jak dla mnie i dla calej sali Dobra Zabawa przez 80% projekcji
Fakt te gościnne "gwiazdy" tez podnosiły gwar na sali
jesus napisał(a):proponuję zobaczyć Pandorum oraz Moon
Przez tą radę obejrzałem "Pandorum"
- Od: 29 mar 2008, 17:17
- Auto: EC K8 | BA B3 | Civic MB3 D15Z8 vtec | CRX ED9 D16Z5 | E30 316i coupe
matysh napisał(a):jesus napisał(a):proponuję zobaczyć Pandorum oraz Moon
Przez tą radę obejrzałem "Pandorum"film z takim "zaskakującym" zakończeniem możnaby o wiele słabiej przedobrzyć i byłoby lepiej. Ogólnie kiepścizna
do "Moon" nawet nie usiądę. Szkoda
Ja właśnie się dziś zabieram wieczorem do oglądnięcia przynajmniej jednego z nich.
Mam wreszcie trochu czasu, więc zobaczym co to za filmy