Hamulce – Zbyt małe podciśnienie w serwie – co jest przyczyną?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez xaze » 2 sty 2010, 15:52

Od pewnego czasu hamulce w mojej M6 działają nieco dziwnie. Pewien koleś od hamulców sprawdził pompkę i serwo, okazało się że podciśnienie w serwie jest o połowę niższe niż powinno być. Jak, a raczej gdzie, powstaje podciśnienie w serwie? Słyszałem o kolektorze ssącym. Koleś od hamulców stwierdził także, że twardy pedał hamulca (jak czasem u mnie bywa) wynika z tego, iż nie ma odpowiedniego ciśnienia w serwie. Co może być nie tak? Od czego mam zacząć sprawdzenie, ew. co wymienić?
Ostatnio edytowano 4 sty 2010, 12:05 przez xaze, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 20 lis 2009, 19:02
Auto: Mazda 6 2.0 136KM '02

Postprzez Prezzi » 2 sty 2010, 16:12

vacum pompa po prawej stronie silnika na wysokosci glowicy jak patrzysz od przodu – ona ma za zadanie tworzenie podcisnienia miedzy innymi dla ukladu hamulcowego, sprawdz dokladnie jej sprawnosc
M2 08 1.3 86 KM – super autko miejsko damskie :D

M6 09 2.0 143 KM DPF :)
Forumowicz

Od: 9 lis 2009, 12:39
Auto: M6 GY 03r 121 KM –> 157 KM

Postprzez Enduro » 2 sty 2010, 17:04

Prezzi napisał(a):vacum pompa po prawej stronie silnika na wysokosci glowicy jak patrzysz od przodu

no tak, ale w dieslu...!
jesli ty też masz diesla, to sprawdz czy do vakupompy dochodzi olej,
bo jesli nie, to nie ma ona odpowiedniej sprawności....
jeśli tak, to znaczy, że jest po prostu wyeksplatowana,
czyli do wymiany!
pzdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez xaze » 2 sty 2010, 22:36

A no mam diesla, więc sprawdzę tę pompkę. Co z tego wyjdzie to dam znać! Z drugiej strony to takie dziwne rzeczy się zaczęły dziać po wymianie przewodu hamulcowego przy przednim kole, który przetarł się podczas skręcania:| Poza tym wszystkim auto ma przejechane 199 000 i nie wygląda na wyśmigane, ale nie mam wyjścia więc sprawdzę to co sugerujecie. Dzięki za info!

Pozdr!!
Początkujący

Od: 20 lis 2009, 19:02
Auto: Mazda 6 2.0 136KM '02

Postprzez Enduro » 2 sty 2010, 23:36

xaze napisał(a):. to takie dziwne rzeczy się zaczęły dziać po wymianie przewodu hamulcowego przy przednim kole, który przetarł się podczas skręcania:.!

to moze lub raczej jest przypadek!
bo jedno z drugim nie ma nic wspolnego,
no chyba, ze ktos tam cos w niefachowy sposob grzebal....
pozdr
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez arturo771 » 24 maja 2013, 18:27

Witam
Mam problem ze wspomaganiem hamulców i z pewnością jest to kwestia podciśnienia . Tarcze ,klocki i płyn wszystko jest w porządku. Po dwu, trzykrotnym wciśnięciu hamulca na wolnych obrotach pedał robi się twardy i efektywność hamowania spada prawie do 0 .
Po ostatniej wizycie w warsztacie poprawiło się trochę a winny był wężyk podciśnienia , który się zsunął.

Niestety nadal mam ten problem i dodatkowo zauważyłem dość dziwną zależność .
Jeśli w komorze silnika jest chłodno można wciskać pedał kilkanaście razy , hamuje bardzo dobrze i jest miękki. Po dłuższej jeździe (szczególnie w upalne dni) za drugim czy trzecim wciśnięciem pedału wspomaganie przestaje działać .

Jest jakaś zależność pomiędzy temperaturą a pracą pompy podciśnienia ?

Będę wdzięczny za pomoc jeśli ktoś spotkał się wcześniej z podobnym problemem.
arturo771