Pada śnieg, he

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Lukano » 21 gru 2009, 11:54

check napisał(a):jedzie z taką prędkością jaką uważa za bezpieczną w danych warunkach

Dokładnie jak napisałeś, taką jak uważa. A jak uważa źle?
Ale już nawet nie o to chodzi. Niech sobie jedzie te 40, ale po cholerę na lewym pasie ??
Prawy gryzie?
check napisał(a):Może jedzie na letnich oponach

Cały czas mam letnie, ale nowe opony i takie pozostaną cały czas. Nawet na takich można jeździć normalnie.
W mieście spokojnie wystarczą, jeszcze nigdzie się nie zakopałem, ani nie miałem problemów. Na szklankę to i zimowe nie pomogą.
check napisał(a):Szkoda tylko,że z zazwyczaj te "matoły" muszą później wyciągać z rowów tych kozaków.

Nie uważam sie za kozaka. Jak trzeba to i dwadzieścia jadę, ale jak trzeba. Tylko raz ktoś pomagał mi wyjechac z rowu. Po tym jak jakiś debil jadacy 30 km/h na trasie uderzył we mnie jak go wyprzedzałem.

Wszystko ma swoje dobre granice i do góry i do dołu. Jak ktoś boi się jechać niech pojedzie komunikacją miejską. Taniej bezpieczniej.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Barthez » 21 gru 2009, 11:58

tak na marginesie znalazlem fajne "ogumienie" ktore sie rewelacyjnie sprawdza na sniegu
http://www.autocentre.ua/video/Testdriv ... -1936.html
tak sie jezdzi

no i szybka zmiana ze zwyklych oponek:
http://smotri.com/video/view/?id=v11666490373
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Suloo » 21 gru 2009, 13:09

Mev napisał(a):BTW. Świetna sprawa takie lotnisko można się bezpiecznie wyszaleć bez obawy o to, że komuś coś się stanie

u siebie mam pusty plac skladowy zamknietej cukrowni.moze ogromny nie jest ale lepsze to niz market
MX3 – Rest In Pieces 05.03.2012
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
slychac Mazde jak rdzewieje.
Forumowicz

Od: 2 mar 2009, 00:53
Auto: bylo MX3

Postprzez Grafit » 21 gru 2009, 13:51

check napisał(a):
Grafit napisał(a):jedzie taki matoł 40km/h

jedzie z taką prędkością jaką uważa za bezpieczną w danych warunkach. Może jedzie na letnich oponach ? Szkoda tylko,że z zazwyczaj te "matoły" muszą później wyciągać z rowów tych kozaków.

Jak ma letnie to niech siedzi w domu. A jak juz musi jechac to niech jedzie normlanie, albo zjeżdża co kilometr na bok i puszcza innych. A nie za po 10 minutach tworzy się korek za dziadziusiem na 20-30 samochodów....
Żeby nie było to nie tylko ja go wyprzedziłem ale także inni kierowcy po mnie, wiec nie tylko mnie blokował
Forumowicz

Od: 14 wrz 2006, 08:48
Auto: Była Mazda mx3, jest Alfa Romeo 156

Postprzez Grafit » 21 gru 2009, 13:54

Lukano napisał(a):
check napisał(a):jedzie z taką prędkością jaką uważa za bezpieczną w danych warunkach

Dokładnie jak napisałeś, taką jak uważa. A jak uważa źle?
Ale już nawet nie o to chodzi. Niech sobie jedzie te 40, ale po cholerę na lewym pasie ??
Prawy gryzie?
check napisał(a):Może jedzie na letnich oponach

Cały czas mam letnie, ale nowe opony i takie pozostaną cały czas. Nawet na takich można jeździć normalnie.
W mieście spokojnie wystarczą, jeszcze nigdzie się nie zakopałem, ani nie miałem problemów. Na szklankę to i zimowe nie pomogą.
check napisał(a):Szkoda tylko,że z zazwyczaj te "matoły" muszą później wyciągać z rowów tych kozaków.

Nie uważam sie za kozaka. Jak trzeba to i dwadzieścia jadę, ale jak trzeba. Tylko raz ktoś pomagał mi wyjechac z rowu. Po tym jak jakiś debil jadacy 30 km/h na trasie uderzył we mnie jak go wyprzedzałem.

Wszystko ma swoje dobre granice i do góry i do dołu. Jak ktoś boi się jechać niech pojedzie komunikacją miejską. Taniej bezpieczniej.

Oprócz fragmentu o braku opon letnich, zgadzam się w 100%. Ja wcale nie kozaczylem, chciałem jechać normalnie. Skoro gościu przedemna się i tak nie śpieszy a widzi że jest zanim 30 aut to czemu nie zjedzie na 2 min na bok kości rozprostować?? Jak kogoś warunki przerastają to niech nie siada za kierownicę i nie utrudnia życia innym.
Ostatnio edytowano 21 gru 2009, 13:57 przez Grafit, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez krzych » 21 gru 2009, 13:56

Grafit napisał(a):Jak ma letnie to niech siedzi w domu. A jak juz musi jechac to niech jedzie normlanie, albo zjeżdża co kilometr na bok i puszcza innych. A nie za po 10 minutach tworzy się korek za dziadziusiem na 20-30 samochodów....

Jestes niezyczliwy! ;P

PS. A tak powaznie to ja jestem za weryfikacja umiejetnosci kierowcow, i nie chodzi o teorie. 50% dziadkow juz nie umie prowadzic samochodu, a Ci co umieja, bez problemu sobie radza czy to snieg i letnie czy inne trudne warunki
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez Barthez » 21 gru 2009, 14:30

krzych napisał(a):jemstem za weryfikacja umiejetnosci kierowcow, i nie chodzi o teorie. 50% dziadkow juz nie umie prowadzic samochodu

a ile lat to dziadek?
babcie rowniez?
co niektorzy mlodzi tez maja problemy z jazda po sniegu – w wekend zrobilem 1k km i troche widzialem

krzych – tez jestem za okresowa weryfikacja umiejetnosci ale nie odgorna dyskfalifikacje wiekowa

ps
myslisz ze bysmy teraz zdali na prawko tak z biegu?
ps2
autopsja: najbardziej spowalnialy ciezarowki – mysle ze ze wzgledu na ogumienie... ale zdarzali sie rajdowcy co po czarnym nawet jechali 40
Forumowicz

Postprzez krzych » 21 gru 2009, 15:08

bartezm napisał(a):krzych – tez jestem za okresowa weryfikacja umiejetnosci ale nie odgorna dyskfalifikacje wiekowa

Ja nie mowie, ze mlodzi nie powinni – mlodzi powinni byc weryfikowani rzadziej.

bartezm napisał(a):myslisz ze bysmy teraz zdali na prawko tak z biegu?

Nie mowie o egzaminach, mowie o testach sprawnosci psychoruchowej (refleks, koordynacja etc), czyli test z jazdy a nie z przepisow.

bartezm napisał(a):a ile lat to dziadek?
babcie rowniez?

Powyzej 40tki spada sprawnosc psychoruchowa, babcie rowniez.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez Barthez » 21 gru 2009, 15:39

krzych napisał(a):Powyzej 40tki spada sprawnosc psychoruchowa

chcialbym miec taka sprawnocs psychoruchowa jak Juha Kankkunen i tak krecic fajera...

krzych napisał(a):czyli test z jazdy a nie z przepisow.

no wlasnie to mialem na mysli – testow mozna sie nauczyc w kilka dni...
(moja mama z przepisow jest swietna – i nie robi bledow w testach) a na jezdzie juz gorzej – jeszcze jej sie nie udalo – ale tylko od 2 lat probuje zdac egzamin ;)
Forumowicz

Postprzez Grafit » 21 gru 2009, 18:21

Trochę się OT zrobił :)

Cieszmy się ostatnimi chwilami śniegu bo od jutra temperatura ma być na plusie i tak przynajmniej do Sylwestra :( Nie wie ktoś jak sytuacja z mrozem/śniegiem ma wyglądać później?
Forumowicz

Postprzez Barthez » 21 gru 2009, 19:40

tam gdzie ja jade sniegu nie powinno zabraknac :P dzis kolega mi przyslal fotki z ukrainy – ok 2m sniegu... (okolice doniecka)
Forumowicz

Postprzez paww99 » 21 gru 2009, 19:49

Kurde... 200zł na paliwo zmarnowałem w ciągu ostatnich dwóch dni łoł Nieczynne wojskowe lotnisko – nie muszę mówić, że wszyscy z okolicy się tam w chwili obecnej bawią? łoł

Ojjj ja też. Wracam do domu zawsze bocznymi uliczkami gdzie nie jest za mocno poodśnieżane, wszystko byle więcej zakrętów :D <lol> No i fakt, przez tych parę dni 300km na liczniku <lol>

Mev napisał(a):Ostatnio byłem z koleżanką, która jest generalnie strachliwa, to po 3 minutach stwierdziła, że to jest świetna zabawa łoł

ja miałem z tyłu łyse opony pierwszego dnia gdy porządnie napadało śniegu, dosłownie slicki, tylko od negatywu zostało na nich gdzieś tak po 2cm na zewnątrz taki milimetrowy zarys bieżnika. No i po jeździe ze mną nie chciała ruszać samochodu <lol> Co skrzyżowanie boooook, prosta z lekkimi koleinami, booookiem <lol> <diabełek>

Mev napisał(a):paww99 – po co jeździć na ręcznym jak można dać w p......, no nie? zeby łoł

Popieram :D

Mev napisał(a):BTW. Świetna sprawa takie lotnisko można się bezpiecznie wyszaleć bez obawy o to, że komuś coś się stanie usmiech

Tego mi brakuje. Szkoda że trzeba sie kitrać przed policją, albo przed dziadkami którym wszystko zawsze przeszkadza...

W temacie powolnej jazdy to ja tam nie wiem. Do kozaków nie należe, ale moim zdaniem brakuje po prostu ludziom wyobraźni, umiejętności przewidywania tego co sie może stać, no i za bardzo ufają "zimówkom" i wszystkim tym elektronicznym badziewiom. Jak jadę i widzę że jest długa prosta, na około nikogo nie widać, to się rozpędzam do tych 60-70, a przed zakrętem shamuje i nawet do 30 jak trzeba.

Jeździłem na tych łysych, zero przyczepności, czy jedynka, czy piątka, każde dotknięcie gazu kończyło sie poślizgiem tylnych kół jeśli nie jechałem po czarnym. Ludzie wszyscy na około się pukali w głowy, ludzie z przystanków uciekali. Ale nigdzie nie miałem problemu, pod górę podjechałem. Żaden krawężnik mnie nie atakował, żaden rów...

Może to kwestia tego że mam jedyny słuszny napęd, bo na pewno z podsterownością tak łatwo by sie nie walczyło :P
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
Forumowicz

Od: 12 kwi 2008, 21:16
Auto: -Sierra mk2 2.0 dohc –>2,9 24v6 4x4
-Sierra mk2 2.0 dohc
-Sierra mk1 85r. 2.0 ohc – Coupe GT :D

Postprzez Sokool » 21 gru 2009, 22:07

Nie ma źle. Co prawda trzeba mocniej dohamować przed zakrętem (a i tak niekiedy przy minimalnej prędkości jest moooocno podsterowne) ale tragedii nie ma ;)
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez CheZZy » 23 gru 2009, 10:53

i w du** ze śniegiem , było tyle i już teraz nie ma w ogóle(przez deszcz).
Forumowicz

Od: 28 paź 2006, 18:49
Auto: MPV 2,0 benzyna 2000r., volvo v50

Postprzez grabu122 » 25 gru 2009, 17:36

i w du** ze śniegiem , było tyle i już teraz nie ma w ogóle(przez deszcz).

:D
Tydzień do tyłu śnieg ,mróz -15, a w nocy i nad ranem do -20 :]
I gdzie się ucho nie przyłożyło wszyscy kierowcy tylko o akumulatorach, oponach zimowych, płynach do chłodnicy i spryskiwaczy i dodatkach do paliw....
A dziś popołudniu słoneczko, +11stopni, a po śniegu ani śladu, oby jak najdłużej <jupi>
Forumowicz

Od: 28 paź 2008, 20:29

Postprzez CheZZy » 25 gru 2009, 19:58

co to za zima bez śniegu :P
Forumowicz

Od: 28 paź 2006, 18:49
Auto: MPV 2,0 benzyna 2000r., volvo v50

Postprzez nissan » 31 gru 2009, 12:50

Może trywialne pytanie, ale tak z ciekawości zapytam :) otóż ile razy wsiądę do M6 ojca to zawsze cały oblodzony, szyby, karoseria, lampy, wszystko wsio, auto oczywiście stoi pod chmurką ale inne też stojące obok tak nie mają, i nie rzadko dłużej stoją bo autko jest jeżdzone praktycznie codziennie, z fizyki nigdy nie byłem mocny :P może ktoś zaspokoić moją ciekawość?
Początkujący

Od: 27 gru 2008, 10:31

Postprzez paww99 » 31 gru 2009, 13:09

nissan M6 jest z mega lekiego stopu stali, przez co ciepło właściwe jest mniejsze i dlatego szybciej zamarza :P

A serio to nie mam pojęcia. :P Wiem ze masakra z szybami jest w nowych samochodach, parują jak głupie. Filtry kabinowe to złoooo... ;)
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
Forumowicz

Od: 12 kwi 2008, 21:16
Auto: -Sierra mk2 2.0 dohc –>2,9 24v6 4x4
-Sierra mk2 2.0 dohc
-Sierra mk1 85r. 2.0 ohc – Coupe GT :D

Postprzez Szydło » 31 gru 2009, 14:41

Nie wiem jak u Was ale umnie sniegu juz jest po pachy. Sypie bez przerwy. Ale ja sie tam ciesze kulig będzie. :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 22:07
Auto: Mazda 323f (BA) 2.0 V6 95rok

Postprzez Globy » 1 sty 2010, 16:35

Ja tam nie mogę doczekać się wiosny :D

A co do parowania, to polecam lekturę forum. Mokre dywaniki materiałowe, śmieci, liście, zapchany filtr, brudne szyby, niesprawna klimatyzacja to podstawowa lista powodów parowania szyb.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120