Witam.
Czy ktoś poradził sobie może z zamarzającą wysuwaną anteną.przyszły mrozy i mam problem mechanizm nie ma siły wysunąć anteny.
Zamarzająca antena
Strona 1 z 1
Pewnie najlepszym rozwiązaniem było by rozebranie ustrojstwa, oczyszczenie i porządne wysmarowanie – pewnie smarem teflonowym lub tzw. białym (jeśli są tam połączenia plastikowe). Za żadne skarby nie wstrzykuj, nie wpsikuj, czy cokolwiek jakiegoś rozmrażacza – pogorszy tylko sprawę. Antenę wysuniesz na wiosnę, pod warunkiem, że nie porobi zwarć
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 17 cze 2008, 23:48
- Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V
nie ma rady
po bacie od góry leje się woda i nie wszystka wypływa drenem od dołu.
jak nalecie to zamarznie i figa, nie ma się co łudzić że załapie.
przerabiałem czyszczenie, smarowanie, psikanie, wazelinowanie itp itd
ten typ tak ma i tyle. albo zamarza i lepiej się z tym pogodzić, albo działa i nic tylko się cieszyc. pośrednich stanów brak
po bacie od góry leje się woda i nie wszystka wypływa drenem od dołu.
jak nalecie to zamarznie i figa, nie ma się co łudzić że załapie.
przerabiałem czyszczenie, smarowanie, psikanie, wazelinowanie itp itd
ten typ tak ma i tyle. albo zamarza i lepiej się z tym pogodzić, albo działa i nic tylko się cieszyc. pośrednich stanów brak

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Mi to rybka – mam ręczną
Rozumiem, że leje się woda przy złożonej antenie...
Rozebrać – nawazelinować porządnie – gumową uszczelkę w która wchodzi bat nawazelinować – samą końcówkę bata posmarować delikatnie silikonem – złożyć i nie używać przez kilka godzin – piękne i dopasowane uszczelnienie
Swoją drogą może można na końcówkę jakąś gumkę naciągnąć (bez skojarzeń) zamiast silikonu? Przy składaniu anteny będzie lepsze uszczelnienie...
Swoją drogą odpowiedzi "ten typ tak ma" nigdy mnie satysfakcjonowały
Gdybym nie kombinował to bym chyba sankami teraz zasuwał 
Rozumiem, że leje się woda przy złożonej antenie...
Rozebrać – nawazelinować porządnie – gumową uszczelkę w która wchodzi bat nawazelinować – samą końcówkę bata posmarować delikatnie silikonem – złożyć i nie używać przez kilka godzin – piękne i dopasowane uszczelnienie
Swoją drogą odpowiedzi "ten typ tak ma" nigdy mnie satysfakcjonowały
- Od: 17 cze 2008, 23:48
- Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V
Mam pomysł, by antenę umyć najpierw jakimś wd, dobrze nasmarować, potem jak rozłożona odpiąć zasilanie silniczka i z tak wysuniętą jeździć przez zimę. No chyba że nie słuchamy radia to jeździć ze złożoną.
m126p > Polonez > VectraA2.0 > Xedos6
MZ251 > Y XJ600'86 > K ZR1100Zephyr
A500 > PSX > PS2 > X360
MZ251 > Y XJ600'86 > K ZR1100Zephyr
A500 > PSX > PS2 > X360
- Od: 13 cze 2009, 21:42
- Auto: 2.0 V6 CA
u mnie na szczęście przymarzł tylko ostatni człon, reszta pracuje, więc po złożeniu wystaje jedyne 10 cm 
Mazur71, wyjmij, weź do domu, rozmroź, rozbierz, wyczyść, przesmaruj mechanizm i tak jak pisze markmas – uszczelnij. W zasadzie Wszystko znajdziesz w tym temacie –> http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=18734 .
Temat przenoszę do –> Elektronika i proszę moderatora o dołączenie do tematu z linka albo o usunięcie jako dubel (może by tak całość przenieść do car audio i dodać do FAQ
).
Temat przenoszę do –> Elektronika i proszę moderatora o dołączenie do tematu z linka albo o usunięcie jako dubel (może by tak całość przenieść do car audio i dodać do FAQ
Pozdrawiam,
Darek
Darek
Strona 1 z 1