Problem ze zmieniarką CD – awaria, nie przyjmuje i nie oddaj

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mugs » 21 wrz 2009, 18:05

Witam wszystkich!

Nie natknąłem się na forum na podobny wątek, a jeśli go przeoczyłem, to z góry przepraszam. Liczę jednak na Wasze opinie w zastanawiającej mnie kwestii. Otóź...

Rok temu kupiłem CX-7 w polskim salonie. Po kilku miesiącach po raz pierwszy objawił się problem z wbudowaną zmieniarką CD/MP3 – "zawiesiła się", nie pozwalając na wyjęcie, włożenie ani odczyt jakiejkolwiek płyty. NIe pomagały żadne kombinacje z wciskaniem przycisków itp, ale okazało się, że po zgaszeniu i odpaleniu auta sprzęt wrócił do normy. Podobne zjawisko miało miejsce jeszcze kilka razy, przy czym "reset" za pomocą gaszenia/odpalania silnika był jakby coraz mniej skuteczny. ASO orzekło, że faktycznie coś jest na rzeczy i że zwróci się do "centrali" po wytyczne. Wymyślili zmianę oprogramowania. Gdy to nie pomogło, zapadła decyzja o wymianie radia, co też nastąpiło niecały miesiąc temu. Wczoraj rzeczony nowy sprzęt zafundował mi te same, znane już atrakcje – zero szans na sluchanie czy wyjęcie płyt, samo radio. Nie pomógł kilkukrotny "tradycyjny reset", zatem dziś umówiłem się na wizytę w ASO. Wsiadłem do auta i... wszystko ok! CD gra, płyty hulają po zmieniarce! Niestety, coś mi mówi, że nie mam powodu, żeby się cieszyć...

Czy ktoś z Was miał podobne przygody ze swoją mazdą? O co tu chodzi?

Mam też kilka innych "zagwozdek" z moją CX-7, ale o nich przy innej okazji :)

Pozdrawiam,
mugs
Ostatnio edytowano 12 gru 2012, 15:41 przez Marianek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Porządki, zmiana nazwy tematu .
Początkujący

Od: 21 wrz 2008, 03:51
Auto: CX-7

Postprzez airbob » 22 wrz 2009, 13:26

Jakie masz radio ? Z otwieranym wyświetlaczem czy to prostsze ?
A w sytuacji jak zmieniarka jest zablokowana to gdy naciskasz eject to mechanizm coś próbuje robić (coś słychać) ? czy jest całkowicie martwy ?
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez mugs » 22 wrz 2009, 13:49

Z otwieranym wyświetlaczem? Takie występują w CX-7? Mam sprzęt z systemem Bose – taki, jaki oferuje Mazda w tym modelu w Europie. Wyświetlacz jest umieszczony pod szybą.
Naciskanie "Eject" ani "Load" niczego nie zmienia – zmieniarka wtedy po prostu nie działa. Po wybraniu "CD" wyświetla się komunikat "No disc". Przy przełączaniu trybów na kierownicy (FM1/FM2/MW/CD) dostępne jest jedynie radio, odtwarzacz jest pomijany.

Aktualnie sprzęt działa, ale wcześniejsze przypadki powtarzalności tego problemu w poprzednim radiu i ten pierwszy raz po wymianie sprzętu na nowy każą mi przypuszczać, że to nie koniec kłopotów, na które ASO zdaje się nie mieć skutecznej recepty. Ciekawi mnie, czy inni uzytkownicy CX-7 mają podobne przygody.

Pozdr.
mugs
Początkujący

Postprzez jancio68 » 22 wrz 2009, 13:59

Zero problemu jak dotychczas. Niech ASO nad tym główkuje.
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez airbob » 22 wrz 2009, 14:01

Miałem raz do naprawy takie radio z CX7 z opuszczanym wyświetlaczem tam zmieniarka całkowicie "wypadła" z systemu i nie była widziana, była całkowicie martwa i nie dawała oznak życia, niestety z racji że klientowi się spieszyło nie udało mi się rozszyfrować usterki.
Jednakże zastosowany tam mechanizm, mechanicznie jest taki sam jak w m6, a tam te mechanizmy potrafią się blokować a następnie uszkadzać. Wtedy są objawy że zmieniarka nie przyjmuje, nie oddaje i nie odtwarza płyt, mimo to wydaje odgłosy pracy i coś tam próbuje robić, czasem słychać taki gwizd i szorowanie mechanizmu .

Stąd moje pytanie o precyzyjne określenie objawów usterki, bo jeśli to problem w mechanizmie to mam to rozszyfrowane na wszystkie strony, jeśli elektronika to jednoznacznie ciężko powiedzieć.
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez mugs » 22 wrz 2009, 14:31

Przed wymianą sprzętu, kiedy pojawiał się problem, zdarzało się, że były słyszalne jakieś ruchy mechanizmu. Pierwszy problem z radiem po wymianie, ten opisany, sprowadził się do głuchej ciszy – zero reakcji na przełączanie przycisków.

Doskonale zdaję sobie sprawę, że wszystko może się popsuć, że można mieć pecha i trafić na felerny egzemplarz radia, ale skoro po wymianie sprzętu już pojawił się ten sam problem, a inni użytkownicy nie zgłaszają podobnych kłopotów, to może rzecz jest nie w radiu, a gdzieś poza nim? Na przykład w bonusach, które otrzymałem przy zakupie auta – w zestawie bluetooth Parrota, albo w pozostalościach po dodatkowym systemie alarmowym, który szybko został przez salon/ASO usunięty, bowiem okazało się, że nie współpracuje z CX-em i auto wyje kiedy popadnie?

Przepraszam za mały OT, ale chwilami odnoszę wrażenie, że wszystko, co ASO robią z naszymi CX-ami to działania po omacku, tak jakby serwisanci nie byli przygotowani do serwisowania tych samochodów – cyrki z tarczami (znamy to niemal wszyscy), instalowanie niekompatybilnych dodatków, bezradność wobec pojawiających się usterek czy wręcz nieumiejętna obsługa (np wtedy, gdy odbierałem auto po przeglądzie i okazało się, że karta zbliżeniowa w trakcie działań serwisu przestała działać). Marnym pocieszeniem jest to, że takie podejście jest powszechne także w ASO innych marek.

Wracając do kwestii zmieniarki – jeśli tylko problem powróci, serwis obiecał ponownie weryfikować ten problem. Pewnie skończy się na kolejnej wymianie, wolałbym jednak usunąć przyczynę a nie tylko skutek.
Początkujący

Postprzez airbob » 22 wrz 2009, 14:38

Oczywiście to najlepsze rozwiązanie by ASO się wywiązało z gwarancji.

Z tego co piszesz to w pierwszym przypadku wygląda na usterkę mechanizmu, w drugim ciężko jednoznacznie zawyrokować skoro stało się to tylko raz.
Niestety będziesz musiał poczekać na rozwój usterki, czego oczywiście nie życzę.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez panacy » 16 gru 2009, 23:19

U mnie dzisiaj stało się coś takiego: wieczorem przy minusowej temperaturze odpaliłem samochód, cd normalnie działało, skończyła się płyta, zmieniarka przerzuciła na kolejną i potem cisza. Mechanizm raz ładuje, raz przycisk LOAD nie działa. Tak samo DISC CHANGE raz reaguje a raz nie. Wypluwa normalnie. Natomiast żadnej płyty nie odtwarza. W instrukcji wyczytałem, że gdy są niskie temperatury, i włącza sie ogrzewanie płyta może zaparować i wtedy automatycznie jest wysuwana. U mnie nie wysuwał nic. To prawda, że płyta mogła zaparować, ale podstawiałem ją pod strumień ciepłego powietrza a gdy była suchutka wrzucałem i nadal nic....
Macie jakieś pomysły? Mam nadzieję, że jutro jak samochód się nagrzeje to wszystko wróci do nomy...
Początkujący

Od: 12 gru 2009, 12:25
Auto: Mazda 3 Sedan, 2.0 140 km, ASB

Postprzez airbob » 17 gru 2009, 01:35

A czy podczas gdy mechanizm próbuje odczytać płytę i nie może, czy słychać taki charakterystyczny dość głośny chrobot ?
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez Lucass » 17 gru 2009, 10:44

mugs napisał(a):
Przepraszam za mały OT, ale chwilami odnoszę wrażenie, że wszystko, co ASO robią z naszymi CX-ami to działania po omacku, tak jakby serwisanci nie byli przygotowani do serwisowania tych samochodów – cyrki z tarczami (znamy to niemal wszyscy), instalowanie niekompatybilnych dodatków, bezradność wobec pojawiających się usterek czy wręcz nieumiejętna obsługa (np wtedy, gdy odbierałem auto po przeglądzie i okazało się, że karta zbliżeniowa w trakcie działań serwisu przestała działać). Marnym pocieszeniem jest to, że takie podejście jest powszechne także w ASO innych marek.

Niestety tak wygląda poziom obsługi w ASO Mazdy , dużo im brakuje i jeżeli nie poprawią jakości obsługi to jak to się mówi "cygan drugi raz już przez wieś nie przejdzie".
Miejmy nadzieję że szybko wyeliminują większość słabości , jest nowy dyrektor a więc motywacja powinna być duża.
Napewno nie wszystkie ASO Mazdy są beznadziejne bo wiem że są i takie które mniej więcej trzymają poziom ale jest ich zdecydowanie za mało.
Zrobiliśmy off topa ale proszę admina o zrozumienie gdyż uważam że w tych sprawach trzeba pisać i mówić głośno wszędzie .
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11

Postprzez panacy » 17 gru 2009, 12:18

airbob napisał(a):A czy podczas gdy mechanizm próbuje odczytać płytę i nie może, czy słychać taki charakterystyczny dość głośny chrobot ?

dzisiaj obserwowałem wniknilwie mechanizm i działa tylko LOAD i EJECT. Gdy w zmieniarce nie ma płyt, wrzucam jedną, ładuję ją a potem na wyświetlacze pali się napis CD przez jakieś 6 sekund i radio się wyłącza, nie słychać żadnych chrobotów, jest cisza zupełna...

co Ty na to airbob?
pzdr i dzięki za szybką reakcję
Początkujący

Postprzez airbob » 18 gru 2009, 00:45

Hmmmm, żadnego napisu "check" na wyświetlaczu ?
"radio się wyłącza" tzn. tak jak byś je gałką wyłączył na off ?

Skąd jesteś ? jakie konkretnie auto ? uzupełnij profil.
Najlepiej było by zaglądnąć do środka i ustalić rodzaj usterki: mechaniczna czy elektroniczna.
Radio z wyświetlaczem w desce czy z monitorem wbudowanym w radio ?
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez panacy » 18 gru 2009, 01:18

No właśnie o to chodzi, że nic się nie pojawia, żaden napis. Pali się tylko napis CD i po jakimś czasie radio się wyłącza tak jakbym wyłączył z gałki na off. Czy jest możliwe, żeby to przez mrozy? Ale samochód jak 2 godziny jedzie i ciepło w nim jak na Kubie, to problem nie ustępuje...

Auto: Mazda 3 Sedan, wersja USA, silnik 2.0, 140 km, rok 2004.
Radio: jeśli dobrze rozróżniam to z wyświetlaczem w desce, takie fabrycznie wbudowane – Multi Audio System chyba jest napisane.

Kurde trochę daleko do Wrocka, żeby tak podjechać, w celu zerknięcia do środka... Gdybym się w razie czego zdecydował to zrobisz to od ręki? Jakie to są orientacyjne koszta? Ja to w ogóle bym sobie zmienił tę zmieniarkę na taki mechanizm 1 CD tylko odtwarzający mp3, ale to już pewnie drożyzna...

w razie czego pisz na priv

pzdr
Mazda 3 Sedan, 2.0 140 km, automat
rocznik 2004
Początkujący

Postprzez airbob » 18 gru 2009, 10:47

Skoro to m3 to chyba trochę nie ten dział.
W podforum m3 już kilkakrotnie odpowiadałem na temat zmieniarek.
Na początek trzeba by ustalić jakiego producenta jest radio, jest trzech sanyo, clarion, panasonic jako FMS.
Niestety to da się ustalić tylko demontując radio z auta.
Od ustalenia producenta zależy dalszy tok sprawy.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez panacy » 23 gru 2009, 09:34

Airbob wybacz ale niestety muszę zakwestionować Twoją wiedzę na temat sprzętu audio. Nie robię tego w złej wierze, po prostu dodasz tę informacje do swojego skarbczyka doświadczeń.

Otóż pytałem Cię wcześniej czy mróz na wpływ na problemy z moim CD. Napisałeś, że nie ma. Okazało się jednak, że ma. Wczoraj zrobiłem trasę 300 km, podczas której samochód dobrze się w środku nagrzał. Podejrzewam, że laser odtajał i wszystko już normalnie gra.

Drodzy forumowicze. Wniosek z tego taki, że czasami warto zdać się na własne podejrzenia i przypuszczenia. Gdybym chciał posłuchać rad airboba naraziłbym się spore koszty związane z podróżą do Wrocka i naprawą CD. Oczywiście rozumiem, że kolega airbob chciał dobrze, ale okazuje się, że nikt wszystkiego nie przewidzi.

pozdrawiam
rocznik 2004
Początkujący

Postprzez airbob » 23 gru 2009, 12:59

Uznałem że powinienem napisać kilka zdań w odpowiedzi na to co napisałeś, nie ma to na celu wywołanie jakiejś scysji i złośliwości.
Na początku przytoczę to co napisałeś:

"Czy jest możliwe, żeby to przez mrozy? Ale samochód jak 2 godziny jedzie i ciepło w nim jak na Kubie, to problem nie ustępuje... "

Moja diagnoza opierała się na informacjach jakie podałeś, a tak na odległość wiadomo najlepsza jest wróżka i sprzętu nie da się jednoznacznie zdiagnozować, opiera się wtedy na zdobytym doświadczeniu .
Przyznasz że oczekiwanie ponad 2h aby zadziałało jest trochę dziwne i niecodzienne.
Temperatura płyt w mechanizmie oraz temperatura lasera były takie same i gwałtowne ogrzanie lub oziębienie nie mogło mieć miejsca więc ewentualne osadzenie rosy na nich jest mało prawdopodobne, zresztą radio w takim przypadku wyświetliło by jakiś błąd a nie wyłanczało się.
Dopiero gdy weźmiesz zimną płytę do ręki to pokrywa się ona rosą, to byś zauważył, lasera nie miałeś jak dotknąć. Z tego powodu opcję z rosą od razu odrzuciłem, oraz dlatego że takowa jeśli wystąpi ustępuje zaraz po wyrównaniu temperatur lub ogrzaniu. Przypomnę że napisałeś, że auto ogrzewane było przez 2h i było gorąco.
Mrozy też aż takie wielkie to nie były, pamiętam znacznie większe i sprawny sprzęt działał.
Napisałeś, że w aucie było gorąco przez przynajmniej 1h-2h czyli ewentualna "zwiecha" elektroniki od mrozu też mało prawdopodobna.

Z tego co mi w takiej sytuacji przychodzi do głowy to:
W przypadku mrozów gdy występują niskie temperatury mogą wystąpić naprężenia na płytce drukowanej i jakiś element wykonany w technice smd może pęknąć, po ogrzaniu ponownie może zacząć łączyć, to samo dotyczy lutów.
Zaznaczam że to jest wciąż gdybanie, bez oględzin sprzętu z występującą usterką tylko tyle można zrobić.
Moim zdaniem usterka nadal występuje tylko możliwe że na jakiś czas się utajniła, czasem się zdarza że na bardzo długo, czego Tobie życzę z okazji Świąt i ze zwykłej życzliwości.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez panacy » 23 gru 2009, 23:52

Ja podejrzewam, że laser zaparował a potem poprostu przymarzł... Moim zdaniem mrozy -15 stopni to całkiem sporo... Dopiero w trasie, kiedy jechałem nim 5h ciepło dotarło na tyle głęboko, że wszystko odtajało... Wcześniej samochód rzeczywiście był na chodzie 2h, ale sądzę, że elementy w kokpicie i desce nie nagrzały się wystarczająco. Trzeba wziąć pod uwagę, że było wtedy nadal -10 stopni na zewnatrz.

To prawda, że próbowałeś diagnozować problem polegając na relacjach laika, ale jeśli kiedyś zdarzy Ci się podobny przypadek nie wykluczaj mrozu jako przyczyny awarii.

Mam nadzieje, że mylisz się mówiąc, że usterka nadal istnieje i nie będę musiał nic naprawiać :)

pozdrawiam i dzięki za kontakt
rocznik 2004
Początkujący

Postprzez muma » 8 lis 2011, 22:31

Witam podłacze sie pod temat zeby nie zasmiecac forum.Narozrabiałem z fabryczna nawigacja w cx-7
a minowicie kiedy bawiłem sie radiem w warsztacie .Pracownik sciagnoł kleme ,finał jest taki ze panelcd radial jest w pozycji otwartej bezmozliwosci zamkniecia go ,plyty ani niewłoze ani nie wyjme.Jakies sugestnie.
Początkujący

Od: 8 lis 2011, 22:12
Auto: Mazda CX-7 2007 Touring Usa

Postprzez Sebal » 8 lis 2011, 23:44

Witam! Temat jest dobrze znany ASO Mazda. Od razu mówię że ASO nawet nie będzie specjalnie próbowało napraw radia. Jedyne co mogą zrobić to to co już wcześniej pisał mugs czyli zmianę oprogramowania. Generalnie żadne ASO nie podejmie się napraw bo później musiałoby samo świadczyć gwarancje na radio. W związku z tym przy uszkodzeniu albo demontaż i wysyłka do naprawy albo od razu wymiana na nowy.
U mnie na szczęście odpukać na razie zero problemu z tym elementem.

ps. airbob w nowych CX-7 w wersji Europejskiej jest tylko jeden typ radia ze zmieniarką. Żadnych otwieranych wyświetlaczy nie ma chyba że ktoś zamienił oryginał na chińszczyznę
Forumowicz

Od: 21 sie 2007, 10:22
Auto: było:
Mazda 6 2.0 diesel GY
Mazda CX-7 diesel ER
Mazda 2 1.3 86 KM DE
Mazda 6 2.2 180 KM GH
Mazda 6 2.2 175 KM AWD GJ
Mazda 3 2.0 150 KM AT BL
Jest:
Mazda CX 60 PHEV KH
Mazda 3 2.0 120 KM AT BM

Postprzez airbob » 9 lis 2011, 00:21

Witam
Już nie pamiętam sprawy jaki to konkretnie radio miałem z opuszczanym wyświetlaczem, na pewno jakaś mazda i chyba wersja usa. Nie ważne.
W ostatnim czasie miałem okazję powalczyć z kilkoma CX-7 i CX-9 (to wyciąganie radia, palce bolą) niestety były to zwykłe radia ze zmieniarką bez nawigacji.

muma daj jakieś zdjęcie tego twojego radia żebym wiedział o czym piszemy, może coś się wymyśli.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz