Wycieraczki
Riki tez tak mialem w GF w BA i teraz w X9, szukalem rozwiazan kupujac piora innej firmy i co...?
Mialem BOSCH, VALEO i inne masakra z dociskiem i bez te lepsze i gorsze.... na poczatku owszem bylo ok jak najbardziej ok... ale miesiac mijal i pukania stukania smugi itp. Powrocilem do pior z przed kilku lat czyli do pior firmy ALCA takie nie drogie za dwie szt. do czarnej 26pln mija juz ponad dwa miechy i nic jeszcze puka ani smug jeszcze nie ma, wiec polecam ALCA.
Mialem BOSCH, VALEO i inne masakra z dociskiem i bez te lepsze i gorsze.... na poczatku owszem bylo ok jak najbardziej ok... ale miesiac mijal i pukania stukania smugi itp. Powrocilem do pior z przed kilku lat czyli do pior firmy ALCA takie nie drogie za dwie szt. do czarnej 26pln mija juz ponad dwa miechy i nic jeszcze puka ani smug jeszcze nie ma, wiec polecam ALCA.
Ja mam motgumy juz od ok roku komplet (3) kupilem za 80zl z przesylka i sprawuja sie nienajgorzej. Choc nie bez zastrzezen. Chyba zima im sie dala w kosc, bo od strony kierowcy nie zawsze zbiera mi od spodu. Czasem tez zdarzalo im sie piszczec, co mnie strasznie denerwowalo, ale ogolnie nie sa zle.
- Od: 16 paź 2007, 21:38
- Auto: Zardzewiała, ale poczciwa 323F BA Z5
GY 2.0 147KM :))))))))))))))))
Ja już Motgumów nie zakupię. Na początku dawały radę, ale z czasem zaczęły piszczeć i słabo zbierać.
Jakie są najpopularniejsze wycieraczki w Niemczech? I czy wycieraczki Bosch na rynek niemiecki i polski czymś się od siebie różnią?
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

qlesh napisał(a):Jakie są najpopularniejsze wycieraczki w Niemczech? I czy wycieraczki Bosch na rynek niemiecki i polski czymś się od siebie różnią?
nie przeprowadzam sond ale mogę tylko powiedzieć, że na półkach powiedzmy połowę stoiska z wycieraczkami zajmuje Bosch a drugą połowę parę innych firm.
- Od: 12 cze 2007, 17:30
- Auto: była 323BG| jest 626 GE 97 1,8
Nie wiem jakie spiszą się tak dobrze jak te co mam teraz.. już szukam dłuugo 
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

ja kupiłem sobie komplet motgumów płaskich na alleeeeeeeee i jak narazie jestem zadowolony. mam je około miesiąca a pogoda nas nie rozpieszcza więc są poddawane ostrej próbie
narazie zadowolenie z zakupu
w dobrej cenie więc tymbardziej 
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 17:31 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
Wczoraj kupiłem a dziś zakładam Mot-Gumy
26 zł komplet
Wcześniej miałem Championy – bardzo dobre, wytrzymały rok ale kosztowały coś koło 70 zł
Edit:
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Żadnych smug ani przeskakiwania. Są też bardzo ciche. Na chwilę obecną – rewelacja
Edit:
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Żadnych smug ani przeskakiwania. Są też bardzo ciche. Na chwilę obecną – rewelacja

- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Witam!
Poleci ktoś pod model BJ hatchback wycieraczki (producent, model) na przód i tył, które by dobrze spełniały. Długości znam.
Sam mam prawie nowe (kilka miesięcy) "gumowe-płaskie" które robią smugi (nie zbierają z całej swojej powierzchni roboczej). Widocznie nie pasuje im kąt nachylenia szyby (nie ma dobrego docisku) w tym modelu.
Pozdrawiam
Poleci ktoś pod model BJ hatchback wycieraczki (producent, model) na przód i tył, które by dobrze spełniały. Długości znam.
Sam mam prawie nowe (kilka miesięcy) "gumowe-płaskie" które robią smugi (nie zbierają z całej swojej powierzchni roboczej). Widocznie nie pasuje im kąt nachylenia szyby (nie ma dobrego docisku) w tym modelu.
Pozdrawiam
- Od: 31 lip 2008, 08:43
- Auto: Mazda 323F BJ 1.5 '99
Moje zdanie jest takie, wycieraczka ma spełniac swoje zadanie a nie wyglądać. Ostatnio miałem oryginalne mazda ok 160 pln kpl, ale czas ich już minął więc na próbę zakupiłem wycieraczki w Nor... za całe 15pln komplet
. Po ok miesiącu nie widze jakiejkolwiek róznicy w zbieraniu, pracy itp. No... poprawie się na oryginałach jest napis mazda.

http://www.nfservices.com.pl
- Od: 16 mar 2009, 13:35
- Auto: M6 GY 25E, 3 dni do 2005diesel
Ja obecnie używam Valeo silencio – normalne na stelażach. Są świetne.
Po kilku próbach z tymi płaskimi wycieraczkami (różnych firm) doszedłem do wniosku, że do mocno giętych szyb płaskie wycieraczki się nie nadają. Po stronie pasażera bardzo szybko robi się problem ze zbieraniem. Te jak narazie spisują się po prostu jak dobre wycieraczki. Zobaczymy co będzie później.
Po kilku próbach z tymi płaskimi wycieraczkami (różnych firm) doszedłem do wniosku, że do mocno giętych szyb płaskie wycieraczki się nie nadają. Po stronie pasażera bardzo szybko robi się problem ze zbieraniem. Te jak narazie spisują się po prostu jak dobre wycieraczki. Zobaczymy co będzie później.
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
Cześć Wszystkim,
Mam pytanie, kto produkuje oryginalne pióra wycieraczek dla Mazdy (w moim przypadku M6 GG)?
Oryginały mają na piórach napis mazda i takie chciałbym nabyć, niekoniecznie w ASO z wiadomych względów.
Z góry dzieki za odp.
pzdr
Edit:
Już się dowiedziałem kto produkuje pióra do Mazdy – VALEO.
Pewnie zamiast logo valeo wrzucaja na tasmie mazda i to wszystko.... i jeszcze cena w górę
Mam pytanie, kto produkuje oryginalne pióra wycieraczek dla Mazdy (w moim przypadku M6 GG)?
Oryginały mają na piórach napis mazda i takie chciałbym nabyć, niekoniecznie w ASO z wiadomych względów.
Z góry dzieki za odp.
pzdr
Edit:
Już się dowiedziałem kto produkuje pióra do Mazdy – VALEO.
Pewnie zamiast logo valeo wrzucaja na tasmie mazda i to wszystko.... i jeszcze cena w górę
Ostatnio edytowano 29 sty 2010, 21:14 przez mscorp, łącznie edytowano 1 raz
-
mscorp
Nie wiem, ale znająć życie to nikt poza ASO
Długo polowałęm na wycieraczkę na tył – kombi. Niestety nigdzie nie znalazłem i wkońcu zakupiłem w ASO Mazda – 53zl.
Dziś będę przejeżdzał koło Tesco w Gdyni to sobie kupię Alca – zauważyłem je tam gdy polowałem na tylną wycieraczkę. Mieliśmy w starym Passacie Alca – przez kilka lat służyły bezproblemowo!
Widzę, że jesteś z Gdyni to zamiast tracić czas na poszukiwania i odrzucając opcję kupna w ASO też sobie takie spraw.
Jak dobrze pamiętam sztuka ok. 13-15zł.
Pzdr
Długo polowałęm na wycieraczkę na tył – kombi. Niestety nigdzie nie znalazłem i wkońcu zakupiłem w ASO Mazda – 53zl.
Dziś będę przejeżdzał koło Tesco w Gdyni to sobie kupię Alca – zauważyłem je tam gdy polowałem na tylną wycieraczkę. Mieliśmy w starym Passacie Alca – przez kilka lat służyły bezproblemowo!
Widzę, że jesteś z Gdyni to zamiast tracić czas na poszukiwania i odrzucając opcję kupna w ASO też sobie takie spraw.
Jak dobrze pamiętam sztuka ok. 13-15zł.
Pzdr
- Od: 28 maja 2009, 12:09
- Auto: M6 LF GY + LPG Prins
Lorbas, dzięki za odp.
nie odrzucam opcji zakupu w ASO, tylko jestem przekonany, ze będzie drogo, jeśli nie to spoko.
W sumie chcę mieć pióra, które spełnią 4 warunki:
– będa dobrze zbierać
– będą ciche
– będą miały napis mazda
– będą w miarę tanie
Jak nie znajdę w/w to na lato kupię te z MOTGUMu w wersji flat.
Na stronie firmy znalazłem dość ciekwe informacje nt. wytwarzania gum.
Alca miałem kiedyś, ale nie byłem zadowolony. Fakt, cena niska.
Aktualnie mam Valeo (bez znaczka mazda), ale na lato wymienię na inne.
nie odrzucam opcji zakupu w ASO, tylko jestem przekonany, ze będzie drogo, jeśli nie to spoko.
W sumie chcę mieć pióra, które spełnią 4 warunki:
– będa dobrze zbierać
– będą ciche
– będą miały napis mazda
– będą w miarę tanie
Jak nie znajdę w/w to na lato kupię te z MOTGUMu w wersji flat.
Na stronie firmy znalazłem dość ciekwe informacje nt. wytwarzania gum.
Alca miałem kiedyś, ale nie byłem zadowolony. Fakt, cena niska.
Aktualnie mam Valeo (bez znaczka mazda), ale na lato wymienię na inne.
-
mscorp
Lorbas napisał(a):Długo polowałęm na wycieraczkę na tył – kombi. Niestety nigdzie nie znalazłem i wkońcu zakupiłem w ASO Mazda – 53zl.
Pzdr
A ja kupiłem samą gumkę za 8pln i wymieniłem z tyłu , 10 min roboty i prawie 50pln w kieszeni
http://www.nfservices.com.pl
- Od: 16 mar 2009, 13:35
- Auto: M6 GY 25E, 3 dni do 2005diesel
cwieta napisał(a):A ja kupiłem samą gumkę za 8pln i wymieniłem z tyłu , 10 min roboty i prawie 50pln w kieszeni
Jakieś namiary na ta gumkę? Pruducent, miejsce zakupu? Będę pamiętał na przyszłość
Jak szukałem na tyłdo kombi to czytałem sporo opinii, że własnie Valeo są głośne. No ale każdy ma poczucie inne głośnośni, pracy itd. Nasze oceny często są subiektywne
Pzdr
EDIT
Zakupiłem dziś w Tesco te Alca – komplet na przód ok. 25zł. Założyłem przed chwileczką. Za kilka dni napiszę jak się sprawują.
- Od: 28 maja 2009, 12:09
- Auto: M6 LF GY + LPG Prins