Różnice między sterownikami/sensorami AIRBAG

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez thy » 6 gru 2009, 22:10

Witam!

Czy ktoś się orientuje w temacie sterowników (sensorów) AIRBAG?
Chodzi mi o różnice między sterownikami w autach seryjnie wyposażonych w 1/2/4 poduszki?
Czy cała różnica sprowadza się do innej wiązki oraz rzecz jasna większej ilości zamontowanych poduszek?

Nie ukrywam, że pracuję nad "upgrade'ami" w moim aucie, m.in. doprowadzenie go do 'wyższej' wersji wyposażeniowej w temacie poduszek – seria przewidziała tylko poduszkę w kierownicy – na ten moment noszę się z montażem poduszki pasażera i zastanawiam się, czy konieczna będzie poza "dołożeniem" poduszki również wymiana sensora?

Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.
pozdrawiam,
thy
v8 lover
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 kwi 2008, 21:49
Auto: Lexus LS400
tatkowóz
.
Jazz 1.2 iDSI
dzieciowóz
.
było fajowe 626 ditd
silverlight beauty...

Postprzez Siw-y » 7 gru 2009, 00:54

Nie wiem jak Tobie thy, ale mi zdrowy rozsądek nie pozwolił by ingerować w tego typu układy odpowiadające za bezpośrednie bezpieczeństwo. Tyle przecież czyta się o samoczynnym uruchomianiu się poduszek, i to tych montowanych fabrycznie. To jakie będzie ryzyko jak to będą, nazwijmy to, samoróbki?
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez thy » 7 gru 2009, 09:19

Siw-y dzięki za opinię.
Nie mniej jednak ponawiam pytanie, a w razie braku odpowiedzi z pewnością nie zdecyduje się na tak pionierski wariant "testera/oblatywacza" :)
pozdrawiam,
thy
v8 lover
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 kwi 2008, 21:49
Auto: Lexus LS400
tatkowóz
.
Jazz 1.2 iDSI
dzieciowóz
.