Wymiana wycieraczek samochodowych
Tylko proszę się nie śmiać ze mnie. Jak do tej pory nigdy nie zmieniałem wycieraczek samochodowych, jednak nadeszła pora kiedy powinienem to uczynić. Niestety moja wiedza w tym zakresie jest znikoma.
Wiem że można zmienić całe pióro albo jedynie gumki.
Nie ukrywam, że ostatnio z kasą krucho.
Proszę więc o radę.
Jak rozpoznać czy wymienić całe pióro czy jedynie gumki?
Czy ich rozmiar jest zawsze taki sam?
W supermarketach widuję sporo tego dobrodziejstwa, jednak ceny a co za tym idzie pewnie i jakość są rozmaite.
Najgorsze jest to że óżnią się rozmiarem, natomiast z opisu zamieszczonego na opakowaniu wynika, że mają być m.in. do mojej Mazdy 626GE rocznik 91>
Jakie firmy polecacie a jekie zdecydowanie odradzacie?
Wiem, że dla wielu z was problem jest tak banalny, że prawie nie istnieje.
Jednak dla mnie ma on wymiar istotny. Tym bardziej że lubię wiedzieć ile i za co można zapłacić. Ostatnio jeden magik chciał mi sprzedać wycieraczki za 180 złotych. Pomyślałem, że to chyba trochę za drogo.
Pozdrawiam
Antoni
Wiem że można zmienić całe pióro albo jedynie gumki.
Nie ukrywam, że ostatnio z kasą krucho.
Proszę więc o radę.
Jak rozpoznać czy wymienić całe pióro czy jedynie gumki?
Czy ich rozmiar jest zawsze taki sam?
W supermarketach widuję sporo tego dobrodziejstwa, jednak ceny a co za tym idzie pewnie i jakość są rozmaite.
Najgorsze jest to że óżnią się rozmiarem, natomiast z opisu zamieszczonego na opakowaniu wynika, że mają być m.in. do mojej Mazdy 626GE rocznik 91>
Jakie firmy polecacie a jekie zdecydowanie odradzacie?
Wiem, że dla wielu z was problem jest tak banalny, że prawie nie istnieje.
Jednak dla mnie ma on wymiar istotny. Tym bardziej że lubię wiedzieć ile i za co można zapłacić. Ostatnio jeden magik chciał mi sprzedać wycieraczki za 180 złotych. Pomyślałem, że to chyba trochę za drogo.
Pozdrawiam
Antoni
- Od: 27 lis 2003, 13:38
za same pióra do wycieraczek zapłacisz max 15 zł na sezon to wystarczy i tyle
niewymieniaj gumek bo sie nieopłaca a wymiana jest prostsza niz obsługa piłki:–)
niewymieniaj gumek bo sie nieopłaca a wymiana jest prostsza niz obsługa piłki:–)
Minister infrastruktury ostrzega:
Kierowco! paląc gumy na szosie popierasz Samoobrone:–)
Fiat :–)
Kierowco! paląc gumy na szosie popierasz Samoobrone:–)
Fiat :–)
- Od: 17 lis 2003, 01:14
- Auto: Fiat Brava1,6
Chrysler Sebring 2,7Lxi
ale w marketach kupiłem po 10 PLN całe wycieraczki (bez ramienia oczywiście
) tylko miarką trzeba długość na autku sprawdzić (chyba że znasz). W pudełkach są przeważnie końcówki uniwersalne i instrukcja obsługi na odwrocie...
- Od: 19 mar 2004, 15:51
- Auto: mazda 626 GD RF7 2D 5d '91
buhahahaha mis pys kiedys kupil sobie supermarketowa wycieraczke........
zalozyl i ...........sie wkurwil...............rozebral stara i wlozyl odwrotnie blaszki doginajase gumke i dzialalo cacy
hihihi no ale 8 zeta w plecy
zalozyl i ...........sie wkurwil...............rozebral stara i wlozyl odwrotnie blaszki doginajase gumke i dzialalo cacy
hihihi no ale 8 zeta w plecy
coś ciekawego?? tylko co??
- Od: 28 paź 2003, 10:07
- Auto: myszowate 626-twsknie;MX6 ;)
Swojego czasu Champion miał dobrej jakosci produkt, ale był drogi, nie wiem jak jest teraz. Niezłe mają też w sieci warsztatów CARMAN chyba po 18pln za pióro.
Może pomożecie mi z problemem takim, że od strony pasażera pióro niezbyt dobrze dociska do szyby i przez to słabo ją wyciera. Jak można zwiększyć docisk?
Może pomożecie mi z problemem takim, że od strony pasażera pióro niezbyt dobrze dociska do szyby i przez to słabo ją wyciera. Jak można zwiększyć docisk?
- Od: 13 sty 2004, 13:38
- Auto: Mazda 626 2.0 cronos z LPG
ja swoja wycieraczke gialem w kilku plaszczyznach i lepiej............jesli masz gumki wzmacniane takimi metalowymi precikami to wyjmij je i wsadz na odwrot-po pewnym czasie sie wyginaja i nie dociskaja dobze
coś ciekawego?? tylko co??
- Od: 28 paź 2003, 10:07
- Auto: myszowate 626-twsknie;MX6 ;)
To zazwyczaj jest wina tego, że ludzie zostawiają ja na zimową noc "na sztorc" co powoduje rozciąganie sprężyn i w konskwencji ramie nie dociska wystarczająco pióra do szyby.
Poza tym możesz zamontować sobie dodatkowy spojlerek dociskający wycieraczki przy wyższych prędkościach, a jak to nie ten problem to poprostu spróbuj może jakoś naciągnąć tę sprężynę, a jak nie da się to kup całe ramię.
Pozdro
witam
dwa tygodnie temu zmieniałem w swojej GE wycieraczki i też zastanawiała mnie ta różna długość wycieraczek.Nie chciałem kupować na sztuki i kupiłem komplet wycieraczek BOSCH dł. 53 cm.Idealnie się mieszczą z tym że prawa w pozycji zbliżonej do poziomu nie zbiera końcówką z powodu zagięcia szyby ale poza tym jest ok ale spokojnie możesz kupić te długości 53.
Pozdrawiam ZBYSZEK
dwa tygodnie temu zmieniałem w swojej GE wycieraczki i też zastanawiała mnie ta różna długość wycieraczek.Nie chciałem kupować na sztuki i kupiłem komplet wycieraczek BOSCH dł. 53 cm.Idealnie się mieszczą z tym że prawa w pozycji zbliżonej do poziomu nie zbiera końcówką z powodu zagięcia szyby ale poza tym jest ok ale spokojnie możesz kupić te długości 53.
Pozdrawiam ZBYSZEK
- Od: 16 lis 2003, 16:07
- Auto: 626ge 2.5,1.8,ESPACE 3.0V6 24V
Apropos Boscha – widziałem ze są teraz rózne bosche a ceny wahają się od 20 kilku PLN do 50PNL za pióro. Czy te tańsze bosche są coś warte, czy lepiej od razu kupić tego "twin" i mieć spokój? Tez się przymierzam do zmiany piórek na sezon letni i tak własnie nad tym boschem myslałem, czy poza ceną to się jeszcze czymś w praktyce rózni...?
Pozdro
SM
Pozdro
SM
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
Ja niedawno założyłem Bosh-a. Zapłaciłem chyba 56 zł za komplet. Ogólnie chyba są dobre, zbierają całkiem nieźle, tylko jak zauważył Zbyniu prawa nie dogina końcówką do szyby, ale ogólnie są dobre.
w marketach trafia się bosch w promocji po 29zł (dla mnie 480mm)
natomiast raz połaszczyłem się na takie za 17zł komplet i szybciej je zdjąłem niż zakładałem bo stary bosch zbierał lepiej
natomiast raz połaszczyłem się na takie za 17zł komplet i szybciej je zdjąłem niż zakładałem bo stary bosch zbierał lepiej
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
- Od: 18 lis 2003, 15:56
- Auto: 626GD89 GT 4WS