Webasto – jak rozbudować dogrzewacz do ogrzewania

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez zielus » 6 lis 2009, 12:48

paweledi napisał(a):Trzeba pamietać o cle i podatku więc oszczedność może być mizerna biorąc pod uwagę gwarancje

Z gwarancją się zgodzę, ale biorąc pod uwagę, że do Berlina mam 270km, mogę sobie to przywieźć w cenie paliwa czyli ~150PLN. Czyli dalej się opłaca :)
Początkujący

Od: 22 maja 2009, 15:28
Auto: M6 GY MZR-CD 136KM '04

Postprzez Myjk » 6 lis 2009, 14:15

zielus napisał(a):http://skylark.pl/Webasto-Telestart-Ts00-HTM-73p.html
Może ktoś zna jeszcze jakieś źródło gdzie można sprawdzić cene?

Telestart T100 HTM Czy to jest to samo? Jeśli tak, to nieźle zdzierają.
Nawet po doliczeniu VATu, podatku, cła, cena jest 4x wyższa u naszych "rodaków". :|
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez paweledi » 7 lis 2009, 12:45

jezeli jest to z karaju UE to tylko podatek
Mazda 60000 3500 litra wodoru + LPG + ON :)
Forumowicz

Od: 3 cze 2009, 21:10

Postprzez laser » 13 lis 2009, 11:58

Witam.
Chciałbym podziękować koledze Mariomix. Parę dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem rozbudowanego webasto :) posiadam pilocik i sterownik. Wszystko elegancko podłączone lepiej niż w serwisie :) Połączenia solidnie i dobrze zabezpieczone. Jeżeli ktoś jest zainteresowany rozbudowa to zapraszam do Mariomix warto przebyć trochę kilometrów bo w porównaniu do jakiegoś serwisu to i tak się opłaca :) Trzeba poświecić parę godzin ale później jaka przyjemność, już nie mogę się doczekać mrozów by cieszyć się ciepłem wsiadając do samochodu :)
Jeszcze raz Dzięki i Pozdrawiam.
laser
Początkujący

Od: 16 lis 2008, 01:45
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez mariomix » 20 lis 2009, 20:55

MazdaLublin napisał(a):Czy ktoś wie konkretnie co potrzeba oprócz takiej wiązki i takiego zegarka trzeba aby rozbudować ten podgrzewacz w przed lifcie ??

Obrazek

Trzeba jeszcze elektryczną pomkę do wymuszenia obiegu płynu chłodzącego, lekko zmodernizować tę wiązkę i podłączyć w ściśle określone miejsca w M6 i ogrzewanie postojowe śmiga :P a inni skrobią szyby w zimie ;P można jeszcze dołożyć pilota i wtedy dopiero jest odjazd <peace> sąsiedzi z wrażenia takie gały wywalą <wow>
Forumowicz

Od: 26 wrz 2008, 20:23
Auto: M6 i nie tylko

Postprzez paweledi » 21 lis 2009, 13:08

ile zaplaciles za wiazke
Forumowicz

Postprzez cwieta » 21 lis 2009, 15:45

mariomix jeżeli dobrze zrozumiałem to jesteś w stanie wykonać ogrzewanie postojowe. Myślę,że chętnych będziesz miał. Prosze podaj jaka jest kwota wykonania u Ciebie takiej usługi. Ile Ci to zajmuje...

Może znajdzie się ktoś w okolicach Wawy , kto coś takiego robi. Proszę info na priv, ewentualnie jak ktoś ma manuala to proszę na cfieta@o2.pl

Nie chcę podbijać, więc ponawiam swoje zapytanie do mariomix[/b]. Jesteś w stanie się tym zająć w moim aucie? lub ktokolwiek w najbliższej okolicy mazowieckiego
Ostatnio edytowano 25 lis 2009, 11:15 przez cwieta, łącznie edytowano 2 razy
http://www.nfservices.com.pl
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 13:35
Auto: M6 GY 25E, 3 dni do 2005diesel

Postprzez gargamelgaju » 22 lis 2009, 16:34

Bardzo prosiłbym o podesłanie manuala do rozbudowy Webasto gargamelgaju@interia.pl
gargamelgaju

Postprzez mscorp » 27 lis 2009, 14:12

To ja też się podłączam pod prośbę kolegów do otrzymania manuala montażu webasto do Madzi.
mscorp@tlen.pl

Z góry dziękuję
mscorp

Postprzez nacek » 29 lis 2009, 21:30

Witam jak wszyscy powyżej proszę o manuala montażu sterowania webasto do M6
nacek

Postprzez palic » 2 gru 2009, 22:43

Witam
Chciałem sam rozbudować webasto wiec poprosiłem o schemat. Po dokładnym przestudiowaniu doszedłem do wniosku, iż mimo skończonej szkoły o profilu elektronicznym nie za bardzo chciałbym ingerować w moja madzie aby czegoś nie popsuć.
Tak wiec udałem się do kolegi MARIOMIX, który zamontował cały sprzęt.
Biorąc pod uwagę cenę nowego pilota + sterownik + cena pompy to generalnie koszt montażu przez kolegę jest groszowy :) (nie wnikam za ile kolega dostał sprzęt -im taniej tym więcej na tym zyskał)
Ale chciałbym powiedzieć ze montaż był w pełni profesjonalny i dokładny. Właśnie tak powinny pracować wszystkie serwisy aby klient był zadowolony :)
Żadne pytanie nie zostało bez odpowiedzi. Chociaż jestem początkującym właścicielem Mazdy to nie zostałem potraktowany jak klient a jak znajomy
Nie żałuje tego spotkania mimo ze musiałem wstać o 3 nad ranem i pokonać 250 km
Mariomix dzięki za super instalacje i wszytkie rady na temat Madzi
Mam nadzieje ze zdążyłeś poszaleć nowa szóstka :)
Pozdrawiam
palic
Początkujący

Od: 8 wrz 2009, 14:18
Auto: M6 2004 bose

Postprzez Myjk » 2 gru 2009, 22:50

Eh, Mariomix, może jednak zbadasz temat w nowszych modelach? Mogę zostać dawcą organów... ;)
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez pr0f » 2 gru 2009, 23:31

Witam
Również prosiłbym o przesłanie manuala na prof20@poczta.onet.pl

dzięki z góry
Początkujący

Od: 2 gru 2009, 23:21
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD 2003

Postprzez dobrzyn22 » 6 gru 2009, 18:39

No Panowie,niemożliwe,żeby jeden zdolny Mariomix miał patent na rozbudowę naszego Webasto :P Oczywiście chętnie bym pojechał,ale z Gdyni trochę daleko.Pytam więc Was-czy jest może ktoś kto by się tego podjął chociaż z okolic woj.Pomorskiego??
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez Myjk » 9 gru 2009, 14:10

Słuchajcie panowie (i Panie, jeśli czytają). Jak już pisałem, w ASO za rozbudowę w M6 >'05 krzyczą sobie 5000 zł brutto, w serwisie webasto trochę mniej, ale też ponad 3900 zł. Znalazłem w Warszawie serwis, koło siebie instalujący całe webasto jak i sterowniki (czyli rozszerzenia) który posiada autoryzację. Ustaliłem, że sam sterownik to kwota 300-400E (w zależności od wersji od samego timera, po timer+pilot, aż po dodatek sterowania tel. kom.). Do tego instalacja między 700-900 zł. Całościowo można się zmieścić w kwocie 2500 zł brutto (czyli jak dla mnie kwota dopuszczalna), a jeśli uzbierałoby się parę osób chętnych być może udałoby się zejść niżej (zwłaszcza jeśli ściągnęlibyśmy sobie sami sterowniki nie płacąc dystrybutorowi webasto na pl). Zatem pytanie, czy i ilu chętnych by się zebrało? Tu uprzedzam, potrzebne będą dane: rocznik, silnik, oraz dane z tabliczki znamionowej webasto (trzeba pod maskę wchodzić). Po podaniu tych danych otrzymam od serwisu dokładne info jakie są potrzebne sterowniki (właściwie to wiązki) i będzie można dokonać zakupu u niemca, a następnie zaparkować się w serwisie na instalację. Jest to kierowane głównie do posiadaczy Mazdy 6 po liftingu, w autach przed liftem sprawa jest stosunkowo prosta i tania.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez paweledi » 9 gru 2009, 19:17

Myjka dziwne dzwoniłem do Webasto Polska ci skierowali mnie do lokalnego dystrybutora cena samego zegara to u niego 200-300 E :)
CO do instalacji jezeli ktoś ma już piecyk to koszt instalacji elektrycznej i zegar w MAzda POLAND to 2500,00 zł
+ pomka i montaż
zgodnie z manualem to wiązka posiada dwa przekazniki i zegar jest podłączony do szyny can i analoga
Can jest potrzebny do sterowania wentylatorkiem w kabinie :)
reszta dla zdolnego gościa to łatwizna
tylko trzeba było by zrobić wiązkę elektryczną nie powiem jak :)
( brak mi tylko wiązki elektrycznej i pompki )
koszt zegara na allegro to kwota do 100 do 300 zł pompka to jush nie pamietam ale też grosze ( problem to wiązka )
więc jak ktoś mi da wiązke to sobie zrobie :)
Forumowicz

Postprzez Myjk » 9 gru 2009, 20:42

paweledi napisał(a):dziwne

Z którego roku masz Mazdę?
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez paweledi » 9 gru 2009, 21:12

myjka zgodnie z manualem to jest i przed i po lifcie trzeba sobie poczytać
co do info że po lifcie to nie działa to lipa patrząc na manual
żadne sterowniki programowanie itd.
Forumowicz

Postprzez Myjk » 9 gru 2009, 21:59

Weź się skup i napisz po polsku, bo Cię nie sposób zrozumieć.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez paweledi » 9 gru 2009, 22:44

wyprzedzam twoje stwierdzenie że po lifcie to trzeba programować itd.
Wyjaśniam
Zgodnie z manualem do webasta które lata na tym forum pokazane jest : instalacja zegara przed liftem jak i po lifcie zrozumiane czy jeszcze instrukcje napisac do czytania ze zrozumieniem ?
info dotyczące że po lifcie trzeba programować "webasto "które śmigają po tym forum patrząc po manualu nie nie jest wymagane sterowanie webasta jest całe rozrysowane.
sam zegar posiada + sterowanie wiązką elektryczną , + zasilania samego zegara, – zasilania zegara , szynę BUS ( nie mylić z autobusem to tak do pisania po polsku )

Przeprowadzenie całej instalacji w manualu jest opisane gdzie się wpiąć jak i przeciąć kabelki

WYSTARCZY
Forumowicz