M6 CarPC by Vernitus

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Vernitus » 18 lis 2009, 00:30

Zawsze lubiłem "majsterkować" przy swoim samochodzie. Z tego też hobby narodził się projekt "Madziora CarPC" :D Baza to Mazda 6 CiTD ta z avatarka :)
Przy tworzeniu projektu (tego, jak i wcześniejszych) za główny cel postawiłem sobie minimalną ingerencję w "estetyczną formę wnętrza" :P, wszystko w łatwy sposób da się przywrócić do stanu pierwotnego (oryginalny schowek, maskownice leżą w magazynku i czekają na ewentualną podmianę) szczegóły wkrótce.... ;P

Główne elementy systemu: Monitorek dotykowy 7 cali Neway, komp oparty o płytę itx-ową z dwurdzeniowym Atomem (szczegółowa specyfikacja + zdjęcia zostaną tu zamieszczona ale na razie mi się nie chce bo mam gorączkę <głaszcze> )

Poniżej zamieszczam "tajemniczy" wstępny filmik z działania systemu, więcej zdjęć już niedługo.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/z9wIuNeiVH0&hl=pl_PL&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/z9wIuNeiVH0&hl=pl_PL&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

CDN....

Interfejs: przerobiony schowek "środkowy" (mechanizm otwierający ręczny ze sprężyną, w przyszłości aktuator liniowy -projekt jest-czasu brak)
ObrazekObrazek

Komputer w bagażniku: obudowa kompa oraz maskownica wykonana ręcznie
ObrazekObrazek
Obrazek

CDN....
Ostatnio edytowano 17 kwi 2011, 16:09 przez Vernitus, łącznie edytowano 2 razy
"Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi."– Karol Wojtyła
Forumowicz

Od: 5 lut 2009, 16:07
Auto: Mazda 6 CiTD GY 06r.

Postprzez Doloress » 18 lis 2009, 15:09

Bardzo ładna czerwona Madzia!
Czekamy na dalsze opisy bo pomysł niezły i bardzo "współczesny"
Forumowicz

Od: 20 maja 2009, 12:32
Auto: mazda 6 2006 2,0 diesel 143KM

Postprzez Grucha » 18 lis 2009, 15:39

No projekt mega , jakby co to masz pierwszego klienta <spoko>
Grucha

Postprzez Arkadius 73 » 18 lis 2009, 17:28

To jestem drugi w kolejce.
Arkadius 73

Postprzez Vernitus » 18 lis 2009, 17:46

Projekt realizowany był z pół roku, głównie przez brak czasu a czasami kasy (żona :P ). Dużo jest rzeźbienia , jest to prototyp ciągle rozwijany, jak wejdzie w faze produkcji seryjnej :P to pogadamy. (dziś przyszedł mikrofonik kierunkowy :) wiec niedługo bedzie sterownie głosem)
"Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi."– Karol Wojtyła
Forumowicz

Postprzez Grucha » 18 lis 2009, 18:09

No cóż to czekam
Jeszcze raz gratulacje
Grucha

Postprzez krzych » 18 lis 2009, 18:52

Ile Ci wyszlo kasy na to? Ja zamierzam zrealizowac wersje low-cost na starym laptopie, ciekawe jakie bedzie porownanie...
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez Vernitus » 18 lis 2009, 19:38

Pewnie na starym laptopie będzie taniej ale to rozwiązanie nie dla mnie :)

Do rzeczy(ceny orientacyjne, zakupy były robione w długim okresie czasu):
– monitor dotykowy 7cali ok.500zł
– płyta z dwurdzeniowym Atomem INTEL D945GCLF2 ok 300
– RAM 1GB- ok 50-60zł
– HDD – Sata 80GB ok 100zł zamiennie z CF 8GB IDE -100zł
– zasilacz 160W M2-ATX ok. 400zł
– wentylatorek z termoregulacją 40zł
– kable, złącza, przełączniki ok.200zł
– zabezpieczenie przed wilgocią 50zł
– obudowa własnej konstrukcji – bezcenna :D
– GPS – Pentagram ok130zł
– moduł łączący Kompa z Bose 300zł – ale docelowo skorzystam z twojego (Krzych) znaleziska
– kilkukrotne rozbieranie auta np. wyjęcie tylnej kanapy – bezcenne :D
– nowy używany schowek (do przeróbek) 150zł
Razem tak ok:
2300zł
+praca – ale to sama przyjemność :)
Forumowicz

Postprzez Grzesiu » 18 lis 2009, 22:28

a powiedz mi taka coś, czym przeszedłeś z napięcia 12v na ca 19v? ile tam na płytę dajesz?
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 20:31
Auto: Mx5 NA 93’ Canada
Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ

Postprzez Vernitus » 18 lis 2009, 22:39

19V ?? troszkę nie kumam po co. Komp jest zasilany bezpośrednio z akumulatora poprzez dedykowany zasilacz do CarPC a monitor też jest przystosowany do takiej instalacji.
Forumowicz

Postprzez krzych » 19 lis 2009, 00:06

Vernitus napisał(a):– zabezpieczenie przed wilgocią 50zł

Moge o tym cos wiecej uslyszec? :D To chyba jedyna rzecz ktorej nie dokonca wiem jak sie imac :)

Vernitus napisał(a):– moduł łączący Kompa z Bose 300zł – ale docelowo skorzystam z twojego (Krzych) znaleziska

To nie moje znalezisko, ale milo mi, ze ktos skorzystal z linka w moim podpisie, po to jest :D (znalazl to Leo, a oczywiscie stworzyli/odkryli ludzie spoza polski). Tak czy siak, dziala to u mnie swietnie i bez zaklocen, wiec jakby co, sluze rada juz w trakcie realizacji, grunt to porzadny kabel audio w ktorym nie pozalowano oplotu jak tez porzadnie wykonane wtyczki oraz luty :)

Swoja droga, to na windzie opierasz jak rozumiem? :) Jesli tak, to niepredko niestety (linux ma priorytet, dopiero po nim winda), ale moze kiedys dostarcze dedykowany modul do Mazdy ;)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez Vernitus » 19 lis 2009, 00:44

Jeśli chodzi o wilgoć to użyłem : Mr McKenic – wszystkie części elektryczno-elektroniczne zostały konkretnie potraktowane produktem. Jak narazie zero problemów a komp już ze 2-3 miesiące pracuje w aucie. Na dzień dzisiejszy środek mogę polecić a to ze względu na to:
– nie wiem na pewno czy to dzięki środkowi, ale przed płytą intela miałem w swoim "madzioraPc" płytę via epia która po paru tygodniach podziękowała za współpracę(nie była spryskana preparatem), następnie pojawił sie intel(spryskana) i jak narazie jest ok :)

Rozwiązanie znalezione przez Leo jeśli chodzi o połączenie Komp>Bose, będzie mam nadzieje mniej zawodne. W tej chwili mam moduł od zmieniarki sony (podobno) który ma wejście RCA. Wszystko byłoby ok gdyby nie sporadyczne wieszanie się tego patentu.

Jeśli chodzi o kable to wszystkie w zasadzie są ekranowane włącznie z zasilaniem :)

System to Winda MX w najnowszej budzie + frontend CaveLive
Forumowicz

Postprzez Grzesiu » 19 lis 2009, 09:08

mozesz pokazac tablicze znamionową tego "Zasilacza" do car pc? dzięki wielkie.
Forumowicz

Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ

Postprzez Myjk » 19 lis 2009, 10:15

Vernitus napisał(a):Jeśli chodzi o kable to wszystkie w zasadzie są ekranowane włącznie z zasilaniem

Jak wędruje sygnał do wyświetlacza? Kabel musi być długi – nie ma strat?
Bardzo fajny projekcik <faja>
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Vernitus » 19 lis 2009, 11:02

trewor napisał(a):mozesz pokazac tablicze znamionową tego "Zasilacza" do car pc? dzięki wielkie.

link do pdf-a z instrukcją (google się kłaniają :) ): http://resources.mini-box.com/online/PWR-M2-ATX/PWR-M2-ATX-manual-engl.pdf

Kabel do monitora ma 5m. Jest to o wiele za długo(taki akurat miałem), w przyszłości wymienię na krótszy, ale tylko ze względów estetycznych. Kabel idzie tunelem środkowym i pod wykładziną tylnych foteli (musiałem je odkręcić). Jeśli chodzi o jakość sygnału, jak dla mnie jest ok. Jak wymienię kabel na krótszy może zobaczę różnicę. Ciekawostka : wszystkie kable idą razem :)
Forumowicz

Postprzez Myjk » 19 lis 2009, 11:07

Vernitus napisał(a):Jak wymienię kabel na krótszy może zobaczę różnicę.

Czy na takie odległości nie lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie sygnału RGB?
Naturalnie jeśli chodzi o jakość, bo z kosztami można chyba popłynąć... ;)
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Vernitus » 19 lis 2009, 11:10

W sumie nie zastanawiałem się nad tym (sygnał RGB), ale tak wydaję się być prościej, taniej i wygodniej :) (zero kombinacji)
Forumowicz

Postprzez Myjk » 19 lis 2009, 11:17

Vernitus napisał(a):ale tak wydaję się być prościej, taniej i wygodniej

Niewątpliwie. Zwłaszcza jeśli nie ma dużej straty jakości.

Jeszcze powrócę do początku:
Vernitus napisał(a):mechanizm otwierający ręczny ze sprężyną
Czy to jest przypadkiem mechanizm który dawano do nawigacji
Daytona w promocji niemieckich dilerów? Chcieli mi takie coś
zamontować przy zakupie, ale odmówiłem...
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Vernitus » 19 lis 2009, 11:28

Myjk napisał(a):Jeszcze powrócę do początku:
Vernitus napisał(a):mechanizm otwierający ręczny ze sprężyną
Czy to jest przypadkiem mechanizm który dawano do nawigacji
Daytona w promocji niemieckich dilerów? Chcieli mi takie coś
zamontować przy zakupie, ale odmówiłem...

Mechanizmu o którym piszesz nie widziałem. To co jest u mnie jest moją myslą technologiczną :P . Pierwotnie mechanizm opierał się na dźwigni i silniku DC z przekładnią, działało to nawet ok ale silnik padł :( . W tej chwili jest mechanizm z zawiasem ze sprężyną ale już mam pewne koncepcje jak to zmienić na automat (z wykorzystaniem aktuatora liniowego z wobitu :) )
Forumowicz

Postprzez Grzesiu » 19 lis 2009, 11:34

Vernitus użyłeś gotowego urządzenia które jak tam piszesz kosztowało.. sporo, a można je zastąpić lowcostem bez kilku nie potrzebnych "atrakcji" za cene 30zł,
dla przykładu zasilacz:
prąd wejsciowy Input: DC 11-14 Volts,
output: DC 15/16/18/19/20V 3.5A max,
DC 22/24V 2.9A 80W max,

które w tym miejscu idealnie się sprawdza, tzw. "uniwersalny" np. można go użyć do ładowania laptopa z gniazka zapalniczki to kwestia 10razy tańsza.
Z tym że założyć trzeba że komp jaki łądujemy do auta do oczywscie lap/note, bo jak dla maszyny boxowej no to wiadomo niestety za mało, Twoj 160w ale koszt też olbrzymi.

no ale plus taki że nawet nie musiales wiedziec jakie napiecie jest potrzebne/natężenie, google sie kłania, no ale takie urządzenie istnieje, założyłeś że i śmiga, ciekawy gotowiec nie spotkałem sie z takim specialnie do tego celu wcześniej, moze dlatego ze sie nie interesowałem opcją "car pc". Osobiście zaniżyłbym koszty tego wszystkiego bo bardzo wysokie Cie wyszły, tani zasilacz, laptop z odzysku np. bez matrycy no i 8" monitorek z allegro.

ale super że śmiga.
Ostatnio edytowano 19 lis 2009, 11:38 przez Grzesiu, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ