Choć wszystkich nie sprawdzałem, to uważam, że każdy z koncernów ma w swojej ofercie oleje w klasie SL.

Midland MicroOil Synqron 10W-50 (SL)

Motul 6100 Synergie 10W40

Mobil1 5W-30

Shell Shell Helix Ultra

Castrol GTX Magnatec 10W-40

Orlen Platinum Ultor Extreme 10W/40

ValvolineMaxLife Synthetic 5W-40
i pewnie jeszcze dziesiątki innych. Jak widać nawet te kiepskie oleje z Orlenu. Aby było ciekawiej, one właśnie posiadają normy dla Ferrari, czym się chwalą i twierdzą, iż są jednymi z niewielu z takowymi normami.
Jak już pisałem, normy świadczą tylko o składzie chemicznym oleju, jego jakości ale od strony chemicznej, czystoście, zastosowanych składników, z którego tłoczenia olej pochodzi

. Natomiast producent nie powie nam, co się dzieje z olejem po przebiegu 20kkm, w bardzo ekstremalnych warunkach, czyli w sportach samochodowych. wtedy można ocenić, co jest wart taki olej. Albo podczas sporadycznych wyjazdów pojazdem i na dzień dobry z zamego, zimowego rana szpula. Po takim katowaniu silnika winno się go rozebrać i wtedy przeanalizować, pobadać, dokladnie sprawdzić w labolatorium. To, że spełnia normy Mercedesa, Ferrari, czy Porshe (to ostatnie, to chyba wszystkie oleje mają w opisach), to nie znaczy, że dany olej jest nalepszy, bo wszystkie byłyby najlepsze. A tak nie jest.
Wiele opinii o różnych olejach było i myślę, że na ich podstawie można stwierdzić, który olej jest dobry, a który przereklamowany.
Ps. Piotrku, nie abym się spierał, że Orlen jest do bani. Szczerze mówiąc mnie to wisi, jaki on jest, bo nie zalewam nim silnika. Jednak po tym, co można przeczytać w necie, opinia sama się kształtuje.
To tak, jak z monitorami komputerowymi (jestem informatykiem, więc tu mogę też się powiedzieć). Wszystkie obecnie sprzedawane mają normę TCO-03, zas przy optymalnym ustawienu odświeżania, kontrastu, jasności, itp. przy jednym można pracować cały dzień i oczęta się nie męczą, zaś przy innym wystarczy pół godziny, aby oczka były czerwone. A normy mają identyczne. Podobnie jest z awaryjnością. Jedne chodza latami (np. Sony) inne zas padają, jak muchy (np. Marvin'y, OptiView i inne shit'y).
Pozdrawiam.