halogeny/dzienne brak róznicy w mgle
1, 2
Główną funkcja halogenów w BA jest poprawa wyglądu samochodu, oraz męczenie oczu kierowcy bardzo mocno świecącą kontrolką 
Niestety, ale to, że halogeny są tylko dla szpanu to chyba racja. Wczoraj jadąc w gęstej mgle miałem okazję się o tym przekonać. Praktycznie żadnej różnicy z wł. i wył. halogenami. Może jadnak da się jakoś to zmienić tzn. lepiej je ustać itp.?
A z tą męczącą kontrolką to zgadzam się w 100%.
A z tą męczącą kontrolką to zgadzam się w 100%.
- Od: 27 sie 2009, 19:27
- Auto: Mazda 6, 2.0 Pb, 2007r.
Ustawić raczej się nie da, co najwyżej mocniejsze żarówki o białym świetle (nie jakieś zenony, tylko np,. Osram), lub przeczyścić klosz od wewnątrz, ale nieprecyzyjne sklejenie spowoduje, że będą parować. Ja już dawno pogodziłem się z myślą, że one tylko wpływają na wygląd 
u mnie tez nie widac prawie zadnej roznicy.chociaz ostatnio jechalem w takiej mgle ze dopiero na postojowkach z halogenami widzialem kawalek drogi,na mijania nie widzialem nic wiec czasem sie przydaja
MX3 – Rest In Pieces 05.03.2012
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
slychac Mazde jak rdzewieje.
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
slychac Mazde jak rdzewieje.
Też mam halogeny Valeo i mam te same odczucia...
Prawda jest taka że 323F z halogenami wygląda zaje...fajnie
W halogenach VALEO można regulować kąt padania światła. Jest taka śruba, o ile pamiętam na dole halogenu jak się patrzy od przodu.
Prawda jest taka że 323F z halogenami wygląda zaje...fajnie
W halogenach VALEO można regulować kąt padania światła. Jest taka śruba, o ile pamiętam na dole halogenu jak się patrzy od przodu.
Mazda 323F BA 1.8 16V BP '98
Po to żeby być widocznym to jest tylne światło przecimgielne. Przednie a więc tzw. halogeny mają przede wszystkim poprawiać widoczność kierowcy prowadzącemu dany samochód i przy okazji są widoczne dla kierowcy z przeciwka. Jeżeli jest tak jak piszesz, a być może tak jest to wychodzi na to, że halogeny w 323 tylko w połowie wykonują swoje zadanie.
- Od: 27 sie 2009, 19:27
- Auto: Mazda 6, 2.0 Pb, 2007r.
i am napisał(a):prawdopodobnie maja one byc widoczne dla kierowcy jadącego z przeciwka i pewnie tylko taka role maja.
Ta hipoteza jak dla mnie odpada...
Moim zdaniem jest to element nie dopracowany i tyle. Mam je poprawnie wyregulowane, szkło oraz odbłyśnik w bdb stanie, a świecą we mgle do d... Fakt faktem że znacznie lepiej doświetlają najbliższe autu pobocze.
Ciekawe co na temat halogenów piszą posiadacze 626 GF oraz Demio?
i am napisał(a):ja ich kiedys uzywalem jako swiatla do jazdy dziennej jak mi sie zarnik spiepszyl od xenonow.
Za to jest już mandacik:) Patrz na homologacje wybitą na szkle świateł.
Mazda 323F BA 1.8 16V BP '98
i am napisał(a):Moze i tak ale w dzien doskonale spelniaja role swiatel do jazdy dziennej;)
Nie no, fenomenalnie – przecież pobierają jedyne 55 Watów. Oszczędność gigantyczna, nie wspominając o tej homologacji...
- Od: 17 gru 2008, 22:43
- Auto: Mazda 323f 1.5 Z5 BA 95r
i am napisał(a):ja ich kiedys uzywalem jako swiatla do jazdy dziennej jak mi sie zarnik spiepszyl od xenonow.
Czy ja napisalem ze na nich jezdze caly czas? Następnym razem czytaj a pozniej sie wymadrzaj.
Ginekologiem nie jestem ale zerknąć mogę.... 
- Od: 18 cze 2007, 02:03
- Auto: Mazda 323 f BA; 98r; Z5, AR 156 2,4jtdm 175KM/385NM
A to ciekawe że ojciec w lagunie ma niemal ze identyczne kształtem i też valeo ale w mgle różnica kolosalna.Ja tam na moje nie narzekam;]
- Od: 11 lut 2008, 19:48
- Auto: RX8 Revolution 231HP 2004r
1, 2