Chrobot w zawieszeniu przy pokonywaniu nierówności
1, 2
U mnie tez w 626 tak skrzypi przedziwnie jak wjade szybciej na garb... i nie moge za cholere wymyslec co to. zauwazylem to dopiero po zmienie ogumienia 
Fotografia Ślubna www.igordyjach.com
- Od: 25 gru 2007, 17:05
- Auto: 626 GW RF2A 99'
M6 GG RF7J 07'
M2 DE 1,5 MZR 10'
M3 BL 2.0 Disi 12'
jak pojeździsz to nie skrzypi ? na logikę to może jakiś element gumowy, który po rozruszaniu działa prawidłowo, pewnie temperatura również ma na to wpływ, przy niższych temperaturach skrzypi głośniej, bardziej ?
[img]http://www.wac.zum.pl/mazdaspeed1.jpg[/img]
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
- Od: 7 lip 2008, 09:22
- Auto: Mazda Premacy 2005(74KW-104KM)
Wiesz ciezko mi poiwedziec czy jak pojezdze to przestaje bo garbow nie mam za czesto na drodze tylko sporadycznie. Jak najezdzam na garb po jakis 6-8km tez skrzypi wiekszych odleglosci nie sprawdzalem.
Pzdr.
Pzdr.
Fotografia Ślubna www.igordyjach.com
- Od: 25 gru 2007, 17:05
- Auto: 626 GW RF2A 99'
M6 GG RF7J 07'
M2 DE 1,5 MZR 10'
M3 BL 2.0 Disi 12'
Ostatni miesiąc przyniósł następującą obserwację:
otóż, kiedy rano jest zimno (okolice 0 stopni) to przez pierwsze 10 minut jazdy na wyraźnych nierównościach (typu spowalniacze) wyraźne jęki dobywają się z przedniego zawieszenia, konkretnie z okolic lewego przedniego koła. Dźwięk przypomina skrzypienie starych sprężyn w wiekowej kanapie. Jednak po przejechaniu kilku kilometrów problem całkowicie znika i nawet przy pokonywaniu tych samych nierówności już nie występuje.
Nic nie słychać także od samego ranka w dni w których temperatura sięga kilku stopni powyżej zera.
Macie pomysł co może powodować ten dźwięk.
otóż, kiedy rano jest zimno (okolice 0 stopni) to przez pierwsze 10 minut jazdy na wyraźnych nierównościach (typu spowalniacze) wyraźne jęki dobywają się z przedniego zawieszenia, konkretnie z okolic lewego przedniego koła. Dźwięk przypomina skrzypienie starych sprężyn w wiekowej kanapie. Jednak po przejechaniu kilku kilometrów problem całkowicie znika i nawet przy pokonywaniu tych samych nierówności już nie występuje.
Nic nie słychać także od samego ranka w dni w których temperatura sięga kilku stopni powyżej zera.
Macie pomysł co może powodować ten dźwięk.
- Od: 15 wrz 2008, 18:29
- Auto: Mazda Premacy 1,8 benzyna 2003
Witam, juz o tym bylo ale teraz nie sprawdze, nie mam zbytnio jak. Mam to kazdej zimy, trwa moze 1 min. i tylko gdy gwaltownie skrecam, zaraz poruszeniu, tylko rano. Stawiam na lozysko gorne kolumny. kompletnie sie tym nie przejmuje poki nie ma innych objawow, czyli juz trzeci sezon
Witam,
W mojej maździe zaczęło skrzypieć strasznie zawieszenie przy każdej nawet drobnej nierówności na drodze (raczej przednie, choć zona twierdzi że to tył) . Początek był taki, iż skrzypienie pojawiało się tylko w okresie chłodnych dni i przy przejazdach przez leżących policjantów. Tak wytrzymało dwa- trzy sezony a teraz skrzypi ciągle na całego. Prośba o pomoc. Czy ktoś z Was maił już taki problem i się z nim uporał ?
Pozdrawiam
Premacy 1,8 benaz 2000 r,
W mojej maździe zaczęło skrzypieć strasznie zawieszenie przy każdej nawet drobnej nierówności na drodze (raczej przednie, choć zona twierdzi że to tył) . Początek był taki, iż skrzypienie pojawiało się tylko w okresie chłodnych dni i przy przejazdach przez leżących policjantów. Tak wytrzymało dwa- trzy sezony a teraz skrzypi ciągle na całego. Prośba o pomoc. Czy ktoś z Was maił już taki problem i się z nim uporał ?
Pozdrawiam
Premacy 1,8 benaz 2000 r,
Marko
- Od: 13 maja 2006, 19:12
- Auto: Mazda CX-3 2,0 SkyGo
Witaj.
Ja tak miałem w swojej Madzi z tyłu, bardzo uciążliwe i głośne, ale to mi poszedł amortyzator... Po wymianie trochę ustało. Teraz mam takie drobne skrzypienia, jakaś nierówność, czy progi zwalniające przy małej prędkości słychać charakterystyczne skrzypienie... Byłem na diagnostyce, to amortyzatory sprawne. Niedawno wymieniałem łącznik stabilizatora z tyłu.
Ja tak miałem w swojej Madzi z tyłu, bardzo uciążliwe i głośne, ale to mi poszedł amortyzator... Po wymianie trochę ustało. Teraz mam takie drobne skrzypienia, jakaś nierówność, czy progi zwalniające przy małej prędkości słychać charakterystyczne skrzypienie... Byłem na diagnostyce, to amortyzatory sprawne. Niedawno wymieniałem łącznik stabilizatora z tyłu.
- Od: 10 sty 2011, 19:02
- Auto: Mazda Premacy '99, 1.8 B+G, 101KM
Bardzo możliwe ze ociera sprężyna o kołnierz amortyzatora, najczęściej występująca przyczyna skrzypienia.
Niestety trzeba wymontować ten z którego dobiegają odgłosy i dokładnie obejrzeć jak gdzieś na sprężynie rdza to w tym miejscu było tarcie, bardzo często podkłady miedzy sprężyna a amorkiem na dole lub gorze są źle założone jak ktoś ci już robił amortyzatory. Lub porostu starość je dopadła.
Pozdrawiam
Niestety trzeba wymontować ten z którego dobiegają odgłosy i dokładnie obejrzeć jak gdzieś na sprężynie rdza to w tym miejscu było tarcie, bardzo często podkłady miedzy sprężyna a amorkiem na dole lub gorze są źle założone jak ktoś ci już robił amortyzatory. Lub porostu starość je dopadła.
Pozdrawiam
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku
AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Witam
przy kreceniu kierownicą od strony pasażera słuchać skrzypienie, skrzypienie tez mozna usluszeć przy wolnej jeżdzie lub bujaniu samochodem na nierównościach. Odglosu nie slychać na zewnatrz (przy wolnej jeżdzie) tylko w srodku samochodu
Poczytałem i wydaje mi się ze to łozysko MCpersona – macie jakieś inne typy ? Jak to zdiagnozować i naprawić – czy dam radę w garażu w 2 godziny?
pozdrawiam
rt
przy kreceniu kierownicą od strony pasażera słuchać skrzypienie, skrzypienie tez mozna usluszeć przy wolnej jeżdzie lub bujaniu samochodem na nierównościach. Odglosu nie slychać na zewnatrz (przy wolnej jeżdzie) tylko w srodku samochodu
Poczytałem i wydaje mi się ze to łozysko MCpersona – macie jakieś inne typy ? Jak to zdiagnozować i naprawić – czy dam radę w garażu w 2 godziny?
pozdrawiam
rt
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
- Od: 11 sie 2007, 20:17
witaj. miałem podobny problem i były to łaczniki stabilizatora.
wez jakis smar lub olej w strzykawke zrób malenkie dziurki w gumowych osłonach przegubu łacznika i wcisnij strzykawka smar przez te dziurki. powinno ustąpic skrzypienie( u mnie ustąpiło).oczywiscie jest to rozwiazanie na krotka mete wiec zakupilem nowe łaczniki remacha po 30 zł. i teraz nic juz nie skrzpi.
powodzenia.
wez jakis smar lub olej w strzykawke zrób malenkie dziurki w gumowych osłonach przegubu łacznika i wcisnij strzykawka smar przez te dziurki. powinno ustąpic skrzypienie( u mnie ustąpiło).oczywiscie jest to rozwiazanie na krotka mete wiec zakupilem nowe łaczniki remacha po 30 zł. i teraz nic juz nie skrzpi.
powodzenia.
- Od: 27 cze 2010, 22:04
viewtopic.php?f=121&t=117883&start=0
krotko, ale na temat
viewtopic.php?f=121&t=59406&start=60
a tutaj przeczytaj moj post na tej stronie
pozdrawiam
krotko, ale na temat
viewtopic.php?f=121&t=59406&start=60
a tutaj przeczytaj moj post na tej stronie
pozdrawiam
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku
Witam
Mam podobny problem. Okazało się, że amortyzator miał całe 2% sprawności. Ale amortyzator to u mnie nie wszystko – przegniła w diabły taka blacha trzymająca sprężynę od góry i nie mogę tego nigdzie dostać. Może ktoś z kolegów wie z czego to można dopasować?
Dokładnie chodzi mi o element o symbolu 34 341 z poniższego obrazka.

Pomożecie?
Mam podobny problem. Okazało się, że amortyzator miał całe 2% sprawności. Ale amortyzator to u mnie nie wszystko – przegniła w diabły taka blacha trzymająca sprężynę od góry i nie mogę tego nigdzie dostać. Może ktoś z kolegów wie z czego to można dopasować?
Dokładnie chodzi mi o element o symbolu 34 341 z poniższego obrazka.
Pomożecie?
-
manq13
Albo poszukaj dobrej części na szrocie albo nowe tu:
http://fox.rzeszow.pl/MAZDA_MAZDA-PREMACY-CP-1999-2004_MAZDA-PREMACY-CP-1999-2001_ZAWIESZENIE_ZAWIESZENIE-TYLNE-WAHACZE_AMORTYZATORY-TYL-I-ICH-OSPRZET%283,251705,%29.aspx
http://fox.rzeszow.pl/MAZDA_MAZDA-PREMACY-CP-1999-2004_MAZDA-PREMACY-CP-1999-2001_ZAWIESZENIE_ZAWIESZENIE-TYLNE-WAHACZE_AMORTYZATORY-TYL-I-ICH-OSPRZET%283,251705,%29.aspx
Produkuję pokrowce samochodowe klasyczne, tuningowe i eko-skóra z alcantarą praktycznie do każdego modelu w Polsce.
http://www.pokrowce.net
http://www.pokrowce.net
- Od: 18 maja 2009, 20:03
- Auto: Premacy 1,8 101 KM 1999r.
Udało mi się dziś zdobyć na szrocie – 50 zł za sztukę razem z gumą i łożyskiem ślizgowym.
Wielkie dzięki za namiary na ten sklep – może się przydać.
Wielkie dzięki za namiary na ten sklep – może się przydać.
-
manq13
był łącznik stabilizatora, wymieniłem ucichło
dzieki za pomoc
rt
dzieki za pomoc
rt
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
- Od: 11 sie 2007, 20:17
Yard napisał(a):U mnie coś takiego jest przy mocnym dociśnięciu nadwozia np. przy szybkim przejechaniu spowalniacza na jezdni. Zawieszenie mocno się ugina i coś o coś ociera.
Mam dokładnie tak samo i podobno to jest urok Prymasek
Pozdrawiam
- Od: 1 mar 2011, 10:28
- Auto: Premacy 2.0 DiTD (90KM) 2000 r.
Toyota Corolla E11 1.3i 16V (86KM) 1999r.
Renault Twingo D7F 1.2 (60KM) 1998r.
1, 2