łożysko koła zamachowego

Postprzez bikus » 16 lis 2009, 19:14

Witam, mam taki objaw ze jak wciskam pedal sprzegla to jest taki pisk (nie wiem jak to nazwac, powiedzmy jakby guma o metal tarla) i to brzmi przez chwile i jest cisza... mechanik podejrzewal ze to lozysko sprzegla ale moje sprzeglo bylo wymieniane 4 miesiace temu i ma najechane jakies 6-7 tys km i nie bylo meczone... ale slyszalem ze moze to wlasnie byc lozysko na kole zamachowym – spotkal sie ktos z takim czyms? czy da sie to wymienic czy niestety cale kolo zamachowe trzeba wymienic?
www.poturbowani.pl – tuning, części – ZAPRASZAM!!!
moja Mazda – viewtopic.php?f=312&t=137583
Forumowicz

Od: 24 sty 2008, 15:28
Auto: Mazda 323F BJ Sportive 02'

Postprzez Cingular » 16 lis 2009, 20:10

nie wiem jak jest w bg ale w mx3 to łozysko wymienisz bez problemu zwykłe małe łozysko wcisniete w środek koła zamachowego moze z 5zl kosztuje :D tylko zeby sie do niego dostać trzeba całe sprzegło rozebrać a to jest roboty a roboty bo trezba skrzynie ściagać albo jakąś ja odsunać :| a według mnie piszczy ci łozysko ale sprzegła bo ono piszczy ci tylko wtedy jak masz naciśniete sprzegło a gdy naciskasz sprzęgło to w tym momęcie zaczyna sie własnie kręcic łozysko sprzęgła i dlatego chwile piszczy ;) a to małe łożysko w kole zamachowym kręci sie cały czas bo w środek tego łożyska wchodzi wałek od skrzyni biegów i jak by ono było padniete szumiało i piszczało by cały czas tak mi sie wydaje :)
Forumowicz

Od: 23 paź 2008, 18:26
Auto: Mx3 v6 94r,Hornet 600 2002r :)

Postprzez bikus » 16 lis 2009, 20:49

dzieki za odpowiedz... wlasnie niestety tez obawiam sie lozyska przegla... ale zeyb tak szybko sie rozsypalo... a jeszcze mi piszczy – ale podejrzewam skrzynie... bo jak jade na 2 i 5 biegu czasami na 4 biegu tak piszczy jakby lozysko w kole i najbardziej to slychac jak hamuje silnikiem i przy nizszych obrotach na tych biegach wlasnei slychac taki pisk..
www.poturbowani.pl – tuning, części – ZAPRASZAM!!!
moja Mazda – viewtopic.php?f=312&t=137583
Forumowicz

Od: 24 sty 2008, 15:28
Auto: Mazda 323F BJ Sportive 02'

Postprzez Cingular » 16 lis 2009, 21:47

może padło to łożysko nie wiem też dziwne żeby po takim szybkim czasie sie posypało innej rady chyba nie ma jak wyciagniecie skrzyni i zobaczenie tego łozyska i rozebranie skrzyni na części bo tez możliwe że łozysko jakieś w skrzyni siadło <ja to sobie tak wymysliłem :P >może ktoś cos doradzi jeszcze nowego albo mnie poprze :)
Forumowicz

Od: 23 paź 2008, 18:26
Auto: Mx3 v6 94r,Hornet 600 2002r :)