A/C kompresor klimy

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez ukmazia » 13 lis 2009, 17:59

Nie moge nic konkretnego znalesc o kompresorze klimatyzacji. Mam Mazde 6 2004 rok diesel versja 136 osiolkow.
Potrzebuje lozysko lub kolo ze sprzegielkiem magnetycznym lub cala sprezarke :( gdyz mam jakies dziwne halasy, luzy a ostatnio to nawet nie moglem zakrecic rozrusznikiem bo sie cos przyblokowalo.
Przez to ze od dluzszego czasu musialo sie cos z tym dziac musze jeszcze znalesc rolke napinacza paska alternatora... Niestety wszystko kolosalnie drogie <glupek2>

Znalazlem na alegro sprezareczke niby wyglada podobnie, ale cena duzo nizsza... Mam prosbe, czy moglby ktos spojrzec czy jest mozliwe ze to co znalazlem na alegro:
http://www.allegro.pl/item807106056_spr ... enzyn.html
http://www.allegro.pl/item812347905_now ... 147km.html
bedzie pasowalo do mojej Mazi bym nie wyszedl na <jelen>
z gory serdecznie dziekuje
Damian
ukmazia

Postprzez Enduro » 13 lis 2009, 18:49

ukmazia napisał(a):/item807106056_sprezarka_klimatyzacji_mazda_5_6_mpv_diesel_benzyn.html
http://www.allegro.pl/item812347905_now ... 147km.html
bedzie pasowalo do mojej Mazi bym nie wyszedl na <jelen>
z gory serdecznie dziekuje
Damian

ta raczej nie!
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez ukmazia » 14 lis 2009, 00:06

Enduro napisał(a):ta raczej nie!
E.

Hmmmm... tez mnie zastanowilo "elementy blacharskie cięte na życzenie" ale jezeli sprzedawca to regenerowal to biorac pod uwage "Posiadam nawet najdrobniejszą część którą można znaleźć" powinno byc to zrobione dokladnie <killer>

Ktos mial kiedys problem z tym sprzegielkiem magnetycznym na sprezarce? Mam tylko nadzieje ze wytrzyma to do wymiany....
Damian
ukmazia

Postprzez Enduro » 14 lis 2009, 00:15

ukmazia napisał(a):
Enduro napisał(a):ta raczej nie!E.

Hmmmm... tez mnie zastanowilo "elementy blacharskie cięte na życzenie" ale jezeli sprzedawca to regenerowal to biorac pod uwage "Posiadam nawet najdrobniejszą część którą można znaleźć" powinno byc to zrobione dokladnie <killer>
Ktos mial kiedys problem z tym sprzegielkiem magnetycznym na sprezarce? Mam tylko nadzieje ze wytrzyma to do wymiany....
Damian

czesto agregat po latach eksplatacji ulega uszkodzeniu;
zatarciu, wyrobieniu itp...
w najgorszym przypadku twoj rozleci sie,
przy czym moze urwac sie pasek i steacisz ladowanie akumulatora...
obejrzyj agregat dokladnie, czy ma luzy na kolo i sprzegielku!
jesli tak: to szukaja innego... tak bystro!
pozdr.
Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez ukmazia » 14 lis 2009, 00:43

Enduro napisał(a):czesto agregat po latach eksplatacji ulega uszkodzeniu;
zatarciu, wyrobieniu itp...
w najgorszym przypadku twoj rozleci sie,
przy czym moze urwac sie pasek i steacisz ladowanie akumulatora...
obejrzyj agregat dokladnie, czy ma luzy na kolo i sprzegielku!
jesli tak: to szukaja innego... tak bystro!
pozdr.
Enduro

U mnie agregat dziala raczej ok... chyba ze te problemy z odpaleniem byly przez przycieranie sie agregatu, tym samym wiekszej sile dzialajacej na sprzegielko i kolo przez co mam na kole luzy i na rolce napinacza...
Najgorsze jest to ze nie mam mozliwosci sprawdzenia nowego zakupu na miejscu w polsce, na ebay nic nie ma praktycznie, a nowe czesci przyprawiaja o zawrot glowy. Stad tez na poczatku szukalem raczej samego kola ze sprzegielkiem do sprezarki i poprostu chcialem to wymienic (tzn nie osobiscie a u mechaniora).

Ok... czyli jesli raczej nowa czesc... czy sa jakies tansze zastepniki czy tylko oryginal (robiony chyba dla lub przez Panasonic)
ukmazia

Postprzez Enduro » 14 lis 2009, 11:15

to jego "przycieranie" bedzie negatywne w skutkach,
bo luz sie powiekszy az pierdyknie...
pozdr.
E.
Forumowicz

Postprzez dziubek » 16 lis 2009, 14:47

Co do łożyska i sprzęgła elektromagnetycznego jest firma z lodzi laser-sinex oni oferują te części w dobrych cenach – spisz model kompresora z tabliczki znamionowej i zmierz kolo pasowe, łożysko koszt zazwyczaj ok 40zl ( w serwisach śpiewają za to 150zl) a jeśli padł elektromagnes to ok 180zl w tej firmie ja osobiście dawałem swoją przewijać w poprzedniej Madzi i sam wsio rozebrałem bez demontażu kompresora z autka i u ciebie pewnie tez się da – jeśli kompresor się włącza tylko daje dziwne odgłosy lub ma luzy to tylko wymieniaj łożysko – i nie ma z tym wiele roboty – w 323 kiedyś dawałem taki lekki opis. Dla przykładu serwis za sama wymianę łożyska śpiewał mi 500-700zl o cewce nie wspominając a kupiłem łożysko nsk za 38zl i przewinięcie cewki za 80zl :)

pozdrowka

dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi

Postprzez ukmazia » 16 lis 2009, 23:09

dziubek napisał(a):Co do łożyska i sprzęgła elektromagnetycznego jest firma z lodzi laser-sinex oni oferują te części w dobrych cenach – spisz model kompresora z tabliczki znamionowej i zmierz kolo pasowe, łożysko koszt zazwyczaj ok 40zl ( w serwisach śpiewają za to 150zl) a jeśli padł elektromagnes to ok 180zl w tej firmie ja osobiście dawałem swoją przewijać w poprzedniej Madzi i sam wsio rozebrałem bez demontażu kompresora z autka i u ciebie pewnie tez się da – jeśli kompresor się włącza tylko daje dziwne odgłosy lub ma luzy to tylko wymieniaj łożysko

Wielkie dzieki dziubek, niestety juz kupilem caly kompresor na ebayu z niemiec i czekam na przesylke. Nowy i o polowe tanszy (440 funtow) niz w salonach Mazdy w Polsce (6150 PLN) i w Anglii (900 funtow)
http://cgi.ebay.co.uk/AIR-CON-PUMP-COMP ... 4ceb8d957b
Poza tym w moim przypadku do Lodzi mam 1400 km :( Mam nadzieje ze chociaz inni skorzystaja z Twojej rady.

Jeszcze musze tylko gdzies znalesc rolke i lozysko napinacza paska alternatora i bedzie wszystko ok...

pozdrawiam
Damian
ukmazia

Postprzez pierrero » 18 lis 2009, 14:54

Witam
Czy ktoś spotkał się ze zjawiskiem trzaskania dobiegającego ze sprężarki klimatyzacji?
Mechanik sprawdził stetoskopem, że to z tamtąd dobiega i dzieje się po załączeniu klimy. W układzie klimatyzacji brakowało 200 g chłodziwa (było 500 zamiast 700) i po pierwszych takich objawach została nabita na nowo, ale problem nie ustał.
To nie są jakieś głośne odgłosy, a raczej coś jakby trzaski iskry elektrycznej, ale słychać je mimo warkotu silnika jak się stoi przed maską auta.
pierrero

Postprzez ukmazia » 18 lis 2009, 15:13

hej... spojrz kilka tematow nizej A/C kompresor klimy... mam ten sam problem... jakies wieksze opory na sprezarce mogly spowodowac uszkodzenie lozyska... dodam tylko tyle ze klopoty z lozyskiem klimy uszkodzily napinacz paska alternatora... troche to bedzie kosztowalo... niestety
ukmazia

Postprzez pierrero » 18 lis 2009, 18:06

ukmazia napisał(a):hej... spojrz kilka tematow nizej A/C kompresor klimy... mam ten sam problem... jakies wieksze opory na sprezarce mogly spowodowac uszkodzenie lozyska... dodam tylko tyle ze klopoty z lozyskiem klimy uszkodzily napinacz paska alternatora... troche to bedzie kosztowalo... niestety

Wydaje mi się że jakby to było łożysko to albo by wyło, albo trzaskało baaardzo regularnie (akurat robie właśnie w tej branży), to samo powiedział mechanik, a te trzaski sa bardzo nierównomierne-raz 3/sek a raz 1 na 13 sek np.
pierrero

Postprzez ukmazia » 18 lis 2009, 18:15

powiem Tobie tak... byc moze to nie jest lozysko... ale po roku takich dzwiekow teraz wymieniam sprezarke ktora zamowilem i napinacz, gdyz wszystko mi lata na boki i widac rdzawy kolor jakby wyplywal ze szczeliny pomiedzy... a jak rozmawialem w salonie mazdy to powiedzieli ze lozysko bardzo czesto sie wali w mazdach...
ukmazia

Postprzez Grzyby » 18 lis 2009, 19:11

pierrero napisał(a):było 500 zamiast 700

jesteś pewien że mechanik wiedział co robi i powinno być 700??
Bo ja nie bardzo ...
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez ukmazia » 18 lis 2009, 19:24

Grzyby napisał(a):jesteś pewien że mechanik wiedział co robi i powinno być 700??
Bo ja nie bardzo ...

co do ilosci chlodziwa nie mam najmniejszego pojecia ile powinno byc. co do sprezarki to najlepiej podjedz do jakiegos mechaniora by zdjal pasek alternatora i sprawdzil jaki stan jest kol... jestes na miejscu to zawsze mozesz zglosic sie do tej firmy z lodzi i z nimi pogadac, i dowiedziec sie jak to jest czy lozysko czy cos nie tak ze sprzeglem magnetycznym...
ukmazia

Postprzez ukmazia » 21 lis 2009, 22:40

dzisiaj wstawilem kompresor... jeszcze tylko rolka paska napinacza i prowadzaca i juz nie bedzie halasu :D

Grzyby napisał(a):pierrero napisał:
było 500 zamiast 700

jesteś pewien że mechanik wiedział co robi i powinno być 700??
Bo ja nie bardzo ...

ja tez nie bardzo... sprawdzalismy na kompie w programie diagnostycznym (czy jak to nazwac) i wchodzi tam 430g chlodziwa... do mnie wg wskazan weszlo ok 480 g i klima tak daje ze jak po 40 minutach oddychalem to widzialem jak para z ust mi leci hehehhe
ukmazia