Bulgotanie w zbiorniczku po skończonej jeździe.
Strona 1 z 1
To ze bulgocze to dziwne. Widocznie leci tam jakies powietrze. U mnei po wylaczeniu silnika slychac,ze uklad chyba zasysa plyn ze zbiorniczka wyrownawczego. Jak ci nigdzie nie cieknie, to ja bym sie tym nie przejmowal. Sprawdz tylko, czy masz odpowiedni poziom plynu chlodniczego.
woda sie gotuje a co za tym idzie cos z chlodzeniem nie tak... wskaznik temperatury nie pokazuje ze jest za cieplo silnikowi?
Napewno woda sie nie gotuje, tylko zawor w chlodnicy otwiera sie przy wzroscie cisenienia w ukladzie. Po to jest zbiorniczek wyrownawczy, zeby lecial do niego nadmiar wody (jak sie nagrzeje) , a jak sie ochldzi to uklad sam sie uzupelnia ze zbiorniczka.
Gdyby mu sie woda zagotowala, to logiczne,ze mialby efekt z amerykanskiego firmu pod maska – kleby bialego dymu
Gdyby mu sie woda zagotowala, to logiczne,ze mialby efekt z amerykanskiego firmu pod maska – kleby bialego dymu
moze byc i tak ale u mnie jak byl problem z wiatrakiem i sie podgrzewala woda i zaczynala sie gotowac to dymu nie bylo tylko w zbiorniczku wyrownawczym woda sie gotowala i jak trwalo to dluzej to poprostu zostawala wypychana ze zbiorniczka przez rurke...
Nieodpowietrzony, czyli za maly poziom plynu. Jak jest odpowiedni poziom plynu, to uklad odpowietrza sie sam.
bulgotać może przy:
uszkodzonej głowicy
uszkodzonej uszczelce głowicy
Ja miałem ostatnio dwa przypadki silników z uszkodzoną głowicą
no i wiadomo po zagotowaniu płynu chłodniczego i wcale nie będize buchać para z pod maski.
równiez wycieki płynu z układu chłodzenia moa do prowadzac do zapowietrzania układu i do bulgotania
uszkodzonej głowicy
uszkodzonej uszczelce głowicy
Ja miałem ostatnio dwa przypadki silników z uszkodzoną głowicą
no i wiadomo po zagotowaniu płynu chłodniczego i wcale nie będize buchać para z pod maski.
równiez wycieki płynu z układu chłodzenia moa do prowadzac do zapowietrzania układu i do bulgotania
Ja dokładnie obstawał bym przy założeniach kolegi Hazu, miałem podobny problem, ale w Reni (Madzia to drugie autko w rodzinie), bulgotało mi w zbiorniczku wyrównawczym, i okazało się że uszczelka głowicy się zużyła. Wymieniłem ją i jest spokój, oczywiście po rozebraniu upewniłem się co do diagnozy!!!
- Od: 26 maja 2009, 08:24
- Auto: Mazda MX-3; B6
A wiatrak się włącza ? Ja miałem taki problem po dzwonie ,. Nie włączał się wiatrak 
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
witam ja kupiłem mazde z silnikiem 1.8 i tez mam ten spoblem.... tylko u mnie jest bez znaczenia czy jest zimny czy ciepły silnik bo bulgocze cały czas... jak sie silnik nagrzeje to płyn wzrasta i jest wypluwany przez tą górną małą rureczke... z wiatrakiem problemów nie mam bo włącza się bez problemu i termostat również przełącza, dopiero co wymieniałem olej i w oleju nie ma nawet śladu płynu. możliwe że uszczelka poleciała i płyn spala lub kompresja bije do układu chłodzenia i dlatego bulgocze...
Ostatnio edytowano 14 lis 2009, 00:14 przez arkadiuszek1, łącznie edytowano 1 raz
jaki jest koszt wymiany uszczlki??
Koledzy bobelkujacy płyn w zbiorniczku wyruwnawczym nie zawsze jest spowodowane przez awarie uszczelki pod głowicą. W moim przypadku było to spowodowane awaria pompy wodnej.
W niekturych warsztatach sprawdzaja czy w płynie chłodzącym nie ma gazów powstałych w cylindrach.
Koszt badania to ok 40zł taniej niż zmiana uszczelki.
Pozdrowionka
W niekturych warsztatach sprawdzaja czy w płynie chłodzącym nie ma gazów powstałych w cylindrach.
Koszt badania to ok 40zł taniej niż zmiana uszczelki.
Pozdrowionka
a jak taka przyjemność się nazywa?? zawsze lepiej próbować od najtańszych rzeczy
ja u siebie wymieniłem korek od chłodnicy (koszt 10zł na szrocie) i sie wszystko unormowało.... już nie bulgocze wiec zachęcam też do takiego wariantu... tani i moze pomoze:P Pozdrawiam
Koszt uszczelki to od 120 do 180 zł wiec troche trzeba wydac kasiorki "D
a wymiany mozna dokonac samemu nie jest to wielki problem
a wymiany mozna dokonac samemu nie jest to wielki problem
-
Leszek654
Strona 1 z 1