Zapach spalenizny w kabinie
1, 2
Ukman napisał(a):Witam od nie dlugiego czasu czuje dziwny zapach spalenizny . schodząc do 18 stopni zapachu nie czuć . Samochod to mazda 6 diesel 136 hp
u mnie tez czasem da sie wyczuc zapach spalin, przegladajac watki nt weasto, widziale ze niektorzy pisali ze poprostu "ten typ tak ma" radzili wlaczyc wtedy nawiew na obieg wewnetrzny, tylko wtedy moze byc problem z parowaniem szyb
- Od: 16 gru 2008, 21:54
- Auto: M6'04 Kombi, 2.0 TD, 136KM
Ukman napisał(a):Witam od nie dlugiego czasu czuje dziwny zapach spalenizny . schodząc do 18 stopni zapachu nie czuć . Samochod to mazda 6 diesel 136 hp
moze pod maską
jakiś sierściuch padł
i teraz jego rozkład nastepuje
e.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Zobacz, czy gdzieś na silniku nie leży jakaś zwierzyna, albo czy jakaś zwierzyna nie zrobiła sobie u ciebie pod maską magazynu żywności. Gryzonie bywają pomysłowe w tym względzie. Kiedyś znalazłem spory kawałek kanapki w zagłębieniu za amortyzatorem.
Kiedyś Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
- Od: 14 kwi 2006, 13:20
- Auto: Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Toyota Camry 2002r. 2.4L
Hehehe u mnie zalatuje bardziej jakims plastikiem czy czyms . Zastanawiam sie czy przypadkiem menzurka ktora wpadla na osłone dolną silnika nie przykleiła sie do czegos goracego i teraz smierdzi . Nie mialem czasu jej wyjac a myslalem ze sama wypadnie 
- Od: 9 lip 2008, 21:01
- Auto: Mazda 6 Ts2 SL
marakus napisał(a):... Kiedyś znalazłem spory kawałek kanapki w zagłębieniu za amortyzatorem.
to pewnie sąsiad zostawił zagryzke, na póżniej,
a ty mu ją skasowałeś..
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
mam to samo w benzynie , jak zamkne obieg to czuc lekko spalenizną , ale tylko przy ustawieniu temp na pow 25 przy obiegu otwartym lekko czuć jak wezme na maksa ,
czuc palony jakby plastik
czuc palony jakby plastik
Bulla 6 GG 2.0 141 PS Xenon
+ K&N + LUK
Globy napisał(a):Wątek do Kosza za 24h, kwestia Webasto powszechnie znana
nie nadaje sie do kosza nie chodzi o webasto mam benzynke i tyz taki smrodzik
Bulla 6 GG 2.0 141 PS Xenon
+ K&N + LUK
Dla mnie robi sie to coraz bardzoej dokuczliwe ze nie moge rozpalic ognia w mazdzie jak rano mroz trzaska bo smierdzi
Bede musia; chyba postawic madzie na kanale i zdjac oslony dolne sprawdzic czy czegos tam nie ma . A powiedzcie gdzie dokladnie jest webasto podejrzewam ze w wersji angielskiej jest po 2giej stronie
Hmm
podstawowe pytanie... Jak rozpoznac czy silnik ma webasto ? Wiem ze webasto działa gdy temp zewnętrzna spada ponizej 7 stopni . U mnie co jakis czas widac nawet po dluzszym czasie postoju ze po przekreceniu kluczyka tak jak strzałka temp była na min to podwyższyła sie temp bez odpalania silnika . Jak włączyc webasto manualnie ?
podstawowe pytanie... Jak rozpoznac czy silnik ma webasto ? Wiem ze webasto działa gdy temp zewnętrzna spada ponizej 7 stopni . U mnie co jakis czas widac nawet po dluzszym czasie postoju ze po przekreceniu kluczyka tak jak strzałka temp była na min to podwyższyła sie temp bez odpalania silnika . Jak włączyc webasto manualnie ?
Ukman napisał(a): Jak włączyc webasto manualnie ?
trzeba mieć timmer
tzn. odp. pasujący sterownik .aby webasto odpalić z palca
P.S.
o ile wiem, to angliki nie mają webasta,
ale to jest informacja zasłyszana
tzn. niesprawdzona przez mnie
pozdr
E.
Ukman napisał(a):Ok w takim razie jak sprawdzic czy mam webasto ?
spytać w Serwiesie Mazdy po VIN...
to najprostsza i najczystsza metoda bez otwierania maski i naginanie kręgosłupa!
E.
Też miałem ten problem lecz w serwisie powiedzieli że to normalne:)
- Od: 28 gru 2007, 00:14
- Auto: Mazda 5
Wg mnie, a też u mnie występuje takie zjawisko (leczy przy temp. >26 stopni),
kanały nawiewu są z jakiegoś "miękkiego" plastiku, co po podgrzaniu daje taki smrodek.
Sytuacje poprawia nieco wymiana filtra kabinowego, więc może ten element ma jakieś znaczenie.
kanały nawiewu są z jakiegoś "miękkiego" plastiku, co po podgrzaniu daje taki smrodek.
Sytuacje poprawia nieco wymiana filtra kabinowego, więc może ten element ma jakieś znaczenie.
Pozdor Myjk
I jak udało się komuś coś znaleźć w tym temacie? W mojej 6 zapach jakby kopru też pojawia się z nawiewów przy ustawieniu temperatury na maksymalne grzanie 29C. Jest spora różnica między ustawieniem nawiewu na przód lub nogi i szyby. Na przód śmierdzi najbardziej. Filtr kabinowy wymieniony i odgrzybiona klima.
Problem pojawił się przy ostatnich ochłodzeniach, ale w tamtym roku tego w zimie nie było, więc nie jest to TTTM.
Podwozie czyste, bez zwierzaków i innych obcych
Problem pojawił się przy ostatnich ochłodzeniach, ale w tamtym roku tego w zimie nie było, więc nie jest to TTTM.
Podwozie czyste, bez zwierzaków i innych obcych
Ostatnio u mnie śmierdziało spalenizną i wydawało mi się, że śmierdzi z nawiewu. Nie pamiętam dokładnie czy zapach znikał przy niższych temperaturach, ale na pewno był mniej intensywny, a jak wyłączyłem nawiew zupełnie to przestawałem go czuć. Po kilku dniach znalazłem przyczynę... Żarówka w schowku nie wiem jakim cudem ( pewnie na jakimś wyboju się wysunęła ) zaczęła dotykać plastikowych brzegów w których była zamocowana, zalała się stopionym plastikiem i jak tylko się nagrzała to zaczynało śmierdzieć ( swoją drogą minus dla inżynierów za takie kiepskie rozwiązanie ). Wydaje się, że nie powinno to mieć związku z nawiewem, ale de facto filtr kabinowy przecież jest za schowkiem więc jest duże prawdopodobieństwo, że zapach do nawiewu dostaje się właśnie z tego miejsca. Teraz mam włożoną diodę i już nie muszę się martwić, że coś zacznie mi się tam przypalać
no i przede wszystkim już nie śmierdzi.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 18 mar 2010, 12:12
- Auto: M6 GY 2.0 MZR-CD 2003 r.
Dla potomnych powodem było zapowietrzone webasto i nagrzewnica. Układ sam się nie odpowietrzy – tak pięknie nie ma.
Jak słyszycie jakieś dźwięki w stylu bulgotania po (kolejnym) uruchomieniu ciepłego silnika, to jest to zapowietrzony układ. Webasto po zgaszeniu silnika działa jeszcze przez chwilę i gdy jest powietrze w układzie, to gotuje płyn i przegrzewa nagrzewnicę.
Mimo zapowietrzenia układ grzał bardzo dobrze i nie było innych objawów poza smrodkiem i od czasu do czasu bulgotaniem płynu.
Odpowietrzanie webasto robi się na przewodach do niego dochodzących. Samo zalewanie korka i pojemnika płynu nic nie da.
Jak słyszycie jakieś dźwięki w stylu bulgotania po (kolejnym) uruchomieniu ciepłego silnika, to jest to zapowietrzony układ. Webasto po zgaszeniu silnika działa jeszcze przez chwilę i gdy jest powietrze w układzie, to gotuje płyn i przegrzewa nagrzewnicę.
Mimo zapowietrzenia układ grzał bardzo dobrze i nie było innych objawów poza smrodkiem i od czasu do czasu bulgotaniem płynu.
Odpowietrzanie webasto robi się na przewodach do niego dochodzących. Samo zalewanie korka i pojemnika płynu nic nie da.
1, 2