Automatyczna klimatyzacja A/C ECO
Strona 1 z 1
Witam, od nie dawna posiadam Mazdę 6, mój problem jest następujący. Za każdym razem, gdy włączam klimatyzację w tryb auto, to pojawia się tryb A/C eco, czyli oszczędne używanie klimatyzacji, czy to normalne że w trybie auto klimatyzacja działa w trybie oszczędnym ? Przeszukałem kilka tematów na forum, przeczytałem instrukcję ale nie znalazłem odpowiedzi.
-
masiol
Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi co to jest tryb A/C ECO?
Z moich obserwacji wynika, że czasami załącza się sprężarka klimatyzacji nawet kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura. Jaki to ma sens, skoro wystarczy puścić zimne powietrze z zewnątrz?
Eksperymentując zauważyłem ciekawą rzecz – po włączeniu trybu AUTO i wyłączeniu A/C ECO (raz wcisnąć A/C) nadal działa ustawienie AUTO (mimo, że nie sygnalizuje tego wyświetlacz) – siła i kierunek nawiewu są kontrolowane przez komputer, a sprężarka się nie załącza.
Z moich obserwacji wynika, że czasami załącza się sprężarka klimatyzacji nawet kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura. Jaki to ma sens, skoro wystarczy puścić zimne powietrze z zewnątrz?
Eksperymentując zauważyłem ciekawą rzecz – po włączeniu trybu AUTO i wyłączeniu A/C ECO (raz wcisnąć A/C) nadal działa ustawienie AUTO (mimo, że nie sygnalizuje tego wyświetlacz) – siła i kierunek nawiewu są kontrolowane przez komputer, a sprężarka się nie załącza.
- Od: 1 cze 2009, 12:16
- Auto: Mazda 6 '03 CiTD GG 136KM
Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje i po co, ale to chyba normalne – w Subaru działa to w taki sam sposób... W Renaultach za to zauważyłem, że w momencie kiedy ustawi się na klimie temp. chociaż o 1 stopień wyższą niż temp. na zewnątrz to AC się natychmiast wyłącza. W Subaru co ciekawe nawet jak jest -5 na zewnątrz a w środku ustawi się +21 to i tak raz na jakiś czas się włącza sprężarka. Coś japońscy konstruktorzy napewno mieli na myśli tak programując klimę.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii napisał(a):Coś japońscy konstruktorzy napewno mieli na myśli tak programując klimę.
Szybsza wymiane sprezarki
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
krzych napisał(a):brii napisał(a):Coś japońscy konstruktorzy napewno mieli na myśli tak programując klimę.
Szybsza wymiane sprezarki
albo regularne smarowanie. sa tacy, ktorzy nie odpalaja klimy kilka miesiecy i placza potem, ze nie dziaua...
Pozdrawiam,
MarQs
MarQs
- Od: 21 lut 2007, 01:06
- Auto: M6 2.0 citd sportbreak ;–) '04
MarQs napisał(a):albo regularne smarowanie. sa tacy, ktorzy nie odpalaja klimy kilka miesiecy i placza potem, ze nie dziaua...
Jak układ jest szczelny i sprężarka się nie kręci to nie widzę potrzeby smarowania
J zauważyłem jedno, ze jak mam teraz włączoną klimę na auto, to dużo szybciej samochód się dogrzewa wewnątrz – dąży do temperatury zadanej.
- Od: 26 lip 2009, 13:41
- Auto: Mazda 6 KOMBI 2.0 136KM, 2004
Większe obciążenie silnika = szybsze jego dogrzanie, ale klima chyba na tyle silnika nie obciąża by było to wyczuwalne 
szatek napisał(a):Eksperymentując zauważyłem ciekawą rzecz – po włączeniu trybu AUTO i wyłączeniu A/C ECO (raz wcisnąć A/C) nadal działa ustawienie AUTO (mimo, że nie sygnalizuje tego wyświetlacz) – siła i kierunek nawiewu są kontrolowane przez komputer, a sprężarka się nie załącza.
Czytajcie forum koledzy

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=526337&highlight=eco#526337
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
przede wszystkim klima osusza powietrze i wraz z ciepłym powietrzem niema tendencji szybkiego parowania szyb to masz tak samo jak byś sobie włączył przycisk szybkiego osuszenia przedniej szyby
- Od: 14 lut 2007, 20:52
- Auto: Opel Corsa od żony
była:
Mazda 6 2.0 MZRCD 121 kucyków
Strona 1 z 1