Jak zamontować klapę przeciwwybuchową?
Strona 1 z 1
Witam,
Mam zamiar zamontować przed przepływomierzem klapę przeciwwybuchową.
Pytanie: mocowania klapki w tej tulei powinny być na górze (klapa wisi a jak hamuję to się domyka) czy na dole (klapka jest stale otwarta czy samochó jedzie czy stoi). Czy w tym drugim przypadku potencjalny wybuch zamknie klapę?
Jaka jest zasada montowania takiej klapy?
Pozdrawiam
Mam zamiar zamontować przed przepływomierzem klapę przeciwwybuchową.
Pytanie: mocowania klapki w tej tulei powinny być na górze (klapa wisi a jak hamuję to się domyka) czy na dole (klapka jest stale otwarta czy samochó jedzie czy stoi). Czy w tym drugim przypadku potencjalny wybuch zamknie klapę?
Jaka jest zasada montowania takiej klapy?
Pozdrawiam
Hazell
- Od: 4 cze 2004, 12:08
- Auto: BMW E39 523i + SGI
Rozumiem, że tuleja z klapą jest ustawiona wzdłuż osi samochodu tak, że klapa otwiera się w kierunku tyłu samochodu. Zatem czy jak hamujecie to czy klapa nie zamyka Wam dopływu powietrza zamykając się pod wpływem siły hamowania?
Hazell
Kolego, już nawet myśląc tak po "chłopsku" (nie obrażajac naszych polskich gospodarzy
) jaki może miec wpływ siła bezwładności przy tak lekkiej klapce na ciśnienie jakie wytwarza pracujacy silnik?? Żaden albo pomijalnie żaden. Więc napewno żadna klapka ci się tam nie zamyka
, a gdyby tak było dodatkowym efektem byłoby falowanie obrotów czy tez gaśnięcie silnika.
- Od: 15 cze 2004, 08:03
Różnica pomiędzy zasłonięciem dłonią czy tez czymkolwiek, a klapką antystrzałową jest taka że kapka porusza sie swobodnie na "zawiasku". Silnik nawet na biegu jałowym połyka litry powietrza. Wybor nalezy do Ciebie albo ochrona przed uszkodzeniem przepływki i filtra kosztem zmniejszenia mocy na Pb albo strach ze jak bombnie to trzeba się rozglądać za przepływką. A prawda jak zwykle lezy posrodku, jak ma pizgnać to pizgnie i jak ma rozwalic to i klapka nie da rady 
- Od: 15 cze 2004, 08:03
To czy tą klapkę zamontuję to w ogóle nie ulega dyskusji. Chciałem jednak najpierw wypytać czy aby ona nie dławi powietrza. Klapka porusza się swobodnie do czasu aż nie hamujesz ostro i jej nie domykasz. Ale ok. skoro twierdzicie, że się nie zamknie to super. Właśnie przyjechała do mnie przepływka ale założę ją dopiero wieczorem jak zamontuję trójniczek a'la holender z klapą. Ty masz taką klapę?
Hazell
klapke to o kant d... rozbić jak piz.. to i ona nie pomoże (znam to z własnego dośw)
a z drugiej strony ona nie jest taka lekka i ma duża bezwładność. Chyba ze jest z aluminium, ja widziałem i zresztą ta co miałem to były stalowe.
A zazwyczaj jak hamujesz to zdejmujesz noge z gazu i silnik schodzi do wolnych obrotów a tu go jeszcze klapka dusi.
Po wyjeciu u mnie ustabilizowało sie spalanie i ma lepsze osiągi.
A i co do strzału to przez 70 tys km to strzeliło mi raz porządnioe jak mechanik mi popieprzył w silniku 9kiedyś pisałem) a po za tym to raz tylko gdy wyjmując świece mi upadła na beton i potem ją założyłem. Oczywiście okazało sie że dostała przebicia i stąd ze nie paliła na jeden cylinder to pykneło.
Moze jeszcze strzelić jak masz nieszczelny dolot, głównie gdy ci się coś poluzuje i raz więcej a raz mniej łapie powietrza.
Atak jak masz wszystko w porzadku i na czas wymieniane to powinno byc bez strzałów.
Pozdrawiam.
a z drugiej strony ona nie jest taka lekka i ma duża bezwładność. Chyba ze jest z aluminium, ja widziałem i zresztą ta co miałem to były stalowe.
A zazwyczaj jak hamujesz to zdejmujesz noge z gazu i silnik schodzi do wolnych obrotów a tu go jeszcze klapka dusi.
Po wyjeciu u mnie ustabilizowało sie spalanie i ma lepsze osiągi.
A i co do strzału to przez 70 tys km to strzeliło mi raz porządnioe jak mechanik mi popieprzył w silniku 9kiedyś pisałem) a po za tym to raz tylko gdy wyjmując świece mi upadła na beton i potem ją założyłem. Oczywiście okazało sie że dostała przebicia i stąd ze nie paliła na jeden cylinder to pykneło.
Moze jeszcze strzelić jak masz nieszczelny dolot, głównie gdy ci się coś poluzuje i raz więcej a raz mniej łapie powietrza.
Atak jak masz wszystko w porzadku i na czas wymieniane to powinno byc bez strzałów.
Pozdrawiam.
- Od: 8 lut 2004, 00:15
- Auto: 3 BK 1,6 CITD 119 km
B2500 1997r. 79km
SIGNUM FL 1,9 150km
Powinno być bez strzałów. Ale jak wiadomo broń raz do roku sama strzela. Mi walnęło też raz po pół roku. I to porządnie...
Założyłem klapę u siebie i jest tak jak się spodziewałem. Jak jadę na luzie i tąpnę mocno w hamulec to jest przyfalowanie obrotów. Widać, że jednak klapa go dusi. Ehhhhh, co tu zrobić... żeby było dobrze...
Czy jak Ci huknął gaz to pomimo, że miałeś klapę to i tak przepływka poszła w las?
Założyłem klapę u siebie i jest tak jak się spodziewałem. Jak jadę na luzie i tąpnę mocno w hamulec to jest przyfalowanie obrotów. Widać, że jednak klapa go dusi. Ehhhhh, co tu zrobić... żeby było dobrze...
Czy jak Ci huknął gaz to pomimo, że miałeś klapę to i tak przepływka poszła w las?
Hazell
Sluchaj ja mam klapke zrobilem juz z nia 30 tys. Swojego czasu mialem walniety jeden przewod WN i walilo mi nie milosiernie nie wiem czy w kolektor wydechowy czy ssacy – dwa raz gume na klapie musialem zakladac, przeplywomierz chyba nie dostal – ostatnio jak sprawdzalem do bylo ok. Co do falowania obrotow – to faluje ale nie wiem czy przez lambde czy przez klape. W kazdym razie klapa sie przydala
-
karczmo
ja z kolei mam dwie klapki anty bum . instalacje zakładałem w tczewie na ul. gdańskiej {niepolecam tych szmaciaży }i zrobili mi tam dziure w obudowie filtra i wstawili klape całkiem bez sensu bo i tak nie zdała egzaminu{kilka strzałów i obudowa rozerwana w 10 mijscach chyba ze 300 stówki poszło na spawanie plastików} w końcu pojechałem do innego gaziaża i ten jak zobaczył moją instalke to myslałem ze ze smiachu to sie zesika i poradził mi załozyc taką klape z opaską gumowa przed przepływka i faktycznie ta zdała egzamin było jeszcze pare razy bum i filterek nierozpadł sie ile ja sie nakombinowałem coby te strzały zlikwidować swiece zmieniana co miesią i dalej bum nowa cewka 1 meisiąc spokoj... i bum nowe kabble WN z firmy JC znów miesiąc i ...bum {NIGDY WIĘCEJ jc }i wtedy rozterka co jest ? ? cewka nowa [2 MIECHY MIAŁA] swieczki [1 mc}kabelki

- Od: 29 cze 2005, 16:39
- Auto: premacy 2.0 ditd 2000r.
Strona 1 z 1