Odłączone dwa wężyki od filtra powietrza.
Strona 1 z 1
Witam czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak wyglada przeplywomierz powietrza w mazdzie premacy 2005 ditd 2.0 i
- Od: 20 paź 2009, 17:52
- Auto: 2.0ditd 2005r PREMACY
Dzieki wielkie za zdjecie wiec teraz wiem ze to nie o to mi chodzilo wiec mam nastepne pytanie .Do obudowy filtru powietrza przyklejona jest puszka do ktorej sa podpiete dwa cieniutkie wezyki a ja niewiem co to jest Mechanik mi przepiol te wezyki i teraz ta puszka jest odlaczona ale zato mi sie turbina zalancza .Teraz niewiem czy jazda bez tej podpietej puszki nie zaszkodzi mojej mazdzie.Dziekuje za odpowiedz na poprzednie pytanie
Dzieki wielkie i pozdrawiam .Moze znajdzie sie osoba ktora udzieli mi informaci na temat mojej czarnej skrzynki.Zgóry dziekuje
wiec posadzam ze ta czarna magiczna plastikowa skrzyneczka do ktorej dochodza dwa wezyki to "komora podcisnienia" jeden wezyk wysysa z niej powietrze i tworzy sie podcisnienie... a drugi wezyk idzie z komory do (i tu cholera nie jestem pewny)ale chyba do EGR'a (zaworu recyrkulacji spalin). Kolejnosc podlaczenia wezykow do puszki jest bez znaczenia. Jest tylko pytanie czy na wezyku idacym od zaworu solenoidowego jest wytwarzane podcisnienie... wystarczy zatkac palem i zobaczyc czy zasysa. Jezeli to nie dziala to szukaj rozwiazania w tematach o: EGR, zawor recyrkulacji spalin itd. Moze bylo tam cos majstrowane i zaslepiane.. a kontrolka swiec zarowych nie mruga 
- Od: 30 cze 2007, 21:32
- Auto: Mazda 626 2.0 DITD, 2001
Dzieki wielkie ,na jednym dochodzacym wezyku do czarnej pouszki jest podcisnienie ale poza puszka juz je gubi i dlatego musilem ja pominac .Kontrolki nie mrugaja . Puszke pominolem dlatego ze przez utrate podcisnienia na niej turbina mi sie nie zalanczala .Teraz jest ok ,tylko niewiem czym grozi jazda bez tej puszki ,i to pytanie mnie nurtuje .Jesli ktos zna odpowiedz na to pytanie to prosze o odpowiedz .Dziekuje i pozdrawiam
puszka ma okreslona pojemnosc parenascie razy wieksza niz maly zaworek solenoidowy w puszcze nagromadzi sie wieksza ilosc podcisnienia niz jest w stanie wytworzyc maly zaworek w tym samym (krotkim) czasie. Czyli tak jakby mala butla z podcisnieniem – wiec czas otwarcia zaworu sterowanego podcisnieniem bedzie krotszy i "mniej stabilny" gdy puszki/butli zabraknie..co za tym idzie hmm... zawor na turbinie szybciej sie zuzyje... bedzie pracowal np 60 razy na minute zamiast 6 razy po 10 sekund... czyli 10 razy szybciej/wiecej...
dobrze to sobie wymyslilem
niech ktos potwierdzi kto sie na tym zna 

- Od: 30 cze 2007, 21:32
- Auto: Mazda 626 2.0 DITD, 2001
Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz .Teraz wiem ze ta puszka powinna byc .Pozdrawiam
Sprawdź szczelność albo zapchanie wężyków...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Strona 1 z 1