Nietypowa usterka – elektryka, sterowanie ECU. / diagnoza: alternator
1, 2
Ja swego czasu miałem problem z rozrusznikiem zawieszał się i dopiero po 3,4 prubach uruchamiał silnik czyściłem go sprawdzałem na wszystkie sposoby i nic aż pewnego dnia padł mi alternator kupiłem więć nowy i problem z rozrusznikiem się zakończył niewiem jak te dwie żeczy są ze sobą związane ale sprawdz alternator odpal i sprawdz jakie podaje napięcie prawidłowo powinno być od 14 do 14.5 sprawdz również czy sam alternator nie jest gorący pozdro
Ostatnio edytowano 15 paź 2009, 20:49 przez staś, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 18 lip 2007, 16:07
- Auto: 323f 2.0 DITD BJ
Po usterce wszystko działa normalnie tylko rozrusznik nie kręci
Bo jak wiemy rozrusznik bierze napięcie prosto z akumulatora które przechodzi przez przekaźnik musisz sprawdzić co się dzieje z prądem w którym miejscu zanika, ale najpierw spróbuj odpalić auto z odłączonym alternatorem naładuj na maksa akumulator albo podłącz dwa równolegle i odpal zobacz czy po nagrzaniu stanie się to samo jeżeli nie to stabilizator albo alternator. Przyczyna może być prozaiczna wystarczy że któraś z części elektronicznych się nagrzeje zrobi zwarcie i wszystko szaleje .
Bo jak wiemy rozrusznik bierze napięcie prosto z akumulatora które przechodzi przez przekaźnik musisz sprawdzić co się dzieje z prądem w którym miejscu zanika, ale najpierw spróbuj odpalić auto z odłączonym alternatorem naładuj na maksa akumulator albo podłącz dwa równolegle i odpal zobacz czy po nagrzaniu stanie się to samo jeżeli nie to stabilizator albo alternator. Przyczyna może być prozaiczna wystarczy że któraś z części elektronicznych się nagrzeje zrobi zwarcie i wszystko szaleje .

- Od: 26 lip 2009, 15:38
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16v Ziaba ;]
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=13851 prosze o pomoc w powyzszym temacie o juz nie mam sil. pzdr
- Od: 1 lip 2009, 15:40
- Auto: Mazda 323F 1.8 BA BP
1, 2