Długo nie odpalany silnik
Strona 1 z 1
Silnik który będe wkładał do auta stał jakiś niecały rok w garażu, bez osprzętu, czy przed rozruchem trzeba coś wlać na tłoki? Słyszałem o nafcie, ale wole się upewnić, może nalać na każdy tłok przed zalaniem oleju, olej semisyntetyk, silnik ma 160kkm.
- Od: 19 gru 2008, 18:46
- Auto: Xedos 2.0 V6
kosior81, dzisiaj mam dobry humor, więc poprawiłem za Ciebie temat
Zapoznaj się proszę na przyszłość z regulaminem pisania na forum –> Regulamin.
Raz odpalałem długo nieodpalany silnik. Podstawa to oczywiście stan oleju, który trzeba sprawdzić w pierwszej kolejności. Ja wlałem trochę oleju do każdego cylindra i na wykręconych świecach kręciłem kołem pasowym. Olej się trochę rozprowadził i dopiero wtedy go odpaliłem.
Raz odpalałem długo nieodpalany silnik. Podstawa to oczywiście stan oleju, który trzeba sprawdzić w pierwszej kolejności. Ja wlałem trochę oleju do każdego cylindra i na wykręconych świecach kręciłem kołem pasowym. Olej się trochę rozprowadził i dopiero wtedy go odpaliłem.
Generalnie dobra rada, jestem tylko troche ciekawy czy jak stał bez osprzętu i niestety nie włożyłem nic w kolektory, tylko nakryłem kocem całość, to czy nie dostał osadów na szklankach, może nafta w razie czego rozpuści naloty po wilgoci, generalnie nie było tam jej zbyt dużo, jednak trochę zawsze, ale z Twojego sposobu też skorzystam, generalnie kończe wyciagac właśnie stary silnik, robie to pierwszy raz, więc idzie jak krew z nosa
. Pozdraweiam
Nigdy jak nie wiesz jaki był poprzedni olej w silniku,i co z tego jak było napisane w b.to i tak nie wierz.Pamiętaj,że po kupnie pojazdu,a w szczególnośći xedosa najp.będzie 10W-40,nieznacznie od firmy bo i tak jest kombinowany.
- Od: 17 wrz 2009, 13:27
- Auto: Mazda xedos 6.2l.!993r.
Temat skończony, kilka obrotów na kluczu, później trochę na rozruszniku i odpalony, wszystko ok.
Nic nie starzeje się tak szybko jak nowoczesność.
Strona 1 z 1