Składane lusterka w X9

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Marek 161BD081 » 7 paź 2009, 12:55

Witam!
Spotkałem się z kilkoma niezbyt przychylnymi opiniami odnośnie używania składanych lusterek szczególnie pora zimową.
Ponoć coś na mrozie czasem lubi tam pękać.
Jak jest w rzeczywistości – może ktoś to potwierdzić lub obalić?

Pytam bo mam zamiar powiązać ich składanie i rozkładanie z pracą centralnego zamka ale ... nie wiem jaka będzie "żywotność" tego szczególnie w porze zimowej.

Pozdrawiam!
Marek
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Od: 28 lut 2009, 23:05
Auto: RIP: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez bazyl wspaniały » 7 paź 2009, 17:24

Będą działaś póki się nie zepsują, podejżewam że więcej nikt Ci nie powie.
Ma działać i tyle, a jak się zatnie to popchniesz ręką i po zawodach. To jest mechanizm, ma jakąś tam żywotność. Auto masz w miarę młode więc podejżewam że parę lat to pochodzi.
Obrazek
"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Forumowicz

Od: 19 mar 2006, 19:10
Auto: ś.p 626 GE FP
ś.p 626 GE KL
ś.p XEDOS9 KF
ś.p Fiesta 1,3
Grand Caravan 3.3LPG :D
Virago 535

Postprzez azalisz555 » 7 paź 2009, 17:44

a w milenkach sie nie skladaja? przynajmniej u mnie, niech ktoś potwierdzi/zaprzeczy, plz
(znaczy sie jak wjechał we mnie jakiś menel na rowerze to złożył, ale że tak powiem ręcznie) :|
Forumowicz

Od: 17 cze 2009, 01:34
Auto: TA KJ 95' z seksownym paskiem :)

Postprzez bazyl wspaniały » 7 paź 2009, 18:53

azalisz555 obadaj czy nad guzikami sterowania szyb masz guzik do składania lusterek i będziesz wiedział. Ale z tego co mi wiadomo to się nie składają
Obrazek
"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Forumowicz

Od: 19 mar 2006, 19:10
Auto: ś.p 626 GE FP
ś.p 626 GE KL
ś.p XEDOS9 KF
ś.p Fiesta 1,3
Grand Caravan 3.3LPG :D
Virago 535

Postprzez Italiano » 7 paź 2009, 20:44

W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez voytecku » 7 paź 2009, 22:30

Marek 161BD081 napisał(a):Pytam bo mam zamiar powiązać ich składanie i rozkładanie z pracą centralnego zamka ale ... nie wiem jaka będzie "żywotność" tego szczególnie w porze zimowej

Na wszelki wypadek zrob sobie odciecie, zeby nie skladaly sie razem z otwieraniem/zamykaniem.

azalisz555 napisał(a):a w milenkach sie nie skladaja?

Jest jedna w Polsce i – z tego co wiem – druga na swiecie, ktora ma elektrycznie skladane lusterka.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/z_MEjvvCuRA&hl=pl&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/z_MEjvvCuRA&hl=pl&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez azalisz555 » 7 paź 2009, 22:48

to z tyłu to znaczek efini? a czy to nie są magiczne lusterka które mckoper wystawił na aukcji jakiś czas temu? :D :D :D :D :D :D :D
a w xedach są składane elektrycznie? jeśli tak to przeciez można do milenki przełożyć, przeciez beda pasowac
ale te co ja mam u siebie można chyba bezpiecznie składac ręcznie? powiedzcie bo jak próbowałem to stawiają niemały opór, wiec na siłe nie pchałem xD

kurrrrrrde chce takie lampy na tył........ <jupi>
Forumowicz

Postprzez voytecku » 7 paź 2009, 23:09

azalisz555 napisał(a):to z tyłu to znaczek efini?

Tak

azalisz555 napisał(a):a czy to nie są magiczne lusterka które mckoper wystawił na aukcji jakiś czas temu?

Tamte wygladaly dokladnie tak samo, lecz nie byly elektrycznie skladane :)

azalisz555 napisał(a):a w xedach są składane elektrycznie?

Nie we wszystkich.

azalisz555 napisał(a):jeśli tak to przeciez można do milenki przełożyć, przeciez beda pasowac
ale te co ja mam u siebie można chyba bezpiecznie składac ręcznie

Można przelozyc i podlaczyc pod jakis przycisk. Jak masz recznie skladane (a na pewno masz), to lepiej recznie je skladac :)

azalisz555 napisał(a):powiedzcie bo jak próbowałem to stawiają niemały opór, wiec na siłe nie pchałem xD

Obydwa stawiaja duzy opor?

azalisz555 napisał(a):kurrrrrrde chce takie lampy na tył........ jupi

Niezle ma lampy, a jak zapala sie zarowki, to juz jest poezja :)

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Postprzez Marek 161BD081 » 8 paź 2009, 06:38

voytecku napisał(a):Na wszelki wypadek zrob sobie odciecie, zeby nie skladaly sie razem z otwieraniem/zamykaniem.

Planuje to zrobić to w taki sposób aby składały się po zamknięciu centralnym a otwierały dopiero po przekręceniu stacyjki. Ale oryginalne sterowanie jak najbardziej chcę zostawić – tryb "auto" będzie załączany osobnym przełącznikiem.
Na razie mam koncepcję tylko co i jak – będę musiał na początek zdjąć boczek i przyjżeć się okablowaniu (bo jakoś schematów do mojego niekoniecznie znalazłem) i przemyśleć cały układ aby był w miarę stabilny.
Tak na marginesie – zdejmował ktoś z Was boczki drzwi?

Pozdrawiam!
Marek
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Postprzez Janusz626 » 8 paź 2009, 10:13

Marek 161BD081 napisał(a):Tak na marginesie – zdejmował ktoś z Was boczki drzwi

tak
2 srubki w schowku pod zalepkami
1 srubka pod mala okragla zaslepka pod lusterkiem
zdjac "trojkat" zaslepke przy lusterku
zdjac maskownice klamki
podwazyc zatrzaski plastikowe te co sa od srodka dookola boczku na dole i po bokach
i sa jeszcze 2 cholerne metalowe zatrzaski wewnatrz
jak juz wszystko pusci to boczek caly do gory i uwazaj na przewody wewnatzr
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion

Postprzez azalisz555 » 8 paź 2009, 10:29

voytecku napisał(a):
azalisz555 napisał(a):jeśli tak to przeciez można do milenki przełożyć, przeciez beda pasowac
ale te co ja mam u siebie można chyba bezpiecznie składac ręcznie

Można przelozyc i podlaczyc pod jakis przycisk. Jak masz recznie skladane (a na pewno masz), to lepiej recznie je skladac :)

jupi, dobra wiadomość, może sie skusze w przyszłym roku jak jeszcze nie zezłomuje :D :D

voytecku napisał(a):
azalisz555 napisał(a):powiedzcie bo jak próbowałem to stawiają niemały opór, wiec na siłe nie pchałem xD

Obydwa stawiaja duzy opor?

może nikt ich nie składał wcześniej i po prostu sie zastały że sie tak wyraże
lewe to w zasadzie do wymiany bo lakier mi zszedł i purchelek jest, wiec myśle że tu jest kwestia jakiegoś syfu w środku, a prawe chodzi przy dość mocnym pociągnięciu (tam jest jakaś blokadka w sensie jakiś ząbek, wybrzuszenie czy coś chyba, żeby samo sie nie przesuwało?)

ps Voytecku, masz może jakieś lusterko na zbyciu? :D:D z8 ale to stare, nie nowe z taką poprzeczną wklęsłością, w łapach mają tylko nowe to musiałbym dwa kupić <jelen>

a i mały offtop. czy w jakiejkolwiek wersji xeda 9 czy milenki jest wycieraczka z tyłu? czay wszystkie maja podgrzewana szybe tylko? :)
Ostatnio edytowano 8 paź 2009, 10:39 przez azalisz555, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Janusz626 » 8 paź 2009, 10:38

Moje skladaki lustrzane tez chcialem podpiac pod centralke ale cos ostatnio zaczely sie buntowac i chyba maja separacje bo chodza sobie jak chca, raz jedno sie zamyka raz drugie i tak rzadko pracuja w parze :P
Forumowicz

Postprzez Marek 161BD081 » 8 paź 2009, 10:44

Janusz626– dzięki za info, spróbuję coś powalczyć.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Postprzez Janusz626 » 8 paź 2009, 10:46

Marek 161BD081 napisał(a):Janusz626- dzięki za info, spróbuję coś powalczyć.

nie ma sprawy ;)
Forumowicz

Postprzez voytecku » 8 paź 2009, 11:44

azalisz555 napisał(a):ps Voytecku, masz może jakieś lusterko na zbyciu? zebyzeby z8 ale to stare, nie nowe z taką poprzeczną wklęsłością,

Mam stare w kolorze Z8, ale nie wiem w tej chwili czy lewe, czy prawe (chyba lewe).

Mam rowniez dwa lusterka po liftingu i chromowane nakladki do nich. Oraz mam jedno fabrycznie nowe lusterko po liftingu :)

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Postprzez smiena » 8 paź 2009, 18:28

witam, mam problem z lewym lusterkiem, kumpel pewnego razu nie wiedzial ze mam elektrycznie skladane i recznie rozlozyl lewe i zaczelo sie, jak wciskam przycisk lusterko rozklada lub sklada sie ale jak dochodzi do konca to mechanizm nie zatrzymyje sie tylko silniczek mieli dalej i slychac skakanie po trybikach az do momentu az wylacze stacyjke, prawe lusterko wielokrotnie skladalem i roskladalem recznie i jest OK.
Jak naprawic lewe lusterko i ktore ze stykow w elektryce moga odpowiadac ze czasem lewe lusterko nie dziala a czasem prawe, czasem jak zloze recznie prawe to rozlozy sie po wcisnieciu przycisku i na odwrot, podejrzewam ze styki gdzies posniedzialy.
Ostatnio edytowano 12 lip 2010, 12:53 przez smiena, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 3 mar 2008, 00:07
Auto: Xedos9 2.5 V6 A/T 2002 r

Postprzez borofik » 8 paź 2009, 22:01

Nie rób tego ... kolego
ja zimą jeździłem miesiąc ze złożonymi ( nie mam garażu ) bo mi zamarzły
latem super bajer – zima pod chmurka lepiej nie składać
pozdrawiam
forewer tugeder
Forumowicz

Od: 28 lip 2008, 21:24
Auto: ???

Postprzez mckoper » 8 paź 2009, 22:32

azalisz555 napisał(a):Voytecku, masz może jakieś lusterko na zbyciu? zebyzeby z8 ale to stare, nie nowe z taką poprzeczną wklęsłością

Jak chcesz to mam na sprzedaż komplecik poliftowych lusterek z chromowanymi nakładkami i diodowymi kierunkami :) Kolor oczywiście Z8 czyli taki jak Twoja Milly :)

Obrazek

Marek 161BD081 napisał(a):Planuje to zrobić to w taki sposób aby składały się po zamknięciu centralnym a otwierały dopiero po przekręceniu stacyjki. Ale oryginalne sterowanie jak najbardziej chcę zostawić – tryb "auto" będzie załączany osobnym przełącznikiem.

Mam tak w swojej Milleni (patrz filmik wyżej). Sterowanie lusterkami podłączyłem do centralki centralnego zamka.
Miałem jeszcze koncepcje żeby podłączyć pod kierownice, w momencie włożenia kluczyka do stacyjki otworzyły by się lusterka (i odwrotnie) lecz prostsze było podpiąć się pod centralny :)
Zalecam zastosowanie jakiegoś wyłącznika bo czasami lepiej je wyłączyć jak np. wyskakujesz gdzieś na chwilkę ;)

smiena napisał(a):mam problem z lewym lusterkiem, kumpel pewnego razu nie wiedzial ze mam elektrycznie skladane i recznie rozlozyl lewe i zaczelo sie, jak wciskam przycisk lusterko rozklada lub sklada sie ale jak dochodzi do konca to mechanizm nie zatrzymyje sie tylko simniczek mieli dalej i slychac skakanie po trybikach az do momentu az wylacze stacyjke, prawe lusterko wielokrotnie skladalem i roskladalem recznie i jest OK.

Moje elektryczne lusterka można bez problemu otwierać elektrycznie lub manualnie. Najwidoczniej jakiś trybik puścił lub sie wyłamał :|

azalisz555 napisał(a):czy w jakiejkolwiek wersji xeda 9 czy milenki jest wycieraczka z tyłu? czy wszystkie maja podgrzewana szybe tylko?

Jeszcze z taką wersją się nie spotkałem i raczej nie spotkam bo w TA nie było wycieraczki tylnej szyby. Wszystkie TA mają podgrzewaną szybę.

pozdrawiam,
mckoper
Forumowicz

Od: 26 lut 2007, 23:22
Auto: CERVELO R5 Red eTape AXS

Postprzez azalisz555 » 8 paź 2009, 23:57

widziałem to zdjęcie już nie raz :D widze ze na aukcji nie poszły :D zejdziesz troche z ceny to wezme :) kierunki pomarańczowe?

a co do wycieraczki to tak sie spytalem, bo strasznie mnie wkurza to podczas deszczu ze nic nie widac, nawet jak naloze niewidzialna wycieraczke, woskowac szyby jeszcze nie próbowałem :D:D
Forumowicz

Postprzez Janusz626 » 9 paź 2009, 01:21

smiena napisał(a):i recznie rozlozyl lewe i zaczelo sie,

smiena napisał(a):ze czasem lewe lusterko nie dziala a czasem prawe

no i patrz... chyba twoj kolega tez byl u mnie bo mam to samo tyle ze od strony pasazera ;)

mckoper napisał(a):Miałem jeszcze koncepcje żeby podłączyć pod kierownice

a podpieciu fotela kierowcy nie myslales ?? tez by bylo fajnie, wkladasz kluczyk a fotel do pozycji ustawionej by powracal ;)

azalisz555 napisał(a):ale te co ja mam u siebie można chyba bezpiecznie składac ręcznie? powiedzcie bo jak próbowałem to stawiają niemały opór

bo tak musi byc, bedziesz pomykal na trasie ponad 200km/h i co ? same beda sie skladac :P na bank sie skladaja coby jakis pan w ciasnych butach ich nie zlamal :D

azalisz555 napisał(a):nawet jak naloze niewidzialna wycieraczke, woskowac szyby jeszcze nie próbowałem

a woskowanie tez nie pomoze :D :D taki urok wlasnie a jak ktos sie przyzwyczail np. ja do tylnej wycieraczki to sie ma tzn sie nie ma tej przyjemnosci ;)
azalisz555 napisał(a):nawet jak naloze niewidzialna wycieraczke

... a probowalej ja wlaczyc ?? :D :D :D :D hehe nie wytrzymalem [sorki] hahaha
Forumowicz