Składane lusterka w X9
Witam!
Spotkałem się z kilkoma niezbyt przychylnymi opiniami odnośnie używania składanych lusterek szczególnie pora zimową.
Ponoć coś na mrozie czasem lubi tam pękać.
Jak jest w rzeczywistości – może ktoś to potwierdzić lub obalić?
Pytam bo mam zamiar powiązać ich składanie i rozkładanie z pracą centralnego zamka ale ... nie wiem jaka będzie "żywotność" tego szczególnie w porze zimowej.
Pozdrawiam!
Marek
Spotkałem się z kilkoma niezbyt przychylnymi opiniami odnośnie używania składanych lusterek szczególnie pora zimową.
Ponoć coś na mrozie czasem lubi tam pękać.
Jak jest w rzeczywistości – może ktoś to potwierdzić lub obalić?
Pytam bo mam zamiar powiązać ich składanie i rozkładanie z pracą centralnego zamka ale ... nie wiem jaka będzie "żywotność" tego szczególnie w porze zimowej.
Pozdrawiam!
Marek
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Będą działaś póki się nie zepsują, podejżewam że więcej nikt Ci nie powie.
Ma działać i tyle, a jak się zatnie to popchniesz ręką i po zawodach. To jest mechanizm, ma jakąś tam żywotność. Auto masz w miarę młode więc podejżewam że parę lat to pochodzi.
Ma działać i tyle, a jak się zatnie to popchniesz ręką i po zawodach. To jest mechanizm, ma jakąś tam żywotność. Auto masz w miarę młode więc podejżewam że parę lat to pochodzi.

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
a w milenkach sie nie skladaja? przynajmniej u mnie, niech ktoś potwierdzi/zaprzeczy, plz
(znaczy sie jak wjechał we mnie jakiś menel na rowerze to złożył, ale że tak powiem ręcznie)
(znaczy sie jak wjechał we mnie jakiś menel na rowerze to złożył, ale że tak powiem ręcznie)
- Od: 17 cze 2009, 01:34
- Auto: TA KJ 95' z seksownym paskiem :)
azalisz555 obadaj czy nad guzikami sterowania szyb masz guzik do składania lusterek i będziesz wiedział. Ale z tego co mi wiadomo to się nie składają

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Marek 161BD081 napisał(a):Pytam bo mam zamiar powiązać ich składanie i rozkładanie z pracą centralnego zamka ale ... nie wiem jaka będzie "żywotność" tego szczególnie w porze zimowej
Na wszelki wypadek zrob sobie odciecie, zeby nie skladaly sie razem z otwieraniem/zamykaniem.
azalisz555 napisał(a):a w milenkach sie nie skladaja?
Jest jedna w Polsce i – z tego co wiem – druga na swiecie, ktora ma elektrycznie skladane lusterka.
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/z_MEjvvCuRA&hl=pl&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/z_MEjvvCuRA&hl=pl&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Pozdrawiam,
voytecku.
to z tyłu to znaczek efini? a czy to nie są magiczne lusterka które mckoper wystawił na aukcji jakiś czas temu?
a w xedach są składane elektrycznie? jeśli tak to przeciez można do milenki przełożyć, przeciez beda pasowac
ale te co ja mam u siebie można chyba bezpiecznie składac ręcznie? powiedzcie bo jak próbowałem to stawiają niemały opór, wiec na siłe nie pchałem xD
kurrrrrrde chce takie lampy na tył........
a w xedach są składane elektrycznie? jeśli tak to przeciez można do milenki przełożyć, przeciez beda pasowac
ale te co ja mam u siebie można chyba bezpiecznie składac ręcznie? powiedzcie bo jak próbowałem to stawiają niemały opór, wiec na siłe nie pchałem xD
kurrrrrrde chce takie lampy na tył........

azalisz555 napisał(a):to z tyłu to znaczek efini?
Tak
azalisz555 napisał(a):a czy to nie są magiczne lusterka które mckoper wystawił na aukcji jakiś czas temu?
Tamte wygladaly dokladnie tak samo, lecz nie byly elektrycznie skladane
azalisz555 napisał(a):a w xedach są składane elektrycznie?
Nie we wszystkich.
azalisz555 napisał(a):jeśli tak to przeciez można do milenki przełożyć, przeciez beda pasowac
ale te co ja mam u siebie można chyba bezpiecznie składac ręcznie
Można przelozyc i podlaczyc pod jakis przycisk. Jak masz recznie skladane (a na pewno masz), to lepiej recznie je skladac
azalisz555 napisał(a):powiedzcie bo jak próbowałem to stawiają niemały opór, wiec na siłe nie pchałem xD
Obydwa stawiaja duzy opor?
azalisz555 napisał(a):kurrrrrrde chce takie lampy na tył........ jupi
Niezle ma lampy, a jak zapala sie zarowki, to juz jest poezja
Pozdrawiam,
voytecku.
voytecku napisał(a):Na wszelki wypadek zrob sobie odciecie, zeby nie skladaly sie razem z otwieraniem/zamykaniem.
Planuje to zrobić to w taki sposób aby składały się po zamknięciu centralnym a otwierały dopiero po przekręceniu stacyjki. Ale oryginalne sterowanie jak najbardziej chcę zostawić – tryb "auto" będzie załączany osobnym przełącznikiem.
Na razie mam koncepcję tylko co i jak – będę musiał na początek zdjąć boczek i przyjżeć się okablowaniu (bo jakoś schematów do mojego niekoniecznie znalazłem) i przemyśleć cały układ aby był w miarę stabilny.
Tak na marginesie – zdejmował ktoś z Was boczki drzwi?
Pozdrawiam!
Marek
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Marek 161BD081 napisał(a):Tak na marginesie – zdejmował ktoś z Was boczki drzwi
tak
2 srubki w schowku pod zalepkami
1 srubka pod mala okragla zaslepka pod lusterkiem
zdjac "trojkat" zaslepke przy lusterku
zdjac maskownice klamki
podwazyc zatrzaski plastikowe te co sa od srodka dookola boczku na dole i po bokach
i sa jeszcze 2 cholerne metalowe zatrzaski wewnatrz
jak juz wszystko pusci to boczek caly do gory i uwazaj na przewody wewnatzr
voytecku napisał(a):azalisz555 napisał(a):jeśli tak to przeciez można do milenki przełożyć, przeciez beda pasowac
ale te co ja mam u siebie można chyba bezpiecznie składac ręcznie
Można przelozyc i podlaczyc pod jakis przycisk. Jak masz recznie skladane (a na pewno masz), to lepiej recznie je skladac
jupi, dobra wiadomość, może sie skusze w przyszłym roku jak jeszcze nie zezłomuje
voytecku napisał(a):azalisz555 napisał(a):powiedzcie bo jak próbowałem to stawiają niemały opór, wiec na siłe nie pchałem xD
Obydwa stawiaja duzy opor?
może nikt ich nie składał wcześniej i po prostu sie zastały że sie tak wyraże
lewe to w zasadzie do wymiany bo lakier mi zszedł i purchelek jest, wiec myśle że tu jest kwestia jakiegoś syfu w środku, a prawe chodzi przy dość mocnym pociągnięciu (tam jest jakaś blokadka w sensie jakiś ząbek, wybrzuszenie czy coś chyba, żeby samo sie nie przesuwało?)
ps Voytecku, masz może jakieś lusterko na zbyciu?

a i mały offtop. czy w jakiejkolwiek wersji xeda 9 czy milenki jest wycieraczka z tyłu? czay wszystkie maja podgrzewana szybe tylko?
Ostatnio edytowano 8 paź 2009, 10:39 przez azalisz555, łącznie edytowano 1 raz
Moje skladaki lustrzane tez chcialem podpiac pod centralke ale cos ostatnio zaczely sie buntowac i chyba maja separacje bo chodza sobie jak chca, raz jedno sie zamyka raz drugie i tak rzadko pracuja w parze 
Janusz626– dzięki za info, spróbuję coś powalczyć.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
azalisz555 napisał(a):ps Voytecku, masz może jakieś lusterko na zbyciu? zebyzeby z8 ale to stare, nie nowe z taką poprzeczną wklęsłością,
Mam stare w kolorze Z8, ale nie wiem w tej chwili czy lewe, czy prawe (chyba lewe).
Mam rowniez dwa lusterka po liftingu i chromowane nakladki do nich. Oraz mam jedno fabrycznie nowe lusterko po liftingu
Pozdrawiam,
voytecku.
witam, mam problem z lewym lusterkiem, kumpel pewnego razu nie wiedzial ze mam elektrycznie skladane i recznie rozlozyl lewe i zaczelo sie, jak wciskam przycisk lusterko rozklada lub sklada sie ale jak dochodzi do konca to mechanizm nie zatrzymyje sie tylko silniczek mieli dalej i slychac skakanie po trybikach az do momentu az wylacze stacyjke, prawe lusterko wielokrotnie skladalem i roskladalem recznie i jest OK.
Jak naprawic lewe lusterko i ktore ze stykow w elektryce moga odpowiadac ze czasem lewe lusterko nie dziala a czasem prawe, czasem jak zloze recznie prawe to rozlozy sie po wcisnieciu przycisku i na odwrot, podejrzewam ze styki gdzies posniedzialy.
Jak naprawic lewe lusterko i ktore ze stykow w elektryce moga odpowiadac ze czasem lewe lusterko nie dziala a czasem prawe, czasem jak zloze recznie prawe to rozlozy sie po wcisnieciu przycisku i na odwrot, podejrzewam ze styki gdzies posniedzialy.
Ostatnio edytowano 12 lip 2010, 12:53 przez smiena, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 3 mar 2008, 00:07
- Auto: Xedos9 2.5 V6 A/T 2002 r
azalisz555 napisał(a):Voytecku, masz może jakieś lusterko na zbyciu? zebyzeby z8 ale to stare, nie nowe z taką poprzeczną wklęsłością
Jak chcesz to mam na sprzedaż komplecik poliftowych lusterek z chromowanymi nakładkami i diodowymi kierunkami

Marek 161BD081 napisał(a):Planuje to zrobić to w taki sposób aby składały się po zamknięciu centralnym a otwierały dopiero po przekręceniu stacyjki. Ale oryginalne sterowanie jak najbardziej chcę zostawić – tryb "auto" będzie załączany osobnym przełącznikiem.
Mam tak w swojej Milleni (patrz filmik wyżej). Sterowanie lusterkami podłączyłem do centralki centralnego zamka.
Miałem jeszcze koncepcje żeby podłączyć pod kierownice, w momencie włożenia kluczyka do stacyjki otworzyły by się lusterka (i odwrotnie) lecz prostsze było podpiąć się pod centralny
Zalecam zastosowanie jakiegoś wyłącznika bo czasami lepiej je wyłączyć jak np. wyskakujesz gdzieś na chwilkę
smiena napisał(a):mam problem z lewym lusterkiem, kumpel pewnego razu nie wiedzial ze mam elektrycznie skladane i recznie rozlozyl lewe i zaczelo sie, jak wciskam przycisk lusterko rozklada lub sklada sie ale jak dochodzi do konca to mechanizm nie zatrzymyje sie tylko simniczek mieli dalej i slychac skakanie po trybikach az do momentu az wylacze stacyjke, prawe lusterko wielokrotnie skladalem i roskladalem recznie i jest OK.
Moje elektryczne lusterka można bez problemu otwierać elektrycznie lub manualnie. Najwidoczniej jakiś trybik puścił lub sie wyłamał
azalisz555 napisał(a):czy w jakiejkolwiek wersji xeda 9 czy milenki jest wycieraczka z tyłu? czy wszystkie maja podgrzewana szybe tylko?
Jeszcze z taką wersją się nie spotkałem i raczej nie spotkam bo w TA nie było wycieraczki tylnej szyby. Wszystkie TA mają podgrzewaną szybę.
pozdrawiam,
mckoper
widziałem to zdjęcie już nie raz
widze ze na aukcji nie poszły
zejdziesz troche z ceny to wezme
kierunki pomarańczowe?
a co do wycieraczki to tak sie spytalem, bo strasznie mnie wkurza to podczas deszczu ze nic nie widac, nawet jak naloze niewidzialna wycieraczke, woskowac szyby jeszcze nie próbowałem
:D
a co do wycieraczki to tak sie spytalem, bo strasznie mnie wkurza to podczas deszczu ze nic nie widac, nawet jak naloze niewidzialna wycieraczke, woskowac szyby jeszcze nie próbowałem
smiena napisał(a):i recznie rozlozyl lewe i zaczelo sie,
smiena napisał(a):ze czasem lewe lusterko nie dziala a czasem prawe
no i patrz... chyba twoj kolega tez byl u mnie bo mam to samo tyle ze od strony pasazera
mckoper napisał(a):Miałem jeszcze koncepcje żeby podłączyć pod kierownice
a podpieciu fotela kierowcy nie myslales
azalisz555 napisał(a):ale te co ja mam u siebie można chyba bezpiecznie składac ręcznie? powiedzcie bo jak próbowałem to stawiają niemały opór
bo tak musi byc, bedziesz pomykal na trasie ponad 200km/h i co ? same beda sie skladac
azalisz555 napisał(a):nawet jak naloze niewidzialna wycieraczke, woskowac szyby jeszcze nie próbowałem
a woskowanie tez nie pomoze
azalisz555 napisał(a):nawet jak naloze niewidzialna wycieraczke
... a probowalej ja wlaczyc