Problem z akumulatorem – szybkie rozładowanie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez tomeknieb10 » 6 paź 2009, 19:46

Witam,
niedawno kupiłem nowy akumulator (Warta 15V; 60A) do mojej mazdy 5. Kupiłem go, bo gdy jeździłem na poprzednim często bywało że samochód nie chciał zapalić -myślałem że jest to wina akumulatora. Po zamontowaniu nowego, auto bez problemu dawało się uruchomić. Jednak po 3 tygodniach problem powrócił. Znów często są problemy z uruchomieniem. Auto jest jeżdżone co 2 dni. Co może być powodem tej usterki? Jak temu zaradzić?
Za wszelkie pomocne komentarze z góry dzięki.
tomeknieb10

Postprzez atommy78 » 6 paź 2009, 19:58

Powodów może być kilka:
1) alternator nie ładuje akumulatora wystarczająco – wina alternatora
2) jeździsz na krótkich dystansach, a zużywasz dużo prądu (słuchanie radia lub włączanie świateł na postoju, dodatkowe wyposażenie w samochodzie np. odtwarzacz dvd, subwofer itp.) – wina Twoja
Forumowicz

Od: 2 wrz 2008, 20:33
Auto: Mazda 5 2.0 MZR-CD

Postprzez M5 » 7 paź 2009, 10:36

3) usterka w instalacji...pobór prądu w stanie spoczynku większy od kilku mili amper.
4) uszkodzone lub źle zamontowane lub bez przerwy działające dodatkowe urządzenie pobierające w stanie spoczynku kilkanaście i więcej miliamper...

Czasem bywa nietypowa sprawa....zatem elektryk samochodowy powinien szybko temat rozwikłać za pomocą miernika i matematyki :)

Kiedyś spotkałem się z taką nietypową sytuacją że auto miało zamontowany monitoring GPS via GSM...gość często parkował w garażu podziemnym gdzie GPSu nie było a GSM na pograniczu zasięgu...systematycznie GSM szukał sieci i wypompowywał akumulator auta...ale gdy pomiaru dokonywano w zakładzie wszystko było niby OK...a akumulator jednak jakimś dziwnym sposobem jakoś systematycznie się rozładowywał...dopiero pomiar elektryki w miejscu gdzie auto często parkowało wykazało prawdę...prąd podkradał GSM szukając notorycznie połączenia z BTS....po dokładnym sprawdzeniu monitoringu okazało się że elektronika GSM wymagała wymiany oprogramowania...po wgraniu wszystkiego jak należy... problem zniknął.

Pozdrawiam M5 :D
Forumowicz

Od: 9 paź 2008, 21:09
Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 110KM