Bezpośredni wtrysk LPG – 2.3 DISI – opinie, porady

Dział poświęcony użytkowaniu aut z instalacjami gazowymi przeznaczonymi do zasilania silników z wtryskiem bezpośrednim paliwa.

Postprzez jancio68 » 6 paź 2009, 14:59

Zdarza się także w Polsce, że na niektóre parkingi nie można wjechać autem zasilanym LPG. Zdaniem fachowców, wiele zależy od użytkownika: – W przypadku instalacji mieszalnikowych może teoretycznie zdarzyć się, że z zaniedbanej instalacji gaz zacznie się ulatniać

No i może dojść do sytuacji, że w Realu pogonią was z parkingu. <lol>
Jak zabraknie ropy to i wszystkich pochodnych. Gaz też.
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez Sevyoruum » 6 paź 2009, 15:01

Jezeli ktos by mi przedstawil odpowiednia alternatywe, czyli: pewnosc, ze nie wplynie to na zywotnosc silnika, brak spadku osiagow, brak mozliwosci jakiegos rozszczelnienia i byloby to przy tym tansze, to zapewne tez bym kupowal to tansze, bo tylko krowa nie zmienia pogladow. Jednakze dla mnie lpg nie jest alternatywa dla benzyny w autach takich jak CX.

Ciekaw jestem jak by wygladala dyskusja, gdybym nie bylo mowy o lpg w CX'ie, ale o lpg o np w audi R8, albo lamborghini murcielago i zaczalbym temat tak...

Wlasnie wstawilem lpg do swojej R osemeczki, jestem ciekaw jakie sa wrazenia innych uzytkownikow R 8 w gazie.

I zaloze sie, ze 99% z Was powiedzialoby, ze to herezja.

Dla mnie lpg w CX'ie tez jest herezja.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 16 sty 2009, 13:00

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 15:04

Chodzi o parkingi podziemne, gdzie zainstalowane są czujniki, na parkingach "pod chmurką" obok REAL'u nie ma takich czujników, a poza tym takie zakazy to widzimisię prywatnych właścicieli parkingów i nic mi do tego.
Forumowicz

Od: 19 paź 2008, 23:06
Auto: 2007 CX-7 US

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 15:08

Jezeli ktos by mi przedstawil odpowiednia alternatywe, czyli: pewnosc, ze nie wplynie to na zywotnosc silnika, brak spadku osiagow, brak mozliwosci jakiegos rozszczelnienia i byloby to przy tym tansze

Udowodnij zatem, że jest tak jak przypuszczasz. Silnik, żyje krócej itd... :)

Dla mnie brak automatu w wersji Europejskiej jest herezją :P
Forumowicz

Postprzez Pablo » 6 paź 2009, 15:08

Sevyoruum napisał(a):Jezeli ktos by mi przedstawil odpowiednia alternatywe, czyli: pewnosc, ze nie wplynie to na zywotnosc silnika, brak spadku osiagow, brak mozliwosci jakiegos rozszczelnienia i byloby to przy tym tansze, to zapewne tez bym kupowal to tansze, bo tylko krowa nie zmienia pogladow. Jednakze dla mnie lpg nie jest alternatywa dla benzyny w autach takich jak CX.

Ciekaw jestem jak by wygladala dyskusja, gdybym nie bylo mowy o lpg w CX'ie, ale o lpg o np w audi R8, albo lamborghini murcielago i zaczalbym temat tak...

Wlasnie wstawilem lpg do swojej R osemeczki, jestem ciekaw jakie sa wrazenia innych uzytkownikow R 8 w gazie.

I zaloze sie, ze 99% z Was powiedzialoby, ze to herezja.

Jak dla mnie to do bentleya mogą sobie zakładać i co najwyżej jest to bez sensu – np z tego powodu, że bagażnik pomniejszy ;). Herezją , profanacją tego nie nazwę, bo auto dla mnie to nie przedmiot kultu, żeby się ekscytować jaki rodzaj paliwa wypada tankować. Wspomnijcie, że jeszcze parę lat temu ON był uncool. Po rzym marki takie jak porsche diesla wprowadziły. jakoś nikt nie płacze, że to herezja. Idąc tym tokiem rozumowania, wolę mięć 4 litrową benzynę pod maską na lpg niż 1.3 na rasowym fałpałerze
Częste mycie skraca życie.....
Obrazek

Jest: Tribute 3.0 V6/B2500 2.5 TD>
Było: 626 2.0 LPG/626 2.5 V6 Cronos/323 1.3 LPG
Będzie: MAZDA
Forumowicz

Od: 23 sty 2005, 16:42
Auto: B2500 2.5 TD , Tribute 3.0 V6

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 15:11

BlueEfficiency w nowej E-Klasie to też herezja, bo nie jara benzyny, jakby mógł ją jarać.
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 6 paź 2009, 15:14

Sevyoruum napisał(a):

Byłoby mniej więcej tak:

"Koledzy doradźcie! Właśnie zakładam instalację w swoim Murcielago i instalator pyta się czy butlę wstawić pod moje siedzenie, czy pasażera! Jak jest u was? Podobno siedzenie tylko trochę będzie podniesione a zawór bezpieczeństwa wypada tak między nogami."<lol>
Forumowicz

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 15:18

Hahahahaha (wszyscy się śmieją) <lol>
A ciekawe co by powiedzieli koledzy, widząc że masz CX-7 na benzynę robisz zakupy w REALU i to duży koszyk na tydzień bo taniej wychodzi <lol>
Ostatnio edytowano 6 paź 2009, 16:07 przez pc131, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez kryystian » 6 paź 2009, 16:06

Pablo napisał(a):Widzisz kolego, niektórzy już wyrośli z przechwałek, o tym jak długiego mają w spodniach

to jest rozmowa o lpg człowieku
Pablo napisał(a):czy nie żal mi auto za 70 tysi pakować w błoto i wozić piasek na budowę

czy ja się pytam jak traktujesz swoją kobiete?
Pablo napisał(a):Twoje/Wasze ( zagorzałych przeciwników lpg) kompleksy

wiele widze wiesz o moich kompleksach, no tak <sex:algida>
Pablo napisał(a):Jest, nazywa się metan i pozyskuję się go z krowiego łajna i....?

A węgiel to koks , to antracyt
Sevyoruum napisał(a):Ale te wrazenia i przyjemnosc daje glownie silnik, a ladujac w niego lpg czesc tej przyjemnosci tracimy. I to wlasnie dla mnie jest hipokryzja. Uwazam, ze to jest kupowanie auta na glownie na pokaz, nie biorac pod uwage wszystkich kosztow, ktore sie z tym wiaza.

własnie o tym cały czas jest tu mowa
HARDLINE
Forumowicz

Od: 16 lip 2008, 19:57
Auto: gh sport
(6mps)

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 16:09

Ale te wrazenia i przyjemnosc daje glownie silnik, a ladujac w niego lpg czesc tej przyjemnosci tracimy. I to wlasnie dla mnie jest hipokryzja. Uwazam, ze to jest kupowanie auta na glownie na pokaz, nie biorac pod uwage wszystkich kosztow, ktore sie z tym wiaza.

ale wy nie jeździcie na LPG więc nie wiecie o czym jest mowa hahaha

moim zdaniem na pokaz to można montować w samochodzie takie rzeczy:
BC Racing Coilovers, AEM CAI, AutoExe Carbon Front Grille, StreetUnit TurboSmart BOV, 7" Shorty Mazda Antenna, Injen Pre-Filter,SPC Ball Joints,JDM window visor, Luminics JDM Yellow, Oil Filter Conversion, SU Rear Bone Engine Mount,Kaixen HID 6000k

brakuje jeszcze MUGEN Ultra blue LED montowane pod podłogą
hahaha
Ostatnio edytowano 6 paź 2009, 16:12 przez pc131, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez kryystian » 6 paź 2009, 16:10

a "wy" chyba też nie
HARDLINE
Forumowicz

Od: 16 lip 2008, 19:57
Auto: gh sport
(6mps)

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 16:13

jeżeli "wy" to ja, to ja tak a nie nie, bo mam auto na LPG poza Mazdą CX-7 i dodam, że nie jest to druga Mazda CX-7
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 6 paź 2009, 16:20

pc131 napisał(a):Hahahahaha (wszyscy się śmieją) <lol>
A ciekawe co by powiedzieli koledzy, widząc że masz CX-7 na benzynę robisz zakupy w REALU i to duży koszyk na tydzień bo taniej wychodzi <lol>

Nie spotkają mnie tam. Nie lubię marketów wszelakich. Bez względu na to jak się nazywają i jaką akurat promocję mają. Kupuję w małych lokalnych sklepikach akurat to co potrzebuję. Podobno są też takie z tanią benzynką i tańszym gazem i to wszystko na jednej karcie zniżkowej. :P
Przepraszam za OT ale być może to jest też jakaś odpowiedź na pytanie o moją ignorancję dla lpg.
Forumowicz

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 16:24

Ignorancja ignorancją, ale zawiść, ze ktoś pierw wydał więcej, żeby potem wydać mniej, pogarda, cheć otrucia oparami gazu – to są negatywne uczucia <lol>
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 6 paź 2009, 16:35

pc131 napisał(a):Ignorancja ignorancją, ale zawiść, ze ktoś pierw wydał więcej, żeby potem wydać mniej, pogarda, cheć otrucia oparami gazu – to są negatywne uczucia <lol>

I tu trafiłeś chyba w sedno. My ci po prostu zazdrościmy tej instalacji i tych oszczędności, które poczynisz dzięki niej -a my nie!
<płacze>
Forumowicz

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 16:38

Ale ja jej nie mam w CX-7 więc tak samo nie oszczędzam – gdybyś czytał to byś wiedział Obrazek Ale mam TV PHILIPS z technologią AmbiLight i PerfectPixel2, która poszerza doznania filmowe. Kto ogląda telewizję na zwykłym Samsungu czy SONY z Saturna, traci tyle szczegółów i generalnie jest heretykiem. No i oczywiście dobry telewizor HD, 100Hz z wysokim kontrastem, należy podłączyć pod N-kę. Obowiązkowo odtwarzacz Blue-Ray. Dla mnie ktoś kto ogląda na takim ekranie programy przez kabel analogowy z kablówki... brak słów, to jest dopiero hipokryzja.
Ostatnio edytowano 6 paź 2009, 16:48 przez pc131, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Pablo » 6 paź 2009, 16:45

kryystian napisał(a):
Pablo napisał(a):Widzisz kolego, niektórzy już wyrośli z przechwałek, o tym jak długiego mają w spodniach

to jest rozmowa o lpg człowieku

Próbowaliście udowodnić,że jazda na lpg to wiocha i tego się czepiłem

kryystian napisał(a):
Pablo napisał(a):czy nie żal mi auto za 70 tysi pakować w błoto i wozić piasek na budowę

czy ja się pytam jak traktujesz swoją kobiete?

też pakuję ją w błoto :) hahaha
http://belchatow.com/pablo/we2009/ada.jpg

kryystian napisał(a):
Pablo napisał(a):Twoje/Wasze ( zagorzałych przeciwników lpg) kompleksy

wiele widze wiesz o moich kompleksach, no tak <sex:algida>

Jeżeli nie kompleksy powodują jechanie po kimś, po postanowił do auta za 130 tys założyc gaz, to co? zwykła zawiść?

kryystian napisał(a):
Pablo napisał(a):Jest, nazywa się metan i pozyskuję się go z krowiego łajna i....?

A węgiel to koks , to antracyt

Brakło argumentów? bo jakoś związku z dyskusją nie widzę?

kryystian napisał(a):
Sevyoruum napisał(a):Ale te wrazenia i przyjemnosc daje glownie silnik, a ladujac w niego lpg czesc tej przyjemnosci tracimy. I to wlasnie dla mnie jest hipokryzja. Uwazam, ze to jest kupowanie auta na glownie na pokaz, nie biorac pod uwage wszystkich kosztow, ktore sie z tym wiaza.

[/quote]

A może gościa stać na auto, które daje przyjemność z jazdy (duży silnik) właśnie dzięki temu że jest ono na lpg? Koszt paliwa to główny koszt eksploatacji auta. W tym wszystkim opony, serwis i cała reszta to pikuś. W moim przypadku jest to 2 koła w kieszeni miesięcznie. ( robie ok 60-70 tys rocznie).
Poza tym, jak już pisałem, nie dyskutuję o zasadności czy nie, zakładania gazu. Każdy zrobi wg uznania. Ja w kilku autach miałem, w nastepnym mieć nie będę. Wkurza tylko nagonka na gazowców.
Częste mycie skraca życie.....
Obrazek

Jest: Tribute 3.0 V6/B2500 2.5 TD>
Było: 626 2.0 LPG/626 2.5 V6 Cronos/323 1.3 LPG
Będzie: MAZDA
Forumowicz

Od: 23 sty 2005, 16:42
Auto: B2500 2.5 TD , Tribute 3.0 V6

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 16:55

A czy przeciwnicy LPG mają w salonach telewizory LOEWE czy SAMSUNG? Czy buty kupują u Armaniego czy w CCC? Słuchacie mp3? Przecież to stratny format. Już wyjmować odtwarzacze z mazd i montować SACD! Proponuję także w komórkach zamontować głośniki BOSE i wyświetlacze o 32-bitowej głębi. Bo inaczej to wstyd przy tej waszej benzynie <lol> Dobrze by było też golić brwi regularnie, aby jakieś włoski nie wystawały ponad linię (należy pamiętać o symetrii) – żadnych oznak obciachu. Pryszcze wypalić i zatuszować tuszem Laboratuar Garnier Paris <lol>
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 6 paź 2009, 17:10

Do Cx-a lejemy benzynę ale poza tym na wszystkim innym oszczędzamy. Dlatego buty tylko u Deichmana, telewizory LG z Mławy a na sprzęcie Bose słuchamy mp3. To też daje oszczędności.
Forumowicz

Postprzez pc131 » 6 paź 2009, 17:41

Przynajmniej się pośmiać można ;)
Forumowicz