Witam ! Mam problem z moja madzią !
Szukałem odpowiedzi na ten temat , ale nie znalazłem na forum takich samych objawów.....
Jak jadę czyli od biegów 2 do 5 ,( przy wrzucaniu jedynki tego nie ma ) gdy wciskam sprzęgło za każdym razem słychać stukniecie dość głośne i wyczuwalne jest lekkie szarpniecie......
W podobnych postach wyczytałem , ze to może byc przegub , ale chciałbym sie upewnić....
i jeszcze jedno : czy musze z tym szybko lecieć do naprawy czy mogę jeszcze z tydzien pojeździć ?
Stuki przy wciskaniu sprzęgła
Strona 1 z 1
No i temat do zamknięcia
!! To ani koło dwumasowe , ani przegub......przyczyna bardziej prozaiczna.
Okazało sie , ze miałem za twardo ustawione sprzęgło ( cos tak czułem , ze z cięzko chodzi ) i uzywałem za duzej siły do wciskania....wyrwałem sobie jakaś blachę przy wale....
Spawanko u mechanika ...50 zł z kieszeni i wszystko hula.....a jak sprzęgło teraz miodzio chodzi...

Okazało sie , ze miałem za twardo ustawione sprzęgło ( cos tak czułem , ze z cięzko chodzi ) i uzywałem za duzej siły do wciskania....wyrwałem sobie jakaś blachę przy wale....
Spawanko u mechanika ...50 zł z kieszeni i wszystko hula.....a jak sprzęgło teraz miodzio chodzi...
- Od: 19 wrz 2008, 10:48
- Auto: Mazda 6 2,0 D Tunning
To tak mozna ? A jak sie ustawia " na miekko " ?dziador1 napisał(a): miałem za twardo ustawione sprzęgło
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
co zrobiłeś z tym twardo ustawionym sprzęgłem jak je zmiękczyłeś?
Ja nic......po odebraniu od mechanika po spawaniu , zauważyłem , ze sprzęgło jest lepiej ustawione....nie wiem czy ustawiali go czy samoczynnie po przyspawaniu blachy zaczęło lepiej chodzić.....a może juz dawno mi sie cos nadrywało i dlatego ciężko chodziło...nie wiem
- Od: 19 wrz 2008, 10:48
- Auto: Mazda 6 2,0 D Tunning
Ja w swoim samochodzie zauważyłem ostatnio że przy naciskaniu pedału sprzęgła (nawet delikatnym) czuć takie lekkie pulsowanie które przy ruszaniu czy zmianie biegów w trasie odczuwa się jako takie hmmm... "chrobotanie". Silnik trochę zaczyna też drżeć przy puszczaniu sprzęgła.
W czym może tkwić problem?? :\
W czym może tkwić problem?? :\
- Od: 13 sie 2009, 10:20
- Auto: Mazda 5 2007r. 2.0 benzyna
Z tego co mi wiadomo to raczej normalne takie delikatne pulsowanie w m6 (co mnie raczej lekko irytuje osobiscie). Delokatne sciaganie na prawo i pulsowanko sprzegla zaliczyli mi panowie w servisie jako typowe zachowanie madzi (mowa o starszych rocznikach).
Magda6 121km 04r. diesel 2.0
- Od: 29 wrz 2009, 17:17
Strona 1 z 1