Czarny dym przy przyspieszaniu
Mam problem ze swoją madzią walczę juz z tym z dwa miesiące.Otóż w mojej madzi występuja stuki ,ale słyszalne są one dopiero przy obrotach od 2400 do około2800 i tylko na piątce.na początku zanim nie doszłem do tego iż mazda 6 ma ręcznie regulowane zawory miałem wrażenie że są to hydrauliczne popychacze, po rozmowie tel.z Jaksą przeregulowałem zawory efekt był ,ale mizerny teraz jestem na etapie podejrzeń że to którys z wtrysków ,ale też nie mam pewności bo jak pisałem dzieje się to tylko na w/wspomnianych obrotach i raczej tylko na piątce ,ma moc nie kopci a stuki są podobne do głośnych zaworów na dodatek ten stuk wzmaga się gdy ostrzej dodam gazu ,ale kiedy depne do dechy i minie 2900 obrotów to mija .Może ktoś mi podpowie gdzie i czego szukać.
-
Pawel Trzeciak
Pawel Trzeciak napisał(a):Mam problem ze swoją madzią ...Może ktoś mi podpowie gdzie i czego szukać.
moze po prostu sprawdz przelewowo, w jakim stanie sa wtryski,
a najlepiej podejdz na kalibracje do ASO
i wtedy bedziesz mial pewnosc
i gdzie dalej szukac czy co wymieniac
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Injection Amount Learning
• To confirm the dispersion of the fuel injection amount, the PCM calculates the change in engine speed.
• Based on the change in engine speed, the PCM confirms the fuel injection amount in each cylinder and increases or decreases that amount in order to smooth engine operation. The amount of increase or decrease is stored as the learning factor and used to correct the fuel injection amount. Due to this, the dispersion of the fuel injection amount is resolved.
• The PCM stores the learning factor until the next time the factor is updated.
• Injection amount learning is performed at the following three pressure levels in the common rail (35,55,65 MPa).
Automatic learning
• The PCM carries out injection amount learning every 1,500 km within the first 6,000 km of driving and every 10,000 km after that, when the following conditions are satisfied at idle:
– Gear is in neutral position.
– Vehicle speed is 0 km/h {0 mph}.
– Engine coolant temperature is 65°C {104°F} or above.
– A/C is not operating.
• Three learning cycles occur during automatic learning.
• If any of these conditions change while carrying out injection amount learning, the process will be suspended. It will continue when the conditions are once again satisfied.
• Due to the priority ranking of the learning function, injection amount learning is given a lower priority than MAF learning. If both injection amount and MAF learning can occur at the same time, MAF learning will be performed first, followed by injection amount learning.
Using the WDS or equivalent for learning
• By using the WDS or equivalent, the learning function can be freely controlled. Due to this, even if the PCM or fuel injector is replaced, the learning factor can be stored again.
• Three learning cycles occur during periodic inspection and four learning cycles after replacing fuel injectors.
Specjalnie dla E.
Niech sobie chłopaczek przetłumaczy, zrozumie i zapamięta.
• To confirm the dispersion of the fuel injection amount, the PCM calculates the change in engine speed.
• Based on the change in engine speed, the PCM confirms the fuel injection amount in each cylinder and increases or decreases that amount in order to smooth engine operation. The amount of increase or decrease is stored as the learning factor and used to correct the fuel injection amount. Due to this, the dispersion of the fuel injection amount is resolved.
• The PCM stores the learning factor until the next time the factor is updated.
• Injection amount learning is performed at the following three pressure levels in the common rail (35,55,65 MPa).
Automatic learning
• The PCM carries out injection amount learning every 1,500 km within the first 6,000 km of driving and every 10,000 km after that, when the following conditions are satisfied at idle:
– Gear is in neutral position.
– Vehicle speed is 0 km/h {0 mph}.
– Engine coolant temperature is 65°C {104°F} or above.
– A/C is not operating.
• Three learning cycles occur during automatic learning.
• If any of these conditions change while carrying out injection amount learning, the process will be suspended. It will continue when the conditions are once again satisfied.
• Due to the priority ranking of the learning function, injection amount learning is given a lower priority than MAF learning. If both injection amount and MAF learning can occur at the same time, MAF learning will be performed first, followed by injection amount learning.
Using the WDS or equivalent for learning
• By using the WDS or equivalent, the learning function can be freely controlled. Due to this, even if the PCM or fuel injector is replaced, the learning factor can be stored again.
• Three learning cycles occur during periodic inspection and four learning cycles after replacing fuel injectors.
Specjalnie dla E.
Yapa napisał(a):|
Czyli, że ściema?
absolutnie nie!
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Yapa napisał(a):uzasadnienie, please...
A jak sobie to wyobrazasz? Chcesz jakis cytat z tekstu do ktorego ma dostep tylko ASO? Przeciez Enduro nie pracuje w ASO mazdy i caly czas powtarza ze opiera sie na swoim doswiadczeniu Szkoda, tylko ze ciekawe teksty wychodza dopiero w takich okolicznosciach Jezeli ktos ma ochote poszperac w tajemnicach mazdy zarezerwowanych dla ASO, radze szukac na stronach z koncowka .ru
Swoja droga jak na przedstawiciela
takie conajmniej "dziwne" stwierdzenienewbie napisał(a):Autoryzowany Serwis Mazdy w Lublinie
newbie napisał(a):Niech sobie chłopaczek przetłumaczy, zrozumie i zapamięta.
Masz problem techniczny z Mazdą? Szukasz sprawdzonego serwisu? Awaria? Daj znać – postaram się Tobie pomóc!
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
☎ 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
☎ 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
maxkls napisał(a):A jak sobie to wyobrazasz? Chcesz jakis cytat z tekstu do ktorego ma dostep tylko ASO? Przeciez Enduro nie pracuje w ASO mazdy i caly czas powtarza ze opiera sie na swoim doswiadczeniu
jeżeli ktoś twierdzi że coś jest dobre to chyba ma jakieś uzasadnienie, tym bardziej kiedy strona przeciwna przytacza cytaty instrukcji z ASO. nie wymagam od Enduro cytatów z tajnych archiwów na stronach rosyjskich, chcę zwykłego uzasadnienia. Chcę po prostu wiedzieć, czy warto wydawać 150 zł na kalibrację wtrysków, czy nie i dlaczego.
- Od: 31 gru 2007, 16:39
- Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM
newbie napisał(a):Specjalnie dla E.
to po prostu trywialna drwina,
ale mnie to nie rusza,
bo gosc jest laikiem rzeczywistosci
a ponadto ja nie dyskutuje
m.in.
ze zwolennikami Radia Ma ryja!
E.
Witam mam ten sam problem co kolega Whisky1, dokładnie te same objawy. zawór EGR czyściłem – pozostawiłem nie zaślepiony ze względu że posiada czujnik, Intercooler troszkę sęe poci ale jest aluminiowy także zakładam że po wymianie.
Czekam na jakiekolwiek podpowiedzi co to może byc.
Pozdrawiam
Czekam na jakiekolwiek podpowiedzi co to może byc.
Pozdrawiam
MAZDA 6 KOMBI MZR-CD , 100KW/136 KM 2004 r.
- Od: 13 maja 2009, 21:33
- Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD – 136 KM, 2004 r.
U mnie bylo to samo
Kopcil strasznie. Bylem U Jaksy w maju ,zrobilem kalibracje wtryskiwaczyi powiedziano mi ze silnikiem wszystko ok.
Dalej kopcił
Teraz przyszla pora na wymaine oleju Zrobilem ja juz 1500 km temu Przy okazji wymienilem wszystkie filtry na oryginalne mazdy (paliwo ,olej i powietrza ) wczesniej byly knecht. Przy okazji przeczyscilem EGR. Od jakiegos czasu zauwazylem ze mniej dymi a wczora postanowilem to sprawdzic i po rozgrzaniu silnika deptalem go prawie do podlogi po drodze z pracy i nic nie dymilo z zwykle bylo czarno za mna az glupio mi bylo
U mnie to pomoglo
A i jeszcze zalalem dexelie 5w30 wczesniej mialem mobil1 i valvoline
Kopcil strasznie. Bylem U Jaksy w maju ,zrobilem kalibracje wtryskiwaczyi powiedziano mi ze silnikiem wszystko ok.
Dalej kopcił
Teraz przyszla pora na wymaine oleju Zrobilem ja juz 1500 km temu Przy okazji wymienilem wszystkie filtry na oryginalne mazdy (paliwo ,olej i powietrza ) wczesniej byly knecht. Przy okazji przeczyscilem EGR. Od jakiegos czasu zauwazylem ze mniej dymi a wczora postanowilem to sprawdzic i po rozgrzaniu silnika deptalem go prawie do podlogi po drodze z pracy i nic nie dymilo z zwykle bylo czarno za mna az glupio mi bylo
U mnie to pomoglo
A i jeszcze zalalem dexelie 5w30 wczesniej mialem mobil1 i valvoline
- Od: 28 wrz 2008, 14:07
- Auto: Mazda 6 Kombi '04 2.0 CDTI 136
Bieski81 napisał(a):U mnie bylo to samo
Dalej kopcił
Przy okazji wymienilem wszystkie filtry na oryginalne mazdy (paliwo ,olej i powietrza ) wczesniej byly knecht.
U mnie to pomoglo
Tiaaa...., zwłaszcza że Mazda in the Europe loguje właśnie filtry ( przynajmniej paliwa) Knechta
- Od: 19 cze 2009, 11:47
- Auto: mazda 6 diesel 136KM
Smaszcz napisał(a):Tiaaa...., zwłaszcza że Mazda in the Europe loguje właśnie filtry ( przynajmniej paliwa) Knechta
I oleju rowniez. Ostatnio kupilem oryginal w ASO i oprocz "mazda" mial tez logo Knechta.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Smaszcz napisał(a):Bieski81 napisał(a):U mnie bylo to samo
Dalej kopcił
Przy okazji wymienilem wszystkie filtry na oryginalne mazdy (paliwo ,olej i powietrza ) wczesniej byly knecht.
U mnie to pomoglo
Tiaaa...., zwłaszcza że Mazda in the Europe loguje właśnie filtry ( przynajmniej paliwa) Knechta
Moze i tak ale u mnie bylo napisane mazda nie knecht na kazdym filtrze Nie wiem kto je produkuje na pewno powietrza wygladal inaczej niz knecht
Ale czy to ma znaczenie co jest napisane?????????? Wazne ze jest dobry
Bieski81 napisał(a):Smaszcz napisał(a):Bieski81 napisał(a):U mnie bylo to samo
Dalej kopcił
U mnie to pomoglo
Moze i tak ale u mnie bylo napisane mazda nie knecht na kazdym filtrze Nie wiem kto je produkuje na pewno powietrza wygladal inaczej niz knecht
Ale czy to ma znaczenie co jest napisane?????????? Wazne ze jest dobry
Jednak ważne! KNECHT robi jedne z najlepszych filtrów na rynku. Jeżeli nie masz napisu KNECHT lub DENSO obiektywnie wymieniłeś filtr na gorszy, pomimo że logowany napisem "Mazda". Niestety mariaż z Fordem przyniósł i takie kwiatki.... W każdym razie wymiana filtrów KNECHTA na ory Mazdy sama przez się nie może spowodować braku dymienia, poza jednym przypadkiem, że owe filtry były stare i zasyfione. Dlatego nie pisz głupot, że wymiana Knechta na co innego spowodowało brak dymu...
- Od: 19 cze 2009, 11:47
- Auto: mazda 6 diesel 136KM
Jednak ważne! KNECHT robi jedne z najlepszych filtrów na rynku. Jeżeli nie masz napisu KNECHT lub DENSO obiektywnie wymieniłeś filtr na gorszy, pomimo że logowany napisem "Mazda". Niestety mariaż z Fordem przyniósł i takie kwiatki.... W każdym razie wymiana filtrów KNECHTA na ory Mazdy sama przez się nie może spowodować braku dymienia, poza jednym przypadkiem, że owe filtry były stare i zasyfione. Dlatego nie pisz głupot, że wymiana Knechta na co innego spowodowało brak dymu...[/quote]
Mądrego to dobrze posluchac ... A obiektywnie to wszystkie filtry byly czyste
Dziekuje uprzejmie za uswiadomienie...
Mądrego to dobrze posluchac ... A obiektywnie to wszystkie filtry byly czyste
Dziekuje uprzejmie za uswiadomienie...
Dla mnie kalibracja od początku była trochę podejrzana. Takie oprogramowanie projektuje się tak, żeby samo co jakiś czas badało swoje środowisko i korygowało swoje działanie. To logiczne, bo wszystkie elementy się zużywają i trzeba żeby działanie software skompensowało zużycie sprzętu.
Także ja tutaj zgodzę się z newbie.
Co więcej, myślę, że więcej może być złego niż dobrego z kalibracji. Soft bierze pod uwagę styl jazdy kierowcy i go pamięta. Po kalibracji zaczynamy wszystko od zera.
To, że po kalibracji jest chwilę lepiej to pozór. Nawet jeśli jest ciszej i ma więcej mocy – to nic nie znaczy. Przed kalibrację pewnie kierowca jeździł spokojnie i soft się do tego dostosował – skutkiem tego, gdy ktoś depnął, to było głośniej. Po kalibracji soft jest na zero, więc zakłada neutralnego kierowcę (a nie spokojnego).
Maszyny nie uznają zasady stosowanej przez niektórych ludzi ("lepiej nie wiedzieć"). Dla nich wiedza o stylu jazdy kierowcy może być tylko plusem. Natomiast zużycie samochodu nie przebiega tak szybko, żeby korekta raz/10 kkm nie była wystarczająca...
Z ciekawostek... Soft w samochodach jest tak robiony, by przy prędkościach 90 i 120 km/h osiągać idealne zużycia paliwa. Dlaczego? Odpowiedź w każdym prospekcie...
Także ja tutaj zgodzę się z newbie.
Co więcej, myślę, że więcej może być złego niż dobrego z kalibracji. Soft bierze pod uwagę styl jazdy kierowcy i go pamięta. Po kalibracji zaczynamy wszystko od zera.
To, że po kalibracji jest chwilę lepiej to pozór. Nawet jeśli jest ciszej i ma więcej mocy – to nic nie znaczy. Przed kalibrację pewnie kierowca jeździł spokojnie i soft się do tego dostosował – skutkiem tego, gdy ktoś depnął, to było głośniej. Po kalibracji soft jest na zero, więc zakłada neutralnego kierowcę (a nie spokojnego).
Maszyny nie uznają zasady stosowanej przez niektórych ludzi ("lepiej nie wiedzieć"). Dla nich wiedza o stylu jazdy kierowcy może być tylko plusem. Natomiast zużycie samochodu nie przebiega tak szybko, żeby korekta raz/10 kkm nie była wystarczająca...
Z ciekawostek... Soft w samochodach jest tak robiony, by przy prędkościach 90 i 120 km/h osiągać idealne zużycia paliwa. Dlaczego? Odpowiedź w każdym prospekcie...
Grzegorz Strzałkowski
newbie napisał(a):• The PCM carries out injection amount learning every 1,500 km within the first 6,000 km of driving and every 10,000 km after that
Dzieki Newbie za odpowiedz, ale mam pytania:
1. "PCM wykonuje nauke co kazde 1500km poczynajac od pierwszych 6000km jazdy i co kazde 10000km po tym" – jak mam to rozumiec? Co 1500km ORAZ co 10000km?
2. Skoro potrzebne sa idle obroty przy predkosci zero, brak biegu, brak klimy, oraz temperatura silnika powyzej 65st, oraz brak "oczekujacej" kalibracji MAF, szansa na to, zeby takie warunki dlugo sie nie pojawily jest calkiem spora, a na to zeby w trakcie rozpoczetej kalibracji zostala przerwana jeszcze wieksza... czyli wniosek jak na moj gust... kalibracja manualna jest potrzebna...?
3. Serwis ma obowiazek przeprowadzac kalibracje na przegladach z tego co tu widze...?
4. Teoria o kalibracji "do kierowcy" nie ma sensu skoro kalibracja przebiega zgodnie z czterema wymogami ktore przedstawiles, czyli "na spokojnie", wiec to czy ktos "kopyci" czy "kapeluszy" komputer ma generalnie w pupie...?
PS. Szkoda ze nie mam dostepu do takich dokumentow, bo wiele wyjasniaja "mitow" paletajacych sie po forum
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.