Piszczące hamulce

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez endless » 7 wrz 2009, 17:15

Witam

Pojawił się u mnie problem jak w temacie, na wstępie zaznaczam iż sprawa nie dotyczy np. nowych klocków. Najbardziej nasilony pisk wystepuje gdy ruszamy autem szczególnie gdy trochę postoi, później w trakcie jazdy piszczenie prawie że ustaje przypominając jednak co jakiś czas o sobie. Jedno co mogę jeszcze stwierdzić to pisk ustaje jak naciśnie się hamulec. Ma ktos pomysł jaka może być usterka?
Forumowicz

Od: 20 lut 2009, 08:55
Auto: Mazda 626 2.0 DITD 2000 r.

Postprzez Riki » 7 wrz 2009, 17:18

Mogą być:

-stare klocki które ocierają o tarczę ( u mnie tak było...)
-klocki stoją w prowadnicach i nie "odskakują" od tarczy
-kilka innych przypadków..

Jedyna rada: wyjąć, zobaczyć co w trawie piszczy ew. wymienić co trzeba, rozruszać zaciski, prowadnice i powinno być OK.

Sprawdziłbym jeszcze stan płynu hamulcowego a jeśli jest stary to wymienił i odpowietrzył.

Pozdrawiam.
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez endless » 7 wrz 2009, 18:04

Dziękuje za pomoc
Forumowicz

Od: 20 lut 2009, 08:55
Auto: Mazda 626 2.0 DITD 2000 r.

Postprzez piter88 » 8 wrz 2009, 02:23

stare klocki albo spalone klocki (wystarcza mocne dochamowanie na nie rozgrzanych hamulacach. nieznam sie na mazdach, ale objawy sa podobne do tzw. zapieczonych hamulcow (interesuje sie inna marka a tam raczej po 9latach "zapiekanie" sie hamulcow po 9latach sie nie zdaza tylko po 25 :P ale byc moze to... w takiej sytuacji przydaloby sie rozebranie zaciskow i okreslenie stanu ich czesci (np tloczki/cylindry ze wzerami, powodowane zaciskow chyba dlugim postoju z regoly albo luzne czyli wytarte prowadnice moga powodowac wyzej wymienione efekty znaczy ze sie "heble zacinaja")
ps. po avatarze mysle ze sie chyba interesujemy ta sama marka :D w tym ze ja tym ze ja tymi starszymi niz nowszymi modelami :D
Początkujący

Od: 7 wrz 2009, 19:21