Witam. Mam oto problem z Madzią. Jechałem do pracy i nagle mi zgasła i juz wiecej nie chciala zapalic, krecila dobrze ale zadnej reakcji. Wczesniej juz mialem problemy z obrotami (SCV- nadal posiadam scv z kodem 006) czasami mi gasła ale zawsze odpalała czasami lepiej a czasami gorzej. Od jakiegos tez czasu wyskakiwaly mi kontrolki check engine i TSC i po jakims czasie gasły podejrzewalem ze te kontrolki mialy cos wspólnego z egr. Mazda była podpieta pod kompa i oto błedy:
P0022 Intake Variable Cam timing salenoid
P1300 Boost calibration fault
P3302 brak opisu
P0401 Egr
P0402 Egr
Odrazu zasugerowalem SCV ale wymontowali go i podpinali na krótko do akumulatora i dzialal. Sprawdzali go tez na mierniku i pokazywal opór 0,002. Teraz niewiem czy ten scv dziala czy nie. Moze ktos wie co te błedy oznaczaja nigdzie nie mogłem znalezsc opisów. Z góry dzieki
Temat poprawiony / Myjk
Jak sprawdzić elektrycznie zawór SCV
Strona 1 z 1
Mazii napisał(a):Odrazu zasugerowalem SCV ale wymontowali go i podpinali na krótko do akumulatora i dzialal. Sprawdzali go tez na mierniku i pokazywal opór 0,002. Teraz niewiem czy ten scv dziala czy nie.
dzis zmierzylem moj SCV, taki zapasowy i ma 2,6 ohma
kabel maja ok. 0.4
czyli ok. 2 Ohm jest okay
a jesli twoj ma 0,002ohma,
to ma zwarcie!
pozdr.
Enduro.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Dzieki Enduro
Zamówilem nowy zawór SCV i po załozeniu odrazu zapaliła i nie ma juz problemów nawet zawór nie był taki drogi chyba tanszy niz w polsce 106 euro ale niewiem czy koles sie nie walnal w sklepie
Pozostaje tylko problem bledów ktore wyskoczyły podczas podpiecia pod kompa. Na desce nie wyskakuje juz check engine i TSC ale podejzewam ze nadal te bledy sa i ze cos jest nie tak z czujnikiem od wałka rozrzadu chyba bład P0022.
Zamówilem nowy zawór SCV i po załozeniu odrazu zapaliła i nie ma juz problemów nawet zawór nie był taki drogi chyba tanszy niz w polsce 106 euro ale niewiem czy koles sie nie walnal w sklepie
Pozostaje tylko problem bledów ktore wyskoczyły podczas podpiecia pod kompa. Na desce nie wyskakuje juz check engine i TSC ale podejzewam ze nadal te bledy sa i ze cos jest nie tak z czujnikiem od wałka rozrzadu chyba bład P0022.
Ostatnio edytowano 28 sty 2014, 14:16 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
- Od: 18 wrz 2007, 21:31
- Auto: Mazda 6 2004 CiTD 136 KM TS2
Mazii napisał(a):Zamówilem nowy zawór SCV i po załozeniu odrazu zapaliła i nie ma juz problemów nawet zawór nie był taki drogi chyba tanszy niz w polsce 106 euro ale niewiem czy koles sie nie walnal w sklepie.
chyba tak!
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Strona 1 z 1