Problemy z czujnikami ABSu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Siw-y » 21 lip 2009, 00:20

Kod: Zaznacz cały
Kody układu ABS

Aby odczytać kody błędów zarejestrowane przez system ABS, należy:

1. Wyłączyć zapłon.
2. W gnieździe diagnostycznym, opisanym słowem "DIAGNOSTIC" odnaleźć styki GND i TBS i połączyć je kawałkiem przewodu (zmostkować).
3. Pomiędzy zaciski FBS i B+ należy podłączyć tester diodowy, przygotowany według wcześniej umieszczonego opisu.
4. Przekręcić stacyjkę do pozycji ON, nie uruchamiać silnika.
5. Po około 30 sekundach tester (lub kontrolka ABS) powinny zacząć mrugać, przekazu-jąc kody zapamiętanych błędów – jest to test KOEO (Key On, Engine Off).
6. Po zakończeniu testu KOEO należy uruchomić silnik i przejść do testu KOER (Key On, Engine Running) – komputer aktywnie przetestuje system ABS i być może wy-świetli dodatkowe komunikaty.

Kody błędów DTC dla układu ABS

11 – czujnik obrotów koła PP
12 – czujnik obrotów koła LP
13 – czujnik obrotów koła PT
14 – czujnik obrotów koła LT
15 – czujnik obrotów koła
22 – elektryka rozdzielacza / elektrozawór PP
24 – elektrozawór LP
26 – elektrozawór PT
27 – elektrozawór LT
29 – obwód PP-LT
30 – obwód LP-PT
51 – przekaźnik trybu awaryjnego (fail-safe)
53 – przekaźnik silnika pompy / silnik
61 – jednostka sterująca
63 – zasilanie

Punkt 3 można pominąć, wtedy będzie mrygać kontrolka ABS'u na desce, z diodą będą mrygały obie
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez jozef_sw » 21 lip 2009, 15:25

Podlaczam sie pod temat, wymienilem czujnik ABS lewy tyl, przez jakies 2 tygodnie byl spokoj a teraz znowu swieci kontrolka, z tym ze tylko kiedy silnik jest zimny – kiedy sie rozgrzeje to po swieceniu nie ma sladu. Jakies sugestie? Mam pecha i znowu padl czujnik czy sa jakies inne mozliwosci? :)
Początkujący

Od: 25 kwi 2006, 14:21
Auto: 323F BA KF

Postprzez wojtek75 » 22 lip 2009, 01:05

Siw-y napisał(a):Punkt 3 można pominąć, wtedy będzie mrygać kontrolka ABS'u na desce, z diodą będą mrygały obie

W mojej 626 GE FS pomimo podłączenia diody miga TYLKO kontrolka ABS.
Forumowicz

Od: 8 maja 2006, 17:12
Auto: Niedługo Mazda GH 2.2 :–)

Postprzez skorpek » 22 lip 2009, 13:51

Siw-y dokładnie tak mu to podpinałem :P Nie dawałem diody bo ma kontrolkę :P chwilę później u Kulka sprawdzałem w ten sam sposób i pięknie mu 12 wymigało <glupek2>
Natomiast u winko zarówno dioda jak i kontrolka świecą non stop i tu jest problem....
pozdrawiam skorpek ;)
Verstehen kann man das Leben rückwärts, leben muß man es aber vorwärts.

SWAP BA Z5 –> BP How-to BY–>Gadula
Forumowicz

Od: 9 sie 2008, 21:35
Auto: śleć :-D

Postprzez Marcin1990 » 22 lip 2009, 16:29

winko jak otowrzysz maskę przed akumulatorem są bezpieczniki, i jeden z nich jest cos o ABS, lub sprawdz w samochodzie bezpiecznik abs tak gdzie np od oswietlenia wnetrza itp
Marcin
Forumowicz

Od: 23 wrz 2008, 17:58
Auto: Mazda 323f BA 1998r. Special Edition 1.5 16V

Postprzez Siw-y » 22 lip 2009, 19:14

A dobrze żeście diodę podpięli? :P

skorpek napisał(a):Natomiast u winko zarówno dioda jak i kontrolka świecą non stop i tu jest problem....

Też tak czasem miewam, a spowodowane jest to niemożnością wejścia w tryb serwisowy, trzeba popróbować z inną masową dziurką ;)
Forumowicz

Postprzez skorpek » 22 lip 2009, 21:43

Siw-y napisał(a):trzeba popróbować z inną masową dziurką oczko

podpinałem się pod tą w górnym rzędzie, w takim razie przy najbliższej okazji podepnę pod tą w dolnym ;)
Siw-y napisał(a):A dobrze żeście diodę podpięli? język

diody podpinałem tak jak się powinno :P ale nawet bez niej kontrolka ABS świeciła bez przerwy :|
pozdrawiam skorpek ;)
Verstehen kann man das Leben rückwärts, leben muß man es aber vorwärts.

SWAP BA Z5 –> BP How-to BY–>Gadula
Forumowicz

Od: 9 sie 2008, 21:35
Auto: śleć :-D

Postprzez Siw-y » 22 lip 2009, 21:50

skorpek napisał(a):podpinałem się pod tą w górnym rzędzie, w takim razie przy najbliższej okazji podepnę pod tą w dolnym

Ja się podpinam w górnym bo w dolnym mi jakoś nie działało, co prawda w górnym też nie ale jak kilka razy wkładałem i wyciągałem to w końcu zaskoczyło, pewnie od nieużywania zaśniedziało, tak że próbuj :)
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Postprzez Kulej » 29 sie 2009, 14:10

Witam,
Mam uszkodzoną czujkę ABS, jest ona do wymiany oczywiście, ale nie o tym ten post.
Rozkręciłem dziś autko by ją obejrzeć , dokładniej. I zacząłem się zastanawiać jak ona działa, na czym polega sposób jej pracy.
Może za słabo przekopałem forum, ale nie znalazłem nic na ten temat. Nawet Google nie chciało mi nic powiedzieć na ten temat.
Jak by ktoś mógł mi to trochę objaśnić lub podesłać link był bym bardzo wdzięczny
Forumowicz

Od: 12 maja 2009, 14:53
Auto: Mazda 323p 1.3 BA

Postprzez Janusz626 » 29 sie 2009, 14:59

Czujniki ABS działaja na zasadzie indukcji magnetycznej, pierscien ABS-u na kole krecac sie zmienia pole elektromagnetyczne w samym czujniku ABS – daje impulsy a sterownik porownuje to z jakimis tam zalozeniami w mojej X9 44 razy w ciagu jednego obrotu.
Czujnik na wale tez mierzy predkosc obrotowa na tej samej zasadzie co czujnik ABS
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion

Postprzez sirMarcin1 » 17 paź 2009, 16:12

Witam!!

I chętnie podłączył bym się pod pytanko.
O samochodzie :
Mazda 323F 1997 1,5 16v DOHC

U mnie jest tak na zimnym silniku i stacyjka na ON pali się ABS po kilku sekundach gaśnie, zapalam silnik i lampka się zapala lub zdarza się że się nie zapala ale częściej zapala.
Wystarczy że zgaszę silnik stacyjka na ON kilka sekund i lampka gaśnie, zapalam silnik i jest oki czyli lampka zgaszona a podczas jazdy ABS działa, ale potrafi też być tak że silnik ciepły stacyjka na ON kilka sekund lampka gaśnie zapalam silnik i jest oki jadę ABS działa ale po pewnym czasie zupełnie losowo lampka się zapala no i ABS nie działa.

O tyle to dokuczliwe że jak widać za oknem coraz gorzej a tu takie losowe zachowanie i czasem przy hamowaniu muszę się zastanawiać mam ten ABS czy nie i jak to tylko zwykłe hamowanie na krzyżówce to ok ale jak dojdzie do jakiejś sytuacji awaryjnej no to może nie być czasu na podziwianie kontrolek na desce rozdzielczej.

Jeśli ktoś tak miał lub ma pomysł na to to proszę o info, ewentualnie może ktoś się orientuje w cenie czujnika ABS-u??
Początkujący

Od: 21 sie 2008, 19:52

Postprzez rumunn95 » 17 paź 2009, 19:50

podlacze sie pod temat. U mnie dzieje sie podobnie na zimnym silniku po odpaleniu zapalaja sie kontrolki ABS TCS i TCS OFF beda sie swiecic dopuki nie zgasze silnika :( i nie poczekam chwile i pozniej odpalam i jest git , na cieplym nic takiego sie nie dzieje raczej zepsuty czujnik odpada bo dzieje sie tylko na zimnym silniku .Mial ktos taki problem? Prosze o odp.
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Forumowicz

Od: 21 sie 2009, 16:53
Auto: MONDEO MK4 2.0TDCI GHIA ;) , Sachs Herkules i Sparta

Postprzez Bomber.ktmg » 26 paź 2009, 17:08

Witam.
Jak w temacie, w ciągu ostatniego tygodnia próbowałem parę razy dziennie odczytać błędy ABS metodą ze strony klubowej. Za każdym razem to samo-kontrolka ABS świeci światłem ciągłym, zarówno przy zgaszonym silniku jak i zapalonym. Historię mojego samochodu dopiero poznaję, gdyż niedawno zakupiłem madzie, więc nie wiem co mogło być przyczyną uszkodzenia ABS. Po rozebraniu licznika okazało się że poprzedni sprzedawca przeciął ścieżki prowadzące do kontrolki ABS i wpiął w ich miejsce jakieś "magiczne puzdereczko" powodujące wygaszenie kontrolki po paru sekundach po przekręceniu kluczyka( uszkodzone ścieżki naprawiłem, puzdereczko wyje...rzuciłem )

Czy mogę coś jeszcze zrobić, czy trzeba będzie wydać kasę na podpięcie pod komputer w jakimś serwisie? :(

Ps.styki diagnostyczne nie są zaśniedziałe, wszystko wygląda ok.
Forumowicz

Od: 29 cze 2008, 11:23
Auto: 323F BA 1.8 97r. i musiałem wsadzić LPG ;(
Mazda 6 GG 2006 fl. 2.3 benzynka :–)

Postprzez Bomber.ktmg » 2 lis 2009, 16:36

Stwierdziłem że sprawdzę jeszcze jedną rzecz.
Zrobiłem tester z białej diody(świecącej na niebiesko) i okazało się że dioda świeci światłem ciągłym na przekręconym kluczyku, a gdy zapalę silnik dioda gaśnie i już się nie zapala :| :| :| Jak to wytłumaczyć, dodam że kontrolka ABS na desce cały czas świeci a ABS z pewnością jest uszkodzony-blokuje koła.
Forumowicz

Postprzez winko » 4 lis 2009, 16:03

CzescBomber.ktmg . Nie zrobilem jeszcze u siebie z tym abs'em... kontrolka caly czas swieci... teraz juz wogule nie gasnie... jak dorwe wiecej czasu to bede patrzyl na to....

Sproboj moze rad z tego watku: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... highlight= [ u mnie tez nie wyswietla bledow ]
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2008, 14:40
Auto: Byl: 323F BA, WRX. Jest: Hawk STI

Postprzez Bomber.ktmg » 5 lis 2009, 11:30

czytałem ten temat :(
Forumowicz

Postprzez Tofson323 » 14 sty 2010, 22:42

Czy uporaliście się z tym problemem, ja zostawiłem autko na 2 dni wszystko ok w nocy odpaliłem autko i zaczeła świeci kontrolka od ABS był duży mróz może moduł poszedł, próbowałem odczytać błedy ABS i ten sam efekt to kolega, sprawdzałem przekaźniki włącza się ale ten od zabezpieczenia czyli zielony ?? :Pomocy niewiem za co się zabrać
Początkujący

Od: 12 sty 2010, 20:58

Postprzez Tofson323 » 14 sty 2010, 22:51

Witaj skorpek udało ci się zlokalizować usterke ABS
Początkujący

Od: 12 sty 2010, 20:58

Postprzez wadamczewski » 25 sty 2010, 13:30

Ja mam podobne objawy jak auto troche postoi. Przy pierwszym uruchomieniu swieci ciaglym swiatlem, po przejazdzce z kilkukrotnym hamowaniem na swiatlach, wlaczeniu i wylaczeniu silnika, kontrolka gasnie. Dodam ze przy pierwszym uruchomieniu ABS nie dziala (kontrolka swiecaca), natomiast pozniej dziala elegancko... :|
Początkujący

Od: 18 gru 2009, 18:43
Auto: 323f BA '97 Z5 1.5

Postprzez pawelwiecz » 17 lut 2010, 00:54

rowniez mam problem z ABSem ktorego wogóle nie widać ale na szczęscie jest.
widać czujniki za tarczami hamulcowymi a po zdemontowaniu aku i półki aku widać że pod czarnym plastikiem chowa sie pompa ABS.
ale problem trwa bo ABS nie działa.
poszukuje jakiegoś schematu któr mówiłby mi gdzie co jest ( przekażniki, moduł )
również nie swieci mi sie zadna kontrolka a w dodatku miał wymontowany bezpiecznik abs pod maska
kupiłem bezpiecznik (15 zł ) a abs cisza :(
Początkujący

Od: 16 lut 2010, 23:27