Witam,
Od tygodnia, dwóch mam dziwny problem przy skrzyni biegów. Problem pojawia się tylko przy wrzucaniu pierwszego i drugiego biegu, tylko podczas toczenia się/jazdy. Objawia się w następujący sposób. Przy przesuwaniu lewarka biegów (tak dobrze czuć dopiero przy powolnym przerzucaniu) mam wrażenie jakbym wrzucał biegi na ostro. Na lewarku czuć jakby w środku obracały się trybiki. Sprzęgło wciśnięte do spodu oczywiście. Czy to wina sprzęgła? Może coś ze skrzynią? W jednym temacie opisywałem problem z dziwnym dźwiękiem podczas wolnej jazdy, który jest tylko gdy sprzęgło jest puszczone. Dźwięk przypomina ten, który pojawia się przy jeździe na biegu wstecznym.
Dziwny objaw w skrzyni biegów przy zmianie biegów
Strona 1 z 1
Z tego co mi sie wydaje to moze konczyc sie skrzynia a dokladnie synchronizator w skrzyni kumpel tak mial tylko w audi tdi przy redukcji z 5 biegu na 4 mu zgrzytalo i tak jezdzil i w koncu mu skrzynia padla. Niechce cie straszyc i mam nadzieje ze sie myle 
- Od: 29 maja 2009, 09:56
- Auto: mx6 2.5 24v
Powiedzmy, że od początku posiadania auta mam problemy z wrzucaniem dwójki i wstecznego. Nieraz muszę się omachać po różnych biegach zanim ten wskoczy. Z dwójką mam problem, bo ciężko wskakuje podczas zmiany biegu na wyższy. A redukcja jest prawie niemożliwa. Pomagam sobie tym, że redukuję podczas hamowania, gdy silnik się przechyla do przodu. Poduszka pod skrzynię była wymieniana 4 miesiące temu.
Ten dziwny dźwięk i drgania na drążku zaczęły się po kilku bardzo ostrych redukcjach. Np. przy 100 km/h redukcja z 5 na 3 i szybkie puszczenie sprzęgła, tak że przez całe auto szedł duży wstrząs
Może poduszkę w kosmos wywaliło, albo coś poszło w skrzyni przy szarpnięciu – po wymianie poduch mam 3 sprawne z 5 (chyba 5 jest).
I zdarzyło mi się nie raz, przy szybkiej jeździe, że bieg mi nie wskoczył bo za wcześnie puściłem sprzęgło (ogólnie miałem tak mniej niż 10 razy). Poza zgrzytami i dziwnym zapachem nie było nic. Pewnie do czasu
Ten dziwny dźwięk i drgania na drążku zaczęły się po kilku bardzo ostrych redukcjach. Np. przy 100 km/h redukcja z 5 na 3 i szybkie puszczenie sprzęgła, tak że przez całe auto szedł duży wstrząs
I zdarzyło mi się nie raz, przy szybkiej jeździe, że bieg mi nie wskoczył bo za wcześnie puściłem sprzęgło (ogólnie miałem tak mniej niż 10 razy). Poza zgrzytami i dziwnym zapachem nie było nic. Pewnie do czasu
- Od: 3 lut 2009, 22:18
- Auto: Mitsubishi Eclipse
Basasael napisał(a):Wymieniany ..... jakiś miesiąc temu
Basasael napisał(a):Od tygodnia, dwóch mam dziwny problem przy skrzyni biegów
sprawdź jednak czy jest, skoro było ok po zmianie a zrobiło się nagle gorzej
Strona 1 z 1