To skąd te pytania ?barth0 napisał(a):ale juz jest oki i wszystko dziala
Serwis, obsługa i problemy z układem klimatyzacji
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Podepnę się pod temat...
W czerwcu napełniałem klimatyzację w serwisie a teraz już nie chłodzi... Klimy używałem w drodze do Polski i z powrotem do Anglii. Co może być przyczyną, czego szukać i gdzie?
W czerwcu napełniałem klimatyzację w serwisie a teraz już nie chłodzi... Klimy używałem w drodze do Polski i z powrotem do Anglii. Co może być przyczyną, czego szukać i gdzie?
Najczestrzym problemem jest nieszczelnosc układu, w szostkach czesto puszcza przewod pod akumulatorem , generalnie trzeba sprawdzic szczelnosc ( najlepiej azotem) nie ma na to recepty , kazdy przypadek jest inny...
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Witam
Jestem świerzym użytkownikiem Mazdy 6. Zaraz po zakupie zrobilem sprawdzenie klimy w serwisie klimatyzacji, okazało sie że praktycznie nie było w układzie czynnika chłodzącego. Poczatkowo chodziła znakomicie niestety szybko przyjemny chłodek sie skonczył. W serwisie sprawdzili i okazało się że jest nieszczelność w układzie. Uszkodzona jest pierwsza rurka wychodząca z chłodnicy klimatyzacji.
Czy któś mógłby mi podpowiedzieć gdzie w miarę szybko i w dobrej cenie mógłbym ją kupić.Kumplowi który również jakiś czas temu miał podobna awarie w Auto Wache z Poznania sprowadzali ja przez półtora miesiąca. Szczerze mówiac nie uśmiecha mi się tyle czekać.
Z góry dzieki za porade.
Jestem świerzym użytkownikiem Mazdy 6. Zaraz po zakupie zrobilem sprawdzenie klimy w serwisie klimatyzacji, okazało sie że praktycznie nie było w układzie czynnika chłodzącego. Poczatkowo chodziła znakomicie niestety szybko przyjemny chłodek sie skonczył. W serwisie sprawdzili i okazało się że jest nieszczelność w układzie. Uszkodzona jest pierwsza rurka wychodząca z chłodnicy klimatyzacji.
Czy któś mógłby mi podpowiedzieć gdzie w miarę szybko i w dobrej cenie mógłbym ją kupić.Kumplowi który również jakiś czas temu miał podobna awarie w Auto Wache z Poznania sprowadzali ja przez półtora miesiąca. Szczerze mówiac nie uśmiecha mi się tyle czekać.
Z góry dzieki za porade.
-
AndrewB78
Tak się dzieje gdy mocno chłodzisz samochód, a następnie zostawiasz go na słońcu.
Mimo to, 15 sek. to bardzo długo. U mnie czasem też paruje, ale maks przez 2 sek.
Spróbuj wyjąć testowo filtr kabinowy i sprawdź czy to samo się dzieje.
Mimo to, 15 sek. to bardzo długo. U mnie czasem też paruje, ale maks przez 2 sek.
Spróbuj wyjąć testowo filtr kabinowy i sprawdź czy to samo się dzieje.
Pozdor Myjk
co prawda mam inny model Mazdy, ale szukałam tematu z klimą.
Otóż 2 miesiące temu kupiłam samochód z pustą klimatyzacją. W serwisie mi napełniono ( niby sprawdzono), klima działała, nic nie śmierdziało. Kilka dni temu w samochodzie zaczęło nagle śmierdzieć jakby coś zdechło. Smród utrzymywał się chwilę, potem został dziwny zapach ( mnie to się kojarzyło raczej z rozgrzaną gumą. Pojechałam na odgrzybianie, dziwny zapach wciąż się utrzymuje. Nie jest nieznośny, ale ja go czuję i mnie drazni. Wczoraj zauważyłam, że klima działa jakby słabiej. Tzn powietrze z kratek jest cieplejsze niż zwykle. Gdzieś wyczytałam, ze jak się czynik chłodzący kończy to pojawia się jakiś zapach. Ale nie wiem czy to prawda.
Od samego początku tzn odkąd nabito mi klimę, na jałowym biegu delikatnie latają obroty, wskazówka się lekko buja. Poza tym od strony schowka słychac lekkie szumienie od czasu do czasu. Już tu ktos o tym szumie wspominał.
Jak w serwisie mówię o czymś to mam wrażenie ze myślę: niech się baba wygada, a my zrobimy tylko co nam się będzie chciało. ( czas na znalezienie nowego serwisu, zna ktoś dobry punkt w Gdańsku?)
Pozdrawiam od Mazdowej nowicjuszki
Otóż 2 miesiące temu kupiłam samochód z pustą klimatyzacją. W serwisie mi napełniono ( niby sprawdzono), klima działała, nic nie śmierdziało. Kilka dni temu w samochodzie zaczęło nagle śmierdzieć jakby coś zdechło. Smród utrzymywał się chwilę, potem został dziwny zapach ( mnie to się kojarzyło raczej z rozgrzaną gumą. Pojechałam na odgrzybianie, dziwny zapach wciąż się utrzymuje. Nie jest nieznośny, ale ja go czuję i mnie drazni. Wczoraj zauważyłam, że klima działa jakby słabiej. Tzn powietrze z kratek jest cieplejsze niż zwykle. Gdzieś wyczytałam, ze jak się czynik chłodzący kończy to pojawia się jakiś zapach. Ale nie wiem czy to prawda.
Od samego początku tzn odkąd nabito mi klimę, na jałowym biegu delikatnie latają obroty, wskazówka się lekko buja. Poza tym od strony schowka słychac lekkie szumienie od czasu do czasu. Już tu ktos o tym szumie wspominał.
Jak w serwisie mówię o czymś to mam wrażenie ze myślę: niech się baba wygada, a my zrobimy tylko co nam się będzie chciało. ( czas na znalezienie nowego serwisu, zna ktoś dobry punkt w Gdańsku?)
Pozdrawiam od Mazdowej nowicjuszki
-
kasiowóz
kristofc napisał(a):wydaje mi sie ze odgrzybianie nie było wykonane prawidłowo
Ale to by chyba nie zaatakowal az tak nagle, a poza tym falowanie obrotow i smord kojarzony z guma (choc tu niepewnosc)... Moze cos jednak nie tak z czynnikiem i sie zmarzy sprezarka?

Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
ups! smaży się sprężarka? matko moja! ponawiam pytanie o uczciwy serwis klimatyzacji w Gdańsku!
klimatyzacja chodzi w sumie dobrze, chłodzi normalnie. jednego dnia musiało mi sie coś wydawać ze chłodzi słabiej, może był upalny dzień a auto mocno nagrzane ze na 1 czy 2 nie dawała rady. Ale zapach pojawia się kiedy odpalam rano samochód włączam klimę i ten smrodek pojawia się na chwilę. potem znika ale raz na jakiś czas znów się pojawia.
klimatyzacja chodzi w sumie dobrze, chłodzi normalnie. jednego dnia musiało mi sie coś wydawać ze chłodzi słabiej, może był upalny dzień a auto mocno nagrzane ze na 1 czy 2 nie dawała rady. Ale zapach pojawia się kiedy odpalam rano samochód włączam klimę i ten smrodek pojawia się na chwilę. potem znika ale raz na jakiś czas znów się pojawia.
-
kasiowóz
znalazłam tu w jednym z tematów ze zapach gumy może być od niedawno wymienionych pasków... wymieniałam dwa tyg temu i mniej więcej od tego czasu zaczęło śmierdzieć. paski były dwa razy napinane bo ciągle piszczały. może to jednak te świeże paski!
-
kasiowóz
kasiowóz napisał(a):ups! smaży się sprężarka?
Bez paniki – ja tylko zauwazam "dziwacznosc" tak na wszelk wypadek – m.in. po to zebys udala sie do serwisu i zapytala fachowca, bo skoro to nie zwykly "kapec/skarpeta" to moze byc wszystko
kasiowóz napisał(a):może to jednak te świeże paski!
Moze? Oby tylko taka wlasnie blahostka
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
wiatam ,ja z kolei mam pytanko ,otoz autko mam juz dlugo i.. ostatnio zaczyna mi wariowac automatyka klimy : czesto po wyjezdzie z myjni i nie tylko,po uruchomieniu silnika klima wskakuje na full auto i 22° C. Zdarza sie to ostatnio dosyc czesto (a ja zadko uzywam auto) czy jest moze w madzi gdzies jakis czujnik wilgoci czy mam problem ? 
- Od: 14 sty 2007, 12:39
- Auto: M6 2.3 a+.07 GG
andrzej129 napisał(a):wiatam ,ja z kolei mam pytanko ,otoz autko mam juz dlugo i.. ostatnio zaczyna mi wariowac automatyka klimy : czesto po wyjezdzie z myjni i nie tylko,po uruchomieniu silnika klima wskakuje na full auto i 22° C. Zdarza sie to ostatnio dosyc czesto (a ja zadko uzywam auto) czy jest moze w madzi gdzies jakis czujnik wilgoci czy mam problem ?
sprawdz filtr kabinowy, ktory jest za schowkiem pasazera... mi po zmianie i szyby przestaly parowac, i nawiewy dobrze chodzily... moze i to nie to, ale warto sprawdzic
-
ukmazia
Grzybek napisał(a):czyli osuszacz trzeba wymieniać co 2 lata z tego co wyczytałem. Czy wy także wymieniacie go tak często? Gdzie kupujecie ewentualnie ile to kosztuje?
Podpinam się pod pytanie
poniżej foto – osuszacz w Mazda 6

Są samochody. I... jest MAZDA 6.
Witam,
Przestała mi działać klima. W warsztacie powiedzieli, że skraplacz i dwie rurki, które od niego odchodza, ciekną i trzeba je wymienić. Chciałbym to wymienić sam, żeby zmniejszyć koszty naprawy. Oglądałem service manual i wg niego trzeba odkręcić cały przód. Wygląda to na czasochłonną robotę i potem trzeba jeszcze pewnie lampy ustawić.
Czy da się wymienić skraplacz i 2 rurki bez odkręcania zderzaka i lampy?
Pozdrawiam,
Grzesiek
Przestała mi działać klima. W warsztacie powiedzieli, że skraplacz i dwie rurki, które od niego odchodza, ciekną i trzeba je wymienić. Chciałbym to wymienić sam, żeby zmniejszyć koszty naprawy. Oglądałem service manual i wg niego trzeba odkręcić cały przód. Wygląda to na czasochłonną robotę i potem trzeba jeszcze pewnie lampy ustawić.
Czy da się wymienić skraplacz i 2 rurki bez odkręcania zderzaka i lampy?
Pozdrawiam,
Grzesiek
- Od: 21 kwi 2010, 00:00
- Auto: Mazda 6 GG, MZR-CD, 2006
Ja też mam pytanie – żeby wymienić PAROWNIK, to wiem, że dostajemy się do niego od środka, od kabiny, ale czy trzeba demontować cały kokpit, czy wystarczy np. część, od strony schowka?