nieznaszmnie napisał(a):Witam
Podepne się do tematu. Co prawda mam silnik BP i spod pokrywy aż kapało olejem

zalozona uszczelka ori od Smirnoffa i jest git, nie dawałem silikonu, ale dziś zauważyłem znowu dymek spod maski po dobrze nagrzanym silniku, dymek tym razem byl spod tej blaszki z napisem hot:) ( nie wiem jak się to nazywa,jakas obudowa kolektora:) po prawej stronie, raczej nie z aparatu,raczej nie z pokrywy to skąd?? dodam ze uszcelka wymienieana wczoraj

mogło cos jeszcze starego oleju tam zostac i się dopiero wypala??? pomozcie bo juz nie mam sił:)
Hehe... Masz ten sam rocznik oraz silnik co ja, i te same problemy. U mnie też auto się delikatnie pociło pod uszczelką pokrywy zaworów oraz aparatem zapłonu. Uszczelkę pod pokrywą zaworów, wymieniłem wraz z wymianą rozrządu(aby wymienić rozrząd trzeba odkręcić kapę). Następnie wymieniłem uszczelkę pod aparatem zapłonowym.
Co do kolektora wydechowego... w chwili zakupu auta, moja mazda delikatnie sobie potrafiła popierdzieć, szczególnie na zimnym silniku oraz na włączonym obiegu zewnętrznym na dmuchawie potrafiły wlecieć do środka spaliny. Byłem w serwisie tłumików, diagnozą okazała się uszczelką pod kolektorem wydechowym(u Smirnoffa, takie coś ma, za jak pamiętam 35zł. firmy TAKOMA). Oraz drobną dziurka z przy rurce za kolektorem.
Myślę że uszczelka pod kolektorem wydechowym posypała się przez skraplający się olej silnikowy. Większość gum kiepsko współżyje z olejem... tym bardziej w wysokiej temperaturze.